Chcesz zamrozić mięso mielone? Koniecznie przestrzegaj tych zasad, by uniknąć zatrucia

Mrozić czy nie? W przypadku mięsa mielonego często mamy wątpliwości. Ta metoda przechowywania sprawdzi się, ale trzeba wiedzieć, jak to poprawnie zrobić. Potem ważny jest proces odpowiedniego rozmrażania i przygotowania mięsa.

Poznaj zasady mrożenia mięsa mielonego, by uniknąć zatruciaPoznaj zasady mrożenia mięsa mielonego, by uniknąć zatrucia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christian Bridgwater

Mięso mielone zawsze warto mieć pod ręką, bo to składnik wielu potraw. Wykorzystuje się je do kotletów, pulpetów, sosów, farszów czy zapiekanek. Można je bez obaw zamrozić, ale musisz przestrzegać kilku ważnych zasad. Trzeba też wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź mięso mielone i upiecz, jak chlebek. Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów

Jak mrozić mięso mielone?

Najważniejsza zasada jest taka, by zrobić to szybko, koniecznie tego samego dnia, w którym zostało kupione. Nie zaleca się zamrażania mięsa, a także innych produktów, które długo zalegają w lodówce. Istotne jest także to, by mięso było dobrze zapakowane, co zapobiegnie dostępowi powietrza i zminimalizuje ryzyko utraty jakości. Do mrożenia użyj szczelnej folii spożywczej, worków do mrożenia lub pojemników do zamrażania. Mięso mielone warto też podzielić na mniejsze porcje przed zamrożeniem.

Zawsze z etykietą

Jeśli zdecydujesz się użyć worków do mrożenia, usuń z nich nadmiar powietrza. W tym celu można posłużyć się specjalnymi urządzeniami lub wycisnąć powietrze ręcznie. Każdy pakiet powinien mieć etykietę z datą zamrożenia, co ułatwi kontrolowanie czasu przechowywania. Nie powinien on przekraczać 3-4 miesięcy, bowiem tylko wtedy mięso zachowuje najwięcej smaku.

Jak rozmrozić mięso mielone?

Kiedy chcesz rozmrozić mięso mielone, najlepiej umieść je na dolnej półce w lodówce lub w przeznaczonej do tego szufladzie. Planowanie rozmrażania z wyprzedzeniem jest istotne, ponieważ proces ten może być dość długi. Lodówka sprzyja zachowaniu optymalnej temperatury i redukuje ryzyko namnażania się bakterii.

W sytuacji, gdy konieczne jest szybkie rozmrożenie, możesz włożyć mięso do zimnej wody. Wcześniej trzeba oczywiście upewnić się, że opakowanie jest szczelnie zamknięte. Należy pamiętać też o regularnej wymianie wody co około pół godziny, aby utrzymać jej niską temperaturę. Po rozmrożeniu mięso należy od razu spożytkować i nie zamrażać ponownie.

Czy można użyć mięsa mielonego bez jego rozmrażania?

Mięso mielone jest gotowe do użycia zaraz po rozmrożeniu. Jeśli nie masz czasu, możesz też użyć mięsa zamrożonego, ale trzeba pamiętać, by wtedy proces przygotowania zacząć od niższych temperatur. Będzie on też dłuższy, potrzeba więc trochę cierpliwości. Zdecydowanie najprostsze jest pieczenie zamrożonego mięsa. Trudniejsze jest podsmażanie, bo w jego trakcie mięso będzie uwalniać wodę, co zakłóca ten proces.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇