Ciasta fale Dunaju nie robię z wiśniami. Dodaję inny owoc i jest o niebo lepsze

Fale Dunaju to jeden z deserów, który w zeszycie babci ma najbardziej poplamioną kartkę - cały czas jest w użyciu. Przepada za nim cała rodzina. Ja jednak stawiam na delikatne odświeżenie przepisu, zamieniając wiśnie na inne owoce. Chociaż aż ciężko w to uwierzyć, bo Fale Dunaju wydają się być ciastem idealnym, to z tym dodatkiem stają się być jeszcze lepsze.

Fale Dunaju - PysznościFale Dunaju - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto Fale Dunaju to nieodzowny towarzysz wszystkich świąt, imienin i innych rodzinnych okazji do spotkań. Kochają je wszyscy i zajadają się do ostatniego okruszka. Przepis w mojej rodzinie krąży od wielu lat, ale ja postanowiłam trochę go odmienić. Wybór padł na jabłka, których w Polsce mamy pod dostatkiem przez cały rok. Okazało się, że Fale Dunaju z jabłkami to słodki strzał w dziesiątkę. Chociaż wszyscy lubią oryginał z wiśniami, to wersja jabłkowa wskakuje zdecydowanie na podium.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik schoko bons bez pieczenia. To deser, który zachwyci każdego swoją aksamitną teksturą

Fale Dunaju z jabłkami

Delikatne fale z waniliowego i kakaowego biszkoptu, udekorowane soczystymi ćwiartkami jabłek to deser po prostu idealny. Aksamitny krem budyniowy i słodka czekoladowa polewa dopełniają słodkiego dzieła i sprawiają, że nie znamy osoby, która odmówi sobie porcji tej przyjemności.

Ciasto fale Dunaju - smak lat 90.
Ciasto fale Dunaju - smak lat 90. © Adobe Stock | dusiowa

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • około 5 jabłek.

Krem:

  • 500 ml mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 250 g masła lub margaryny.

Polewa:

  • 100 g czekolady,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  3. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej.
  5. Połowę ciasta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. D
  6. o drugiej połowy dodaj kakao i wodę, wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto.
  7. Na wierzch ułóż jabłka, lekko wciskając.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 40 minut.
  9. Zagotowuj mleko z cukrem i wanilią.
  10. W pozostałej części mleka rozprowadź mąkę.
  11. Wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przestudź.
  12. Utrzyj masło i stopniowo dodawaj wystudzony krem.
  13. Czekoladę rozpuść wraz z masłem.
  14. Na upieczonym cieście rozprowadź krem budyniowy i polej polewą czekoladą.

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami jest już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem