Nie musisz już gotować bobu. Jest szybszy i pyszniejszy sposób jego podania

Latem bób króluje w naszych domach. Sezon na niego jest dosyć krótki. W związku z tym warto sięgać po to warzywo, kiedy jest dostępne na bazarkach. Zazwyczaj go gotujemy. Okazuje się jednak, że jest lepszy sposób na przygotowanie bobu.

ObrazekBób bez gotowania - jest lepszy sposób - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Nigdy nie odmawiaj sobie bobu

Obrazek
Bób - Pyszności; Foto: Canva.com

Bób to warzywo, które skrywa w sobie witaminy z grupy B, C, E i A. Zawiera wyjątkowo duże ilości błonnika pokarmowego oraz białko o wysokiej wartości odżywczej. W związku z tym często wchodzi w skład diety wegan.

Młody bób niekiedy jemy na surowo. Świetnie sprawdza się jako zwykła przekąska, czy dodatek do sałatki. Najczęściej jednak gotujemy warzywo. Okazuje się, że w formie smażonej jest równie smaczny. Poza tym, wykonasz go w kilka minut. Dodatek świeżych ziół wzbogaci jego smak i aromat. Poniżej podajemy prosty przepis na smażony bób.

Smażony bób z ziołami

Obrazek
Bób z ziołami - Pyszności; Foto: Canva.com

Bób przygotujesz w prosty sposób bez gotowania. Okazuje się, że możesz go usmażyć w 5 minut. Wybierz swoje ulubione zioła i dodaj je do tego wyjątkowego warzywa.

Składniki:

      
  • świeże zioła np. rozmaryn, oregano, tymianek, szałwia
  • 0,5 kg młodego bobu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Rozmaryn lub inne zioła siekamy na drobne kawałeczki. Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy młody bób. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Pod koniec dodajemy zioła, sól i pieprz.

Gotowy bób idealnie smakuje z dodatkiem pieczywa. Jeśli chcemy możemy również połączyć go z daniem mięsnym, czy surówką.

Jaki bób wybrać?

Młody bób charakteryzuje się delikatną skórką o intensywnie zielonym kolorze. Jego zapach jest neutralny. Jeśli zauważymy na nim brązowe plamki, to znak, że warzywo zaczyna się psuć. W takiej sytuacji bób będzie odznaczał się również intensywnym, nieprzyjemnym zapachem. Takiego warzywa lepiej nie kupować. Bób często ulega zepsuciu w wyniku zbyt długiego przechowywania w foliowych woreczkach.

Zobacz na naszym kanale jak przygotować krokiety z farszem z bobu i serka mascarpone krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem