Nie musisz już gotować bobu. Jest szybszy i pyszniejszy sposób jego podania
Latem bób króluje w naszych domach. Sezon na niego jest dosyć krótki. W związku z tym warto sięgać po to warzywo, kiedy jest dostępne na bazarkach. Zazwyczaj go gotujemy. Okazuje się jednak, że jest lepszy sposób na przygotowanie bobu.
21.07.2022 | aktual.: 11.10.2023 08:12
Nigdy nie odmawiaj sobie bobu
Bób to warzywo, które skrywa w sobie witaminy z grupy B, C, E i A. Zawiera wyjątkowo duże ilości błonnika pokarmowego oraz białko o wysokiej wartości odżywczej. W związku z tym często wchodzi w skład diety wegan.
Młody bób niekiedy jemy na surowo. Świetnie sprawdza się jako zwykła przekąska, czy dodatek do sałatki. Najczęściej jednak gotujemy warzywo. Okazuje się, że w formie smażonej jest równie smaczny. Poza tym, wykonasz go w kilka minut. Dodatek świeżych ziół wzbogaci jego smak i aromat. Poniżej podajemy prosty przepis na smażony bób.
Smażony bób z ziołami
Bób przygotujesz w prosty sposób bez gotowania. Okazuje się, że możesz go usmażyć w 5 minut. Wybierz swoje ulubione zioła i dodaj je do tego wyjątkowego warzywa.
Składniki:
- świeże zioła np. rozmaryn, oregano, tymianek, szałwia
- 0,5 kg młodego bobu
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób wykonania:
- Rozmaryn lub inne zioła siekamy na drobne kawałeczki. Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy młody bób. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Pod koniec dodajemy zioła, sól i pieprz.
Gotowy bób idealnie smakuje z dodatkiem pieczywa. Jeśli chcemy możemy również połączyć go z daniem mięsnym, czy surówką.
Jaki bób wybrać?
Młody bób charakteryzuje się delikatną skórką o intensywnie zielonym kolorze. Jego zapach jest neutralny. Jeśli zauważymy na nim brązowe plamki, to znak, że warzywo zaczyna się psuć. W takiej sytuacji bób będzie odznaczał się również intensywnym, nieprzyjemnym zapachem. Takiego warzywa lepiej nie kupować. Bób często ulega zepsuciu w wyniku zbyt długiego przechowywania w foliowych woreczkach.
Zobacz na naszym kanale jak przygotować krokiety z farszem z bobu i serka mascarpone krok po kroku.