Chrupiąca przekąska w kilka chwil. Cała miska zniknie zanim się obejrzysz

Ta przekąska w chrupiącej panierce doskonale sprawdzi się na świąteczny rodzinny seans filmowy. Może być bardzo przyjemną odskocznią od tradycyjnych potraw – mięs, pasztetów czy bigosu. Nawet jeśli na co dzień przykładasz dużą wagę do zdrowego menu, raz na jakiś czas możesz zrobić wyjątek i podać coś nie tak bardzo zdrowego na szybko. Aby paluszki zawierały mnie tłuszczu, przygotuj je w lżejszej wersji z piekarnika.

Przekąska z mozzarelli znana jest także jako cheese fingersPrzekąska z mozzarelli znana jest także jako cheese fingers
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Serowe paluszki z mozzarelli są gotowe w niecałe 15 minut. Pyszną przekąskę zrobisz zarówno z naturalnej mozzarelli w kawałku, jak i serków obtoczonych w ziołach. Aby miał kształt klasycznych cheese fingers, potrzebny jest ser w kostce. Jeśli nie zależy ci na tym kształcie, możesz zrobić w panierce także małe kulki mozzarelli. Świetnie smakują na ostro z dodatkiem odrobiny papryczki chili.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Paluszki serowe smażone czy z piekarnika?

Chrupiącą przekąskę z mozzarelli możesz przygotować zarówno na patelni w głębokim tłuszczu, jak i w piekarniku. W jednym i drugim przypadku sposób wykonania jest ten sam. Jednak wybierając wariant z piekarnika, musisz pamiętać o tym, aby po ok. 5 minutach obrócić paluszki na drugą stronę. Paluszki zrobisz także we frytkownicy, na przykład beztłuszczowej.

Jaka panierka do paluszków z mozzarelli?

Do panierki możesz wykorzystać zwykłą bułkę tartą wymieszaną z przyprawami, na przykład z tymiankiem, rozmarynem, ostrą, słodką lub wędzoną papryką. Świetnie sprawdzi się także japońska panierka panko, która jest przygotowywana z suchego miąższu pieczywa pszennego bez skórek. Jeśli chcesz, aby paluszki były jeszcze bardziej chrupiące, wymieszaj bułkę tartą i zmiksowane w blenderze na proszek płatki kukurydziane.

Jak zrobić chrupiącą przekąskę z mozzarelli?

Podaję przepis na smażone serowe paluszki. Jeśli chcesz zrobić je w piekarniku, rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza z opcją pieczenia góra-dół. Kawałki sera w panierce ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po 5 minutach obróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 5 minut.

Składniki:

  • 250 g twardej mozzarelli,
  • 3 jajka,
  • 200 g bułki tartej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Ser pokrój w słupki o wielkości ok. 8 x 2 cm.
  2. Jajka wbij do miseczki, rozmieszaj z solą i pieprzem.
  3. Każdy kawałek sera po kolei obtaczaj w mące pszennej, rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Możesz powtórzyć ten cykl raz jeszcze, aby mieć pewność, że roztopiony ser nie wypłynie na zewnątrz.
  4. Obtoczone paluszki serowe usmaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu po kilka sztuk jednocześnie.
  5. Wyjmij po ok. 2 minutach, kiedy nabiorą ładnego złotego koloru.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy