Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie niezwykłych burgerów z jajkiem, serem, sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
Pyszności
12.01.2017 | aktual.: 06.08.2018 09:32
Składniki:
450 g wołowina zmielona
sól
pieprz
1 łyżka masło
3 szt. jajka
3 plastry żółty ser
3 liście sałata
pomidorki koktajlowe pokrojone w plastry
3 łyżki majonez wymieszany z 1 łyżka sosu ostrego
3 szt. bułki do hamburgerów lekko podpieczone
Sposób przygotowania:
1. Ze zmielonej wołowiny uformuj 2 placki. Za pomocą szklanki wyciśnij środek każdego placka. Wyciśnięte środki uformuj w pierścień, tak samo jak 2 pozostałe kawałki mięsa. Powstałe krążki z obydwóch stron przypraw solą i pieprzem.
2. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi, włóż na patelnię krążki z mięsa mielonego. Smaż przez 2 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę. Do środka każdego krążka wbij po 1 jajku i przypraw je z wierzchu solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką. Kiedy białka się zetną, zdejmij pokrywkę i na każdym kawałku mięsa połóż po 1 plastrze sera żółtego. Kiedy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.
3. Każdą bułkę przekrój na pół. Do każdej z nich włóż po 1 plastrze sałaty, plastry pomidorków koktajlowych i po 1 kawałku mięsa.
4. Nasmaruj połówki bułek mieszanką majonezu z ostrym sosem i przykryj burgery.