PrzepisDania mięsneKroję mięso i zawijam. Już gdy smażę te azjatyckie kotleciki, rodzina ustawia się w kolejce

Kroję mięso i zawijam. Już gdy smażę te azjatyckie kotleciki, rodzina ustawia się w kolejce

Chrupiące azjatyckie kotleciki
Chrupiące azjatyckie kotleciki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.07.2024 09:29, aktual.: 18.07.2024 09:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy szykuję azjatyckie kotleciki, zapach momentalnie przyciąga wszystkich do kuchni. I nie są to aromaty przypraw pochodzących z Dalekiego Wschodu. Chrupiące zawijasy robię z wykorzystaniem prostych składników. A sekretem jest panierka.

Azjatyckie kotleciki powstają zawiniętych w roladki plastrów schabu, doprawionych i usmażonych w megachrupiącej panierce. Przepisy z dalekiej Azji są dla nas często zbyt skomplikowane, a to głównie ze względu na konieczność użycia wielu przeróżnych i trudno dostępnych w naszym klimacie składników. Tym razem jednak mamy dla ciebie coś zupełnie innego. Przygotowanie tych kotlecików nie przysporzy ci problemów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące kotleciki w azjatyckim stylu. Zaskocz bliskich

Chrupią tak, że każdy kęs słychać nawet przez grube ściany. Są soczyste i miękkie, a przyjemny zapach czosnku lekko muska nozdrza i sprawia, że ślinianki zaczynają zasuwać na pełnych obrotach. Te azjatyckie kotleciki tak naprawdę niewiele różnią się od naszych schabowych. Sekret tkwi w panierce.

Zamiast klasycznej polskiej bułki tartej wybierz japońską wersję, znaną jako panko. Grubo mielone kawałki pieczywa dają więcej satysfakcji podczas jedzenia, ponieważ tworzą mocno chrupiącą skorupkę. A jeśli chodzi o przyprawy, nie musisz biec do sklepu z kuchniami świata. Wystarczy odrobina czosnku i mielonej papryki, by azjatyckie kotleciki zachwyciły smakiem.

Azjatyckie kotleciki. Przepis

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • 100 g panko,
  • 2 jajka + odrobina mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Schab pokrój w cienkie plastry (ok. 1 cm). Następnie delikatnie rozbij je tłuczkiem.
  2. Mięso natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i mieloną papryką.
  3. Kotlety zawiń w roladki. Tak przygotowane najpierw zanurz w jajku rozkłóconym z mlekiem, a następnie obtocz w panko.
  4. Smaż od razu na rozgrzanym tłuszczu z wszystkich stron na brązowy kolor (na średnim ogniu).
  5. Podawaj z chrupiąca surówką w azjatyckim stylu oraz ryżem.