Genialny patent na błyskawiczne chłodzenie napojów. Będą lodowato zimne w dwie minuty

Przy fali upałów odpowiednie nawodnienie to podstawa. Ukojenie potrafi też przynieść zimny napój. Co zrobić, kiedy nie mamy go w lodówce? Zobacz genialny patent na błyskawiczne chłodzenie napojów, który działa za każdym razem!

Obrazek
Ewa

Ile wody pić latem?

Gdy za oknem temperatury biją rekordy, nasz organizm domaga się dodatkowej porcji płynów. Odpowiednie nawodnienie może nam uratować zdrowie, a nawet życie. Stan odwodnienia może być naprawdę niebezpieczny dla naszego organizmu. Na pytanie, ile wody wypijać latem nie ma jednej słusznej odpowiedzi.

Z badań wynika, że kobiety potrzebują nieco mniej wody niż mężczyźni. Zasada jest prosta- większy pije więcej. Wiele osób przyjmuje, że na 1 kg masy ciała powinniśmy wypijać 30 ml wody. Według zaleceń dietetyków dziecko powinno codziennie wypijać 100 ml wody na każdy z pierwszych dziesięciu kilogramów ciała, 50 ml na każdy z kolejnych dziesięciu i 20 ml na każdy kilogram powyżej 20 kg.

Genialny patent na błyskawiczne chłodzenie napojów - użyj soli

Youtuber DaveHax zdradził patent na szybkie chłodzenie napojów. Do 1/3 wysokości miski nalej wodę i uzupełnij lodem. Dodaj kilka łyżek soli i zamieszaj. Włóż do środka napój i po minucie ponownie wymieszaj zawartość miski. Kiedy sól rozpuszcza się narusza strukturę krystaliczną lodu, za sprawą czego zaczyna stopniowo obniżać jego temperaturę. Oczywiście, napoje w małych butelkach lub puszkach ochłodzą się o wiele szybciej. Dzięki tej metodzie w ciągu dwóch minut możesz obniżyć temperaturę swojego napoju nawet z 25 stopni do 5 stopni Celsjusza!

Obrazek
chłodzenie napojów Pyszności

Chłodzenie napojów z ręcznikiem papierowym

Do szybkiego chłodzenia szklanych butelek sprawdzi się również mokry ręcznik papierowy. Owiń nim butelkę i wstaw do zamrażarki na 10-15 minut.Mokry ręcznik sprawi, że butelki szybciej złapią temperaturę i napój w środku się schłodzi. Nie zapomnij jednak o ich wyciągnięciu, bo mogą wybuchnąć.

Obrazek
chłodzenie napojów Pyszności

Zimne napoje w terenie

Jeśli nie masz pod ręką zamrażarki i lodu, jesteś na campingu, a marzy Ci się szybsze schłodzenie napoju- sięgnij po skarpetę (oczywiście czystą). Może to również być ręcznik. Namocz materiał w wodzie i owiń nim napój. Postaw w zaciemnione i przewiewne miejsce.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej