Ciasto naleśnikowe z wiśniami. Zaskakujący przepis na prosty deser

Płatna współpraca z marką Philips.

Ciasto naleśnikowe z wiśniami- PysznościCiasto naleśnikowe z wiśniami- Pyszności
Ewa

Proste ciasto naleśnikowe z całymi wiśniami to przepis na szybki i efektowny deser. Jest słodkie, smaczne i tanie w przygotowaniu.

Podczas smażenia naleśników dla mojej rodziny zaczęłam zastanawiać się, czy z tego prostego połączenia składników można przygotować coś więcej niż cieniutkie placki. Uwielbiam kulinarne eksperymenty, więc kilka dni później na moim stole wylądował prosty placek z dodatkiem wiśni. Przepis inspirowany jest tradycyjnym francuskim ciastem clafoutis. Wyróżnia je to, że w masie lądują owoce z pestkami, jednak jeśli nie lubisz wyciągania ich później z deseru, możesz użyć już wydrylowanych wiśni. Proste i niedrogie składniki dały niesamowity efekt, a ja spędziłam w kuchni zaledwie kilka minut. Dzięki pieczeniu w Ovi Smart marki Philips, już po 25 minutach na stole pojawił się pyszny, domowy deser.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Ciasto naleśnikowe z wiśniami

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 10 g cukru z wanilią,
  • 100 g wiśni,
  • 20 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

1. Do blendera Flip&Juice wbijam jajka. Dodaję mleko, olej, cukier, mąkę pszenną, cukier z wanilią i blenduję wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa. Ciasto naleśnikowe bez grudek i bez długiego miksowania będzie gotowe w kilka chwil.

Obrazek
Blendowanie masy na ciasto- Pyszności

2. Naczynie Ovi Smart smaruję masłem lub margaryną. Wlewam przygotowaną masę naleśnikową i układam wiśnie (bez ogonków), dociskając je nieco do masy. Posypuję owoce odrobiną cukru. Dodaję również płatki migdałów. Całość piekę w Ovi Smart marki Philips przez 25 minut w 160 st. Celsjusza.

Ciasto naleśnikowe z wiśniami- Pyszności
Ciasto naleśnikowe z wiśniami- Pyszności

3. Po tym czasie wyciągam ciasto z urządzenia i przekładam na duży talerz. Gdy wystygnie, dekoruję je cukrem pudrem. Możesz dorzucić również kilka listków mięty dla dekoracji. Świetnie smakuje jako pyszny podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie. Jeśli nie drylowałeś wiśni, uważaj podczas jedzenia na pestki.Smacznego!

Ciasto naleśnikowe z wiśniami- Pyszności
Ciasto naleśnikowe z wiśniami- Pyszności

Płatna współpraca z marką Philips.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni