Chcesz podać smacznego karpia na wigilii? Natrzyj dzwonka na 2 godziny przed smażeniem
Nie musisz już dzisiaj myśleć o obróbce wigilijnego karpia. Wrzuć go do lodówki i zajmij się gotowaniem kapusty z grzybami, która potrzebuje więcej czasu, aby nabrać pełni smaku. Na 2 godziny przed smażeniem natrzyj karpia kefirem, a nikt nawet nie wspomni o mulistym posmaku.
Dzisiaj już mało popularny kefir okazuje się dużym sprzymierzeńcem również w obróbce karpia. O wiele lepiej radzi sobie z mulistym zapachem i smakiem ryby niż woda z cytryną czy plasterkami cebuli. Co więcej, jest to sposób, o którym nie trzeba myśleć z dużym wyprzedzeniem. Kefir działa błyskawicznie. Sprawdzi się również do moczenia śledzi z solanki.
Przepis na wigilijną zupę z suszu z domowym makaronem. Zachwyca smakiem od pierwszej łyżki
Jak kefir wpływa na wigilijnego karpia?
Nabiał o charakterystycznym kwaśnym samku zawiera bakterie fermentacji mlekowej, które neutralizują nieprzyjemny aromat ryby. Kwas obniża pH na powierzchni mięsa, co sprawia, że "mulisty posmak" jest praktycznie niewyczuwalny. Dodatkowo białka mleczne delikatnie osłaniają włókna ryby, dzięki czemu mięso po smażeniu jest bardziej soczyste i łagodniejsze w smaku.
Trzeba jednak zachować umiar. Moczenie dzwonków nie powinno trwać długo. Natrzyj rybę kefirem i wstaw do lodówki na maksymalnie 2 godziny przed planowanym smażeniem. Zbyt długi kontakt z kefirem może sprawić, że mięso zacznie się rozpulchniać i straci charakterystyczną sprężystość. Ważne jest też dokładne osuszenie ryby po wyjęciu z marynaty, inaczej panierka nie będzie chrupiąca, a karp zamiast się ładnie smażyć, zacznie się dusić.
Przepis na karpia marynowanego w kefirze
Do marynaty z kefiru możesz dodać sól, pieprz i ewentualnie odrobinę soku z cytryny lub przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli chcesz delikatnie podkręcić smak smażonego karpia.
Sposób przygotowania:
- Karpia oczyść, wypatrosz i pokrój na dzwonka lub filety, po czym dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
- Kawałki ryby dokładnie obtocz w kefirze, tak aby były nim równomiernie pokryte z każdej strony.
- Przełóż karpia do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na maksymalnie 2 godziny.
- Po marynowaniu wyjmij rybę z kefiru i zdejmij jego nadmiar. Bardzo dokładnie osusz karpia ręcznikiem papierowym.
- Tuż przed smażeniem dopraw rybę według uznania, obtocz w mące i smaż w dobrze rozgrzanym tłuszczu.