Chrupiąca fasolka smakuje lepiej niż frytki. Po dokładkę sięgną nawet niejadki

Fasolka szparagowa w chrupiącej panierce to idealna letnia przekąska. Smakuje tak dobrze, że nikt nie zatęskni za chipsami, paluszkami czy nawet frytkami. Najlepiej przygotować od razu dużą porcję, bo znika tak szybko, że lepiej nie mrugać.

Chrupiąca fasolka szparagowaChrupiąca fasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Ewa Malinowska

Fasolka szparagowa to letni klasyk, na który czekam przez cały rok. Najczęściej przygotowujemy ją z bułką tartą, serwując jako dodatek do obiadu. Fasolka ma jednak też inne oblicza. Po hitowym przepisie na fasolkę po francusku czas na chrupiące strąk i w panierce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla wrzucam owoc i podaję na obiad. Steki w tym wydaniu zrobią furorę

Chrupiąca fasolka szparagowa

Jeśli jeszcze nigdy nie smażyłeś fasolki szparagowej, najwyższa pora to zmienić. Chrupiąca przekąska idealnie sprawdzi się na wieczór filmowy, wspólne kibicowanie, rodzinną biesiadę czy spotkanie z przyjaciółmi. Wystarczy dodać ulubiony dip, na przykład sos czosnkowy i delektować się chrupaniem.

Fasolka w panierce
Fasolka w panierce © Adobe Stock

Przygotowanie tych frytek z zielonej fasolki jest o wiele łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Najlepiej wybrać zieloną fasolkę szparagową. Jest ona twardsza niż żółta, dzięki czemu lepiej będzie chrupała po usmażeniu.

Przepis na fasolkę w chrupiącej panierce

Chrupiąca fasolka to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Chrupie, aż miło, a goście za każdym razem są zachwyceni taką przystawką.

Składniki:

  • 440 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ostra papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zblanszuj zielone fasolki, zanurzając je na około 2 minuty we wrzącej wodzie.
  2. Od razu po wyjęciu z wrzątku przełóż fasolki do miski z wodą i lodem.
  3. Odcedź fasolki i osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Do jednej miski wsyp mąkę, w drugiej roztrzep jajko, a w trzeciej umieść bułkę tartą. Możesz wymieszać ją w proporcji 1:1 z panierką panko.
  5. Do miski z jajkami dodaj sól, pieprz, ostrą paprykę oraz zioła prowansalskie i wymieszaj.
  6. Obtocz zielone fasolki w mące, następnie zanurz w jajku, a następnie w bułce tartej.
  7. Smaż zielone fasolki w oleju do uzyskania złocistego koloru.
  8. Po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Usmażoną fasolkę podaj na ciepło w towarzystwie ulubionych sosów. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze