PrzepisCiastaCiasta fale Dunaju nie robię z wiśniami. Dodaję inny owoc i jest o niebo lepsze

Ciasta fale Dunaju nie robię z wiśniami. Dodaję inny owoc i jest o niebo lepsze

Fale Dunaju - Pyszności
Fale Dunaju - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.09.2024 09:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fale Dunaju to jeden z deserów, który w zeszycie babci ma najbardziej poplamioną kartkę - cały czas jest w użyciu. Przepada za nim cała rodzina. Ja jednak stawiam na delikatne odświeżenie przepisu, zamieniając wiśnie na inne owoce. Chociaż aż ciężko w to uwierzyć, bo Fale Dunaju wydają się być ciastem idealnym, to z tym dodatkiem stają się być jeszcze lepsze.

Ciasto Fale Dunaju to nieodzowny towarzysz wszystkich świąt, imienin i innych rodzinnych okazji do spotkań. Kochają je wszyscy i zajadają się do ostatniego okruszka. Przepis w mojej rodzinie krąży od wielu lat, ale ja postanowiłam trochę go odmienić. Wybór padł na jabłka, których w Polsce mamy pod dostatkiem przez cały rok. Okazało się, że Fale Dunaju z jabłkami to słodki strzał w dziesiątkę. Chociaż wszyscy lubią oryginał z wiśniami, to wersja jabłkowa wskakuje zdecydowanie na podium.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fale Dunaju z jabłkami

Delikatne fale z waniliowego i kakaowego biszkoptu, udekorowane soczystymi ćwiartkami jabłek to deser po prostu idealny. Aksamitny krem budyniowy i słodka czekoladowa polewa dopełniają słodkiego dzieła i sprawiają, że nie znamy osoby, która odmówi sobie porcji tej przyjemności.

Ciasto fale Dunaju - smak lat 90.
Ciasto fale Dunaju - smak lat 90.© Adobe Stock | dusiowa

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • około 5 jabłek.

Krem:

  • 500 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 250 g masła lub margaryny.

Polewa:

  • 100 g czekolady,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  3. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej.
  5. Połowę ciasta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. D
  6. o drugiej połowy dodaj kakao i wodę, wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto.
  7. Na wierzch ułóż jabłka, lekko wciskając.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 40 minut.
  9. Zagotowuj mleko z cukrem i wanilią.
  10. W pozostałej części mleka rozprowadź mąkę.
  11. Wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przestudź.
  12. Utrzyj masło i stopniowo dodawaj wystudzony krem.
  13. Czekoladę rozpuść wraz z masłem.
  14. Na upieczonym cieście rozprowadź krem budyniowy i polej polewą czekoladą.

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami jest już gotowe do zjedzenia. Smacznego!