Chcesz zamrozić mięso mielone? Koniecznie przestrzegaj tych zasad, by uniknąć zatrucia

Mrozić czy nie? W przypadku mięsa mielonego często mamy wątpliwości. Ta metoda przechowywania sprawdzi się, ale trzeba wiedzieć, jak to poprawnie zrobić. Potem ważny jest proces odpowiedniego rozmrażania i przygotowania mięsa.

Poznaj zasady mrożenia mięsa mielonego, by uniknąć zatruciaPoznaj zasady mrożenia mięsa mielonego, by uniknąć zatrucia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christian Bridgwater

Mięso mielone zawsze warto mieć pod ręką, bo to składnik wielu potraw. Wykorzystuje się je do kotletów, pulpetów, sosów, farszów czy zapiekanek. Można je bez obaw zamrozić, ale musisz przestrzegać kilku ważnych zasad. Trzeba też wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź mięso mielone i upiecz, jak chlebek. Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów

Jak mrozić mięso mielone?

Najważniejsza zasada jest taka, by zrobić to szybko, koniecznie tego samego dnia, w którym zostało kupione. Nie zaleca się zamrażania mięsa, a także innych produktów, które długo zalegają w lodówce. Istotne jest także to, by mięso było dobrze zapakowane, co zapobiegnie dostępowi powietrza i zminimalizuje ryzyko utraty jakości. Do mrożenia użyj szczelnej folii spożywczej, worków do mrożenia lub pojemników do zamrażania. Mięso mielone warto też podzielić na mniejsze porcje przed zamrożeniem.

Zawsze z etykietą

Jeśli zdecydujesz się użyć worków do mrożenia, usuń z nich nadmiar powietrza. W tym celu można posłużyć się specjalnymi urządzeniami lub wycisnąć powietrze ręcznie. Każdy pakiet powinien mieć etykietę z datą zamrożenia, co ułatwi kontrolowanie czasu przechowywania. Nie powinien on przekraczać 3-4 miesięcy, bowiem tylko wtedy mięso zachowuje najwięcej smaku.

Jak rozmrozić mięso mielone?

Kiedy chcesz rozmrozić mięso mielone, najlepiej umieść je na dolnej półce w lodówce lub w przeznaczonej do tego szufladzie. Planowanie rozmrażania z wyprzedzeniem jest istotne, ponieważ proces ten może być dość długi. Lodówka sprzyja zachowaniu optymalnej temperatury i redukuje ryzyko namnażania się bakterii.

W sytuacji, gdy konieczne jest szybkie rozmrożenie, możesz włożyć mięso do zimnej wody. Wcześniej trzeba oczywiście upewnić się, że opakowanie jest szczelnie zamknięte. Należy pamiętać też o regularnej wymianie wody co około pół godziny, aby utrzymać jej niską temperaturę. Po rozmrożeniu mięso należy od razu spożytkować i nie zamrażać ponownie.

Czy można użyć mięsa mielonego bez jego rozmrażania?

Mięso mielone jest gotowe do użycia zaraz po rozmrożeniu. Jeśli nie masz czasu, możesz też użyć mięsa zamrożonego, ale trzeba pamiętać, by wtedy proces przygotowania zacząć od niższych temperatur. Będzie on też dłuższy, potrzeba więc trochę cierpliwości. Zdecydowanie najprostsze jest pieczenie zamrożonego mięsa. Trudniejsze jest podsmażanie, bo w jego trakcie mięso będzie uwalniać wodę, co zakłóca ten proces.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników