Chcesz mieć mocne serce? Amerykański kardiolog poleca produkt, który warto jeść codziennie
Choroby serca są coraz bardziej powszechne, zapadają na nie coraz młodsze osoby. Wśród ich przyczyn wymienia się brak aktywności fizycznej oraz nieodpowiednią dietę. Właśnie w kwestii tej ostatniej wypowiedział się amerykański kardiolog. Okazuje się, że wcale nie trzeba stawiać na drogie i niedostępne produkty.
19.06.2024 17:20
Produkty, o których wspomina amerykański specjalista dobrze znamy. Mało tego, wiemy, że warto je jeść, ale nie łączyliśmy ich do tej pory ze zdrowym sercem. Chodzi o produkty fermentowane i kiszonki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedz nawet codziennie
Według dr William Davisa istnieje związek między drobnoustrojami znajdującymi się w jelitach a układem sercowo-naczyniowym. Dlatego utrzymywanie zdrowych jelit może zapobiegać problemom z sercem. W związku z tym doktor zaleca, by zwracać uwagę na produkty fermentowane oraz kiszonki. Najlepiej by były w naszej diecie codziennie. Pomagają one utrzymać zdrową mikroflorę jelit oraz dostarczają witamin z grupy B. Kardiolog zwraca uwagę przede wszystkim na kimchi i podkreśla, że Koreańczycy jedzą tą sałatkę na bazie kapusty pekińskiej do każdego posiłku. To może być klucz do ich zdrowia.
Zadbaj o jelita
Zdrowa flora bakteryjna jelit może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego i pojawienia się stanów zapalnych, które również mają wpływ na choroby serca. Oczywiście nie wystarczy zjadać codziennie porcji kimchi czy kapusty kiszonej lub ogórków, by zapewnić sobie mocne serce. Trzeba pamiętać także o innych czynnikach, które wspierają układ sercowo-naczyniowy. To na pewno odpowiednia dawka ruchu, mniej stresu, dobry sen, odpowiednia waga ciała i oczywiście dieta. Kiszonki są na tak. A zdecydowanie lepiej ograniczyć produkty bogate w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. To prosta droga do wysokiego cholesterolu, który uszkadza naczynia krwionośnych i prowadzi do choroby wieńcowej.