Ciasta fale Dunaju nie robię z wiśniami. Dodaję inny owoc i jest o niebo lepsze
Fale Dunaju to jeden z deserów, który w zeszycie babci ma najbardziej poplamioną kartkę - cały czas jest w użyciu. Przepada za nim cała rodzina. Ja jednak stawiam na delikatne odświeżenie przepisu, zamieniając wiśnie na inne owoce. Chociaż aż ciężko w to uwierzyć, bo Fale Dunaju wydają się być ciastem idealnym, to z tym dodatkiem stają się być jeszcze lepsze.
19.09.2024 09:09
Ciasto Fale Dunaju to nieodzowny towarzysz wszystkich świąt, imienin i innych rodzinnych okazji do spotkań. Kochają je wszyscy i zajadają się do ostatniego okruszka. Przepis w mojej rodzinie krąży od wielu lat, ale ja postanowiłam trochę go odmienić. Wybór padł na jabłka, których w Polsce mamy pod dostatkiem przez cały rok. Okazało się, że Fale Dunaju z jabłkami to słodki strzał w dziesiątkę. Chociaż wszyscy lubią oryginał z wiśniami, to wersja jabłkowa wskakuje zdecydowanie na podium.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fale Dunaju z jabłkami
Delikatne fale z waniliowego i kakaowego biszkoptu, udekorowane soczystymi ćwiartkami jabłek to deser po prostu idealny. Aksamitny krem budyniowy i słodka czekoladowa polewa dopełniają słodkiego dzieła i sprawiają, że nie znamy osoby, która odmówi sobie porcji tej przyjemności.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 250 g masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- około 5 jabłek.
Krem:
- 500 ml mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 250 g masła lub margaryny.
Polewa:
- 100 g czekolady,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki.
- Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę.
- Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej.
- Połowę ciasta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. D
- o drugiej połowy dodaj kakao i wodę, wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto.
- Na wierzch ułóż jabłka, lekko wciskając.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 40 minut.
- Zagotowuj mleko z cukrem i wanilią.
- W pozostałej części mleka rozprowadź mąkę.
- Wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przestudź.
- Utrzyj masło i stopniowo dodawaj wystudzony krem.
- Czekoladę rozpuść wraz z masłem.
- Na upieczonym cieście rozprowadź krem budyniowy i polej polewą czekoladą.
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami jest już gotowe do zjedzenia. Smacznego!