Nie musisz już gotować bobu. Jest szybszy i pyszniejszy sposób jego podania
Latem bób króluje w naszych domach. Sezon na niego jest dosyć krótki. W związku z tym warto sięgać po to warzywo, kiedy jest dostępne na bazarkach. Zazwyczaj go gotujemy. Okazuje się jednak, że jest lepszy sposób na przygotowanie bobu.
Nigdy nie odmawiaj sobie bobu
Bób to warzywo, które skrywa w sobie witaminy z grupy B, C, E i A. Zawiera wyjątkowo duże ilości błonnika pokarmowego oraz białko o wysokiej wartości odżywczej. W związku z tym często wchodzi w skład diety wegan.
Młody bób niekiedy jemy na surowo. Świetnie sprawdza się jako zwykła przekąska, czy dodatek do sałatki. Najczęściej jednak gotujemy warzywo. Okazuje się, że w formie smażonej jest równie smaczny. Poza tym, wykonasz go w kilka minut. Dodatek świeżych ziół wzbogaci jego smak i aromat. Poniżej podajemy prosty przepis na smażony bób.
Smażony bób z ziołami
Bób przygotujesz w prosty sposób bez gotowania. Okazuje się, że możesz go usmażyć w 5 minut. Wybierz swoje ulubione zioła i dodaj je do tego wyjątkowego warzywa.
Składniki:
- świeże zioła np. rozmaryn, oregano, tymianek, szałwia
- 0,5 kg młodego bobu
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób wykonania:
- Rozmaryn lub inne zioła siekamy na drobne kawałeczki. Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy młody bób. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Pod koniec dodajemy zioła, sól i pieprz.
Gotowy bób idealnie smakuje z dodatkiem pieczywa. Jeśli chcemy możemy również połączyć go z daniem mięsnym, czy surówką.
Jaki bób wybrać?
Młody bób charakteryzuje się delikatną skórką o intensywnie zielonym kolorze. Jego zapach jest neutralny. Jeśli zauważymy na nim brązowe plamki, to znak, że warzywo zaczyna się psuć. W takiej sytuacji bób będzie odznaczał się również intensywnym, nieprzyjemnym zapachem. Takiego warzywa lepiej nie kupować. Bób często ulega zepsuciu w wyniku zbyt długiego przechowywania w foliowych woreczkach.
Zobacz na naszym kanale jak przygotować krokiety z farszem z bobu i serka mascarpone krok po kroku.