Chrupiąca przekąska w kilka chwil. Cała miska zniknie zanim się obejrzysz

Ta przekąska w chrupiącej panierce doskonale sprawdzi się na świąteczny rodzinny seans filmowy. Może być bardzo przyjemną odskocznią od tradycyjnych potraw – mięs, pasztetów czy bigosu. Nawet jeśli na co dzień przykładasz dużą wagę do zdrowego menu, raz na jakiś czas możesz zrobić wyjątek i podać coś nie tak bardzo zdrowego na szybko. Aby paluszki zawierały mnie tłuszczu, przygotuj je w lżejszej wersji z piekarnika.

Przekąska z mozzarelli znana jest także jako cheese fingersPrzekąska z mozzarelli znana jest także jako cheese fingers
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Serowe paluszki z mozzarelli są gotowe w niecałe 15 minut. Pyszną przekąskę zrobisz zarówno z naturalnej mozzarelli w kawałku, jak i serków obtoczonych w ziołach. Aby miał kształt klasycznych cheese fingers, potrzebny jest ser w kostce. Jeśli nie zależy ci na tym kształcie, możesz zrobić w panierce także małe kulki mozzarelli. Świetnie smakują na ostro z dodatkiem odrobiny papryczki chili.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Paluszki serowe smażone czy z piekarnika?

Chrupiącą przekąskę z mozzarelli możesz przygotować zarówno na patelni w głębokim tłuszczu, jak i w piekarniku. W jednym i drugim przypadku sposób wykonania jest ten sam. Jednak wybierając wariant z piekarnika, musisz pamiętać o tym, aby po ok. 5 minutach obrócić paluszki na drugą stronę. Paluszki zrobisz także we frytkownicy, na przykład beztłuszczowej.

Jaka panierka do paluszków z mozzarelli?

Do panierki możesz wykorzystać zwykłą bułkę tartą wymieszaną z przyprawami, na przykład z tymiankiem, rozmarynem, ostrą, słodką lub wędzoną papryką. Świetnie sprawdzi się także japońska panierka panko, która jest przygotowywana z suchego miąższu pieczywa pszennego bez skórek. Jeśli chcesz, aby paluszki były jeszcze bardziej chrupiące, wymieszaj bułkę tartą i zmiksowane w blenderze na proszek płatki kukurydziane.

Jak zrobić chrupiącą przekąskę z mozzarelli?

Podaję przepis na smażone serowe paluszki. Jeśli chcesz zrobić je w piekarniku, rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza z opcją pieczenia góra-dół. Kawałki sera w panierce ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po 5 minutach obróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 5 minut.

Składniki:

  • 250 g twardej mozzarelli,
  • 3 jajka,
  • 200 g bułki tartej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Ser pokrój w słupki o wielkości ok. 8 x 2 cm.
  2. Jajka wbij do miseczki, rozmieszaj z solą i pieprzem.
  3. Każdy kawałek sera po kolei obtaczaj w mące pszennej, rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Możesz powtórzyć ten cykl raz jeszcze, aby mieć pewność, że roztopiony ser nie wypłynie na zewnątrz.
  4. Obtoczone paluszki serowe usmaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu po kilka sztuk jednocześnie.
  5. Wyjmij po ok. 2 minutach, kiedy nabiorą ładnego złotego koloru.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny