Eksperci nie mają złudzeń, branża mięsna na krawędzi. Przyszłość rynku jest niepewna
Mięso to produkt, który wielu z nas spożywa na co dzień. Jednak jego produkcja staje się coraz mniej opłacalna. Okazuje się, że jest to związane nie tylko z brakiem CO2. Obecnie przedstawiciele branży mięsnej muszą mierzyć się z wyjątkowo wysokimi cenami energii. W konsekwencji nie opłaca się prowadzić działalności.
08.09.2022 16:58
Problemy dotykające branżę mięsną
Jeszcze niedawno pisaliśmy o brakach CO2, które negatywnie wpływają m.in. na produkcję mięsa. Jednak okazuje się, że nie jest to jedyny problem, z którym mierzą się producenci. Wysokie ceny energii mogą spowodować zamknięcie wielu zakładów mięsnych. W konsekwencji możliwe, że mięso wyprodukowane przez naszą ulubioną firmę, nie będzie już dostępne w sklepach.
Mięso - wysokie koszty produkcji
Okazuje się, że w porównaniu do poprzedniego roku energia podrożała kilkakrotnie. Zwrócił na to uwagę Jarosław Krzyżanowski, prezes firmy KPS Partners. Na portalu eska.pl możemy przeczytać całą jego wypowiedź, poniżej podajemy fragment dotyczący cen energii:
Zobacz na naszym kanale na YouTube jak zrobić sałatkę stokrotkę krok po kroku.