Pyszne kanapki na słodko z ciasta francuskiego. Takim deserem zaskoczysz swoich bliskich

Proste kanapki z truskawkami i pistacjami to propozycja na pyszny deser z ciasta francuskiego na słodko. Szybkie, łatwe i efektowne przekąski.

Ciasto francuskie na słodko- PysznościCiasto francuskie na słodko- Pyszności
Ewa

Kanapki kojarzą się głównie z pieczywem i słonymi dodatkami. Jednak nasza dzisiejsza propozycja zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Chrupiący spód z ciasta francuskiego skrywa krem na bazie bitej śmietany. Całość przełamują truskawki i chrupiące pistacje. To świetna alternatywa dla klasycznych ciast i deserów. Na dodatek całość przygotujesz w mgnieniu oka, bez większego wysiłku. Ten przepis jest niezawodny, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego lub u progu pojawiają się niespodziewani gości. Te kanapki to prawdziwa eksplozja smaków i różnych tekstur w każdym kęsie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Ciasto francuskie na słodko

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 roztrzepane jajko
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • cukier puder
  • truskawki
  • pistacje

Sposób przygotowania:

1. Z truskawek usuń szypułki i pokrój w plasterki. Pistacje rozkrusz w moździerzu. Możesz je również przełożyć do woreczka strunowego i zmiażdżyć przy pomocy wałka. Najlepiej sprawdzą się tutaj niesolone orzechy.

Ciasto francuskie na słodko- Pyszności
Ciasto francuskie na słodko- Pyszności

2. Ciasto francuskie podziel na sześć części. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

Obrazek
Ciasto francuskie na słodko- Pyszności

3. Dobrze schłodzoną śmietankę 36 proc. ubij wraz z cukrem pudrem. Upieczone i wystudzone ciasto francuskie przedziel na dwie części tak, jak kroi się bułki. Wyłóż porcję kremu, pokrojone truskawki i ponownie krem.

Ciasto francuskie na słodko- Pyszności
Ciasto francuskie na słodko- Pyszności

4. Powtórz jeszcze raz warstwę z owoców i wykończ całość bitą śmietaną oraz kruszonymi pistacjami. Przykryj drugą częścią ciasta francuskiego i również dodaj orzechy.

Obrazek
Ciasto francuskie na słodko- Pyszności

5. Nasze słodkie kanapki z bitą śmietaną i owocami są już gotowe. Trzymaj je w lodówce i wyjmij 5-10 minut przed podaniem. Smacznego!

Obrazek
Ciasto francuskie na słodko- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej