Kroję mięso i zawijam. Już gdy smażę te azjatyckie kotleciki, rodzina ustawia się w kolejce
Kiedy szykuję azjatyckie kotleciki, zapach momentalnie przyciąga wszystkich do kuchni. I nie są to aromaty przypraw pochodzących z Dalekiego Wschodu. Chrupiące zawijasy robię z wykorzystaniem prostych składników. A sekretem jest panierka.
18.07.2024 | aktual.: 18.07.2024 09:54
Azjatyckie kotleciki powstają zawiniętych w roladki plastrów schabu, doprawionych i usmażonych w megachrupiącej panierce. Przepisy z dalekiej Azji są dla nas często zbyt skomplikowane, a to głównie ze względu na konieczność użycia wielu przeróżnych i trudno dostępnych w naszym klimacie składników. Tym razem jednak mamy dla ciebie coś zupełnie innego. Przygotowanie tych kotlecików nie przysporzy ci problemów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące kotleciki w azjatyckim stylu. Zaskocz bliskich
Chrupią tak, że każdy kęs słychać nawet przez grube ściany. Są soczyste i miękkie, a przyjemny zapach czosnku lekko muska nozdrza i sprawia, że ślinianki zaczynają zasuwać na pełnych obrotach. Te azjatyckie kotleciki tak naprawdę niewiele różnią się od naszych schabowych. Sekret tkwi w panierce.
Zamiast klasycznej polskiej bułki tartej wybierz japońską wersję, znaną jako panko. Grubo mielone kawałki pieczywa dają więcej satysfakcji podczas jedzenia, ponieważ tworzą mocno chrupiącą skorupkę. A jeśli chodzi o przyprawy, nie musisz biec do sklepu z kuchniami świata. Wystarczy odrobina czosnku i mielonej papryki, by azjatyckie kotleciki zachwyciły smakiem.
Zobacz także
Azjatyckie kotleciki. Przepis
Składniki:
- 500 g schabu bez kości,
- 100 g panko,
- 2 jajka + odrobina mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Schab pokrój w cienkie plastry (ok. 1 cm). Następnie delikatnie rozbij je tłuczkiem.
- Mięso natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i mieloną papryką.
- Kotlety zawiń w roladki. Tak przygotowane najpierw zanurz w jajku rozkłóconym z mlekiem, a następnie obtocz w panko.
- Smaż od razu na rozgrzanym tłuszczu z wszystkich stron na brązowy kolor (na średnim ogniu).
- Podawaj z chrupiąca surówką w azjatyckim stylu oraz ryżem.