PrzepisPyszne kanapki na słodko z ciasta francuskiego. Takim deserem zaskoczysz swoich bliskich

Pyszne kanapki na słodko z ciasta francuskiego. Takim deserem zaskoczysz swoich bliskich

Ciasto francuskie na słodko- Pyszności
Ciasto francuskie na słodko- Pyszności
Ewa

12.04.2023 16:31, aktual.: 18.09.2023 10:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Proste kanapki z truskawkami i pistacjami to propozycja na pyszny deser z ciasta francuskiego na słodko. Szybkie, łatwe i efektowne przekąski.

Kanapki kojarzą się głównie z pieczywem i słonymi dodatkami. Jednak nasza dzisiejsza propozycja zdecydowanie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Chrupiący spód z ciasta francuskiego skrywa krem na bazie bitej śmietany. Całość przełamują truskawki i chrupiące pistacje. To świetna alternatywa dla klasycznych ciast i deserów. Na dodatek całość przygotujesz w mgnieniu oka, bez większego wysiłku. Ten przepis jest niezawodny, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego lub u progu pojawiają się niespodziewani gości. Te kanapki to prawdziwa eksplozja smaków i różnych tekstur w każdym kęsie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Ciasto francuskie na słodko

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 roztrzepane jajko
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • cukier puder
  • truskawki
  • pistacje

Sposób przygotowania:

1. Z truskawek usuń szypułki i pokrój w plasterki. Pistacje rozkrusz w moździerzu. Możesz je również przełożyć do woreczka strunowego i zmiażdżyć przy pomocy wałka. Najlepiej sprawdzą się tutaj niesolone orzechy.

Ciasto francuskie na słodko- Pyszności
Ciasto francuskie na słodko- Pyszności

2. Ciasto francuskie podziel na sześć części. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

Ciasto francuskie na słodko- Pyszności
Ciasto francuskie na słodko- Pyszności

3. Dobrze schłodzoną śmietankę 36 proc. ubij wraz z cukrem pudrem. Upieczone i wystudzone ciasto francuskie przedziel na dwie części tak, jak kroi się bułki. Wyłóż porcję kremu, pokrojone truskawki i ponownie krem.

Ciasto francuskie na słodko- Pyszności
Ciasto francuskie na słodko- Pyszności

4. Powtórz jeszcze raz warstwę z owoców i wykończ całość bitą śmietaną oraz kruszonymi pistacjami. Przykryj drugą częścią ciasta francuskiego i również dodaj orzechy.

Ciasto francuskie na słodko- Pyszności
Ciasto francuskie na słodko- Pyszności

5. Nasze słodkie kanapki z bitą śmietaną i owocami są już gotowe. Trzymaj je w lodówce i wyjmij 5-10 minut przed podaniem. Smacznego!

Ciasto francuskie na słodko- Pyszności
Ciasto francuskie na słodko- Pyszności