Czy chleb na zakwasie jest zdrowszy niż na drożdżach? Który lepiej wybrać?

Obecnie coraz częściej pieczemy domowy chleb. Niektórzy robią go z dodatkiem drożdży piekarskich, inni na zakwasie. Czy wiesz, czym wyróżnia się bochenek powstały przy pomocy dzikich drożdży? Okazuje się, że jest on wyjątkowo zdrowy.

ObrazekChleb na zakwasie - dlaczego jest zdrowy? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Czym odznacza się chleb na zakwasie?

Obrazek

Chleb na zakwasie zazwyczaj powstaje z żytniej, pełnoziarnistej mąki. Jednak nic stoi nie na przeszkodzie, by dodać również mąki pszennej. Wypieczenie takiego pieczywa zajmuje często sporo czasu oraz cierpliwości. Nic z tego nie idzie na marne, albowiem jest to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych chlebów. Dzisiaj przyjrzymy się wartościom prozdrowotnym tego bochenka z bliska.

Co wchodzi w skład pieczywa na zakwasie?

Obrazek
Zakwas - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli omawiamy chleb na zakwasie, warto spojrzeć na skład zakwasu. Oprócz dzikich drożdży, w zakwasie znajdziemy  m.in. niezliczoną ilość bakterii kwasu mlekowego LAB. Biorą one udział w fermentacji mlekowej. W wyniku tego procesu powstaje kwas mlekowy, a czasami również kwas octowy oraz inne produkty uboczne. Bakterie wraz z drożdżami żyją w symbiozie wspierając siebie nawzajem w działaniu.

Zakwas jest naturalnym środkiem spulchniającym, który najczęściej używany jest podczas produkcji pieczywa. Ta zdolność wynika m.in. z zachodzących w nim procesów fermentacji mlekowej oraz alkoholowej.

Najważniejsze cechy chleba na zakwasie

Na wstępie należy wspomnieć, że chleb na zakwasie nie jest zalecany dla osób na diecie lekkostrawnej. Poza tym, charakteryzuje się on wieloma pozytywnymi dla naszego organizmu cechami. Poniżej przedstawiamy kilka z nich:

  • Zwiększona biodostępność minerałów takich jak cynk, żelazo, magnez

Podczas fermentacji zakwasu następuje uaktywnienie się fitazy. Jest to enzym, który neutralizuje kwas fitynowy. Kwas ten wchodzi w skład zbóż. Jego obecność powoduje, że nasz organizm trudniej przyswaja minerały takie jak żelazo, czy magnez.

Dodatkowo kwaśne środowisko pieczywa zwiększa efektywność działania fitazy. Dzięki tym cechom chleb na zakwasie charakteryzuje się o wiele większą zawartością składników odżywczych w porównaniu do chleba na drożdżach piekarskich.

  • Silne właściwości antyoksydacyjne

Podczas fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego, następuje uwolnienie boaktywnych peptydów. Charakteryzują się one wyjątkowymi zdolnościami przeciwutleniającymi. 

  • Niższy indeks glikemiczny

Oznacza to, że po spożyciu kromki żytniego chleba na zakwasie poziom cukru we krwi wzrasta powoli. Dodatkowo chleb taki pozostawia uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu nie jesteśmy głodni i nie mamy ochoty na kolejną kanapkę.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości