Eksperci nie mają złudzeń, branża mięsna na krawędzi. Przyszłość rynku jest niepewna

Mięso to produkt, który wielu z nas spożywa na co dzień. Jednak jego produkcja staje się coraz mniej opłacalna. Okazuje się, że jest to związane nie tylko z brakiem CO2. Obecnie przedstawiciele branży mięsnej muszą mierzyć się z wyjątkowo wysokimi cenami energii. W konsekwencji nie opłaca się prowadzić działalności.

ObrazekEksperci biją na alarm, branża mięsna na krawędzi. Przyszłość jest niepewna - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Problemy dotykające branżę mięsną

Obrazek
Mięso - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeszcze niedawno pisaliśmy o brakach CO2, które negatywnie wpływają m.in. na produkcję mięsa. Jednak okazuje się, że nie jest to jedyny problem, z którym mierzą się producenci. Wysokie ceny energii mogą spowodować zamknięcie wielu zakładów mięsnych. W konsekwencji możliwe, że mięso wyprodukowane przez naszą ulubioną firmę, nie będzie już dostępne w sklepach.

Dwutlenek węgla nie będzie jedynym i najważniejszym problemem dla przedsiębiorców z branży mięsnej. Są nimi rosnące koszty nośników energii. Dotyczy to prądu, gazu, węgla. W niektórych przypadkach ceny poszybowały tak wysoko, że grozi to zamknięciem mniejszych rodzinnych firm. W innych przypadkach przedsiębiorcy muszą mierzyć się z brakiem np. węgla. Koszty wzrastają, ale nie przekłada się to na dochody zarówno hodowców, jak i producentów, ponieważ odbiorcy, głównie sieci handlowe w zdecydowanej większości nie płacą więcej za towar. Zmuszają dostawców do utrzymania dotychczasowych cen lub poszukują tańszych produktów za granicą. Chciałbym jednak zaznaczyć, że skala problemu to nie wyłącznie sieci handlowe i ich polityka cenowa, ale wiele nakładających się na siebie czynników - taką wypowiedź Wiesława Różańskiego, prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego możemy przeczytać na portalu eska.pl

Mięso - wysokie koszty produkcji

Obrazek
Mięso- Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że w porównaniu do poprzedniego roku energia podrożała kilkakrotnie. Zwrócił na to uwagę Jarosław Krzyżanowski, prezes firmy KPS Partners. Na portalu eska.pl możemy przeczytać całą jego wypowiedź, poniżej podajemy fragment dotyczący cen energii:

W porównaniu z rokiem 2021, kiedy za megawatogodzinę gazu płaciliśmy 76 zł, dziś koszt ten wynosi 1100 zł. Podobnie sytuacja wygląda z kosztami energii elektrycznej, gdzie cena w roku 2021 wynosiła 280 zł, a obecnie 1700 zł oraz węgla, który nie tylko jest droższy, ale również staje się towarem deficytowym.

Zobacz na naszym kanale na YouTube jak zrobić sałatkę stokrotkę krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇