Chrupiąca przekąska w kilka chwil. Cała miska zniknie zanim się obejrzysz

Ta przekąska w chrupiącej panierce doskonale sprawdzi się na świąteczny rodzinny seans filmowy. Może być bardzo przyjemną odskocznią od tradycyjnych potraw – mięs, pasztetów czy bigosu. Nawet jeśli na co dzień przykładasz dużą wagę do zdrowego menu, raz na jakiś czas możesz zrobić wyjątek i podać coś nie tak bardzo zdrowego na szybko. Aby paluszki zawierały mnie tłuszczu, przygotuj je w lżejszej wersji z piekarnika.

Przekąska z mozzarelli znana jest także jako cheese fingersPrzekąska z mozzarelli znana jest także jako cheese fingers
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Serowe paluszki z mozzarelli są gotowe w niecałe 15 minut. Pyszną przekąskę zrobisz zarówno z naturalnej mozzarelli w kawałku, jak i serków obtoczonych w ziołach. Aby miał kształt klasycznych cheese fingers, potrzebny jest ser w kostce. Jeśli nie zależy ci na tym kształcie, możesz zrobić w panierce także małe kulki mozzarelli. Świetnie smakują na ostro z dodatkiem odrobiny papryczki chili.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Paluszki serowe smażone czy z piekarnika?

Chrupiącą przekąskę z mozzarelli możesz przygotować zarówno na patelni w głębokim tłuszczu, jak i w piekarniku. W jednym i drugim przypadku sposób wykonania jest ten sam. Jednak wybierając wariant z piekarnika, musisz pamiętać o tym, aby po ok. 5 minutach obrócić paluszki na drugą stronę. Paluszki zrobisz także we frytkownicy, na przykład beztłuszczowej.

Jaka panierka do paluszków z mozzarelli?

Do panierki możesz wykorzystać zwykłą bułkę tartą wymieszaną z przyprawami, na przykład z tymiankiem, rozmarynem, ostrą, słodką lub wędzoną papryką. Świetnie sprawdzi się także japońska panierka panko, która jest przygotowywana z suchego miąższu pieczywa pszennego bez skórek. Jeśli chcesz, aby paluszki były jeszcze bardziej chrupiące, wymieszaj bułkę tartą i zmiksowane w blenderze na proszek płatki kukurydziane.

Jak zrobić chrupiącą przekąskę z mozzarelli?

Podaję przepis na smażone serowe paluszki. Jeśli chcesz zrobić je w piekarniku, rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza z opcją pieczenia góra-dół. Kawałki sera w panierce ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po 5 minutach obróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 5 minut.

Składniki:

  • 250 g twardej mozzarelli,
  • 3 jajka,
  • 200 g bułki tartej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Ser pokrój w słupki o wielkości ok. 8 x 2 cm.
  2. Jajka wbij do miseczki, rozmieszaj z solą i pieprzem.
  3. Każdy kawałek sera po kolei obtaczaj w mące pszennej, rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Możesz powtórzyć ten cykl raz jeszcze, aby mieć pewność, że roztopiony ser nie wypłynie na zewnątrz.
  4. Obtoczone paluszki serowe usmaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu po kilka sztuk jednocześnie.
  5. Wyjmij po ok. 2 minutach, kiedy nabiorą ładnego złotego koloru.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀