Chcesz mieć mocne serce? Amerykański kardiolog poleca produkt, który warto jeść codziennie

Choroby serca są coraz bardziej powszechne, zapadają na nie coraz młodsze osoby. Wśród ich przyczyn wymienia się brak aktywności fizycznej oraz nieodpowiednią dietę. Właśnie w kwestii tej ostatniej wypowiedział się amerykański kardiolog. Okazuje się, że wcale nie trzeba stawiać na drogie i niedostępne produkty.

Kardiolog zachwala kiszonki. Kardiolog zachwala kiszonki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Produkty, o których wspomina amerykański specjalista dobrze znamy. Mało tego, wiemy, że warto je jeść, ale nie łączyliśmy ich do tej pory ze zdrowym sercem. Chodzi o produkty fermentowane i kiszonki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Jedz nawet codziennie

Według dr William Davisa istnieje związek między drobnoustrojami znajdującymi się w jelitach a układem sercowo-naczyniowym. Dlatego ​​utrzymywanie zdrowych jelit może zapobiegać problemom z sercem. W związku z tym doktor zaleca, by zwracać uwagę na produkty fermentowane oraz kiszonki. Najlepiej by były w naszej diecie codziennie. Pomagają one utrzymać zdrową mikroflorę jelit oraz dostarczają witamin z grupy B. Kardiolog zwraca uwagę przede wszystkim na kimchi i podkreśla, że Koreańczycy jedzą tą sałatkę na bazie kapusty pekińskiej do każdego posiłku. To może być klucz do ich zdrowia.

Kardiolog zachwala azjatycki przysmak.
Kardiolog zachwala azjatycki przysmak. © Adobe Stock

Zadbaj o jelita

Zdrowa flora bakteryjna jelit może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego i pojawienia się stanów zapalnych, które również mają wpływ na choroby serca. Oczywiście nie wystarczy zjadać codziennie porcji kimchi czy kapusty kiszonej lub ogórków, by zapewnić sobie mocne serce. Trzeba pamiętać także o innych czynnikach, które wspierają układ sercowo-naczyniowy. To na pewno odpowiednia dawka ruchu, mniej stresu, dobry sen, odpowiednia waga ciała i oczywiście dieta. Kiszonki są na tak. A zdecydowanie lepiej ograniczyć produkty bogate w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. To prosta droga do wysokiego cholesterolu, który uszkadza naczynia krwionośnych i prowadzi do choroby wieńcowej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"