Chrupiąca przekąska w kilka chwil. Cała miska zniknie zanim się obejrzysz
Ta przekąska w chrupiącej panierce doskonale sprawdzi się na świąteczny rodzinny seans filmowy. Może być bardzo przyjemną odskocznią od tradycyjnych potraw – mięs, pasztetów czy bigosu. Nawet jeśli na co dzień przykładasz dużą wagę do zdrowego menu, raz na jakiś czas możesz zrobić wyjątek i podać coś nie tak bardzo zdrowego na szybko. Aby paluszki zawierały mnie tłuszczu, przygotuj je w lżejszej wersji z piekarnika.
Serowe paluszki z mozzarelli są gotowe w niecałe 15 minut. Pyszną przekąskę zrobisz zarówno z naturalnej mozzarelli w kawałku, jak i serków obtoczonych w ziołach. Aby miał kształt klasycznych cheese fingers, potrzebny jest ser w kostce. Jeśli nie zależy ci na tym kształcie, możesz zrobić w panierce także małe kulki mozzarelli. Świetnie smakują na ostro z dodatkiem odrobiny papryczki chili.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę
Paluszki serowe smażone czy z piekarnika?
Chrupiącą przekąskę z mozzarelli możesz przygotować zarówno na patelni w głębokim tłuszczu, jak i w piekarniku. W jednym i drugim przypadku sposób wykonania jest ten sam. Jednak wybierając wariant z piekarnika, musisz pamiętać o tym, aby po ok. 5 minutach obrócić paluszki na drugą stronę. Paluszki zrobisz także we frytkownicy, na przykład beztłuszczowej.
Jaka panierka do paluszków z mozzarelli?
Do panierki możesz wykorzystać zwykłą bułkę tartą wymieszaną z przyprawami, na przykład z tymiankiem, rozmarynem, ostrą, słodką lub wędzoną papryką. Świetnie sprawdzi się także japońska panierka panko, która jest przygotowywana z suchego miąższu pieczywa pszennego bez skórek. Jeśli chcesz, aby paluszki były jeszcze bardziej chrupiące, wymieszaj bułkę tartą i zmiksowane w blenderze na proszek płatki kukurydziane.
Jak zrobić chrupiącą przekąskę z mozzarelli?
Podaję przepis na smażone serowe paluszki. Jeśli chcesz zrobić je w piekarniku, rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza z opcją pieczenia góra-dół. Kawałki sera w panierce ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po 5 minutach obróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 5 minut.
Składniki:
- 250 g twardej mozzarelli,
- 3 jajka,
- 200 g bułki tartej,
- 200 g mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz według uznania.
Wykonanie:
- Ser pokrój w słupki o wielkości ok. 8 x 2 cm.
- Jajka wbij do miseczki, rozmieszaj z solą i pieprzem.
- Każdy kawałek sera po kolei obtaczaj w mące pszennej, rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Możesz powtórzyć ten cykl raz jeszcze, aby mieć pewność, że roztopiony ser nie wypłynie na zewnątrz.
- Obtoczone paluszki serowe usmaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu po kilka sztuk jednocześnie.
- Wyjmij po ok. 2 minutach, kiedy nabiorą ładnego złotego koloru.