WAŻNE
TERAZ

Nowa odsłona skandalu. Donieśli do prokuratury, ale bili mu brawo

Cięte dyniowe kluseczki z suszonymi pomidorami. Zajada się nimi cała rodzina

Masz dość gotowania w kółko tych samych dań? Potrzebujesz ciekawej inspiracji, która przegoni nudę z kuchni? Postaw na dyniowe kluseczki w połączeniu z suszonymi pomidorami, a na pewno nie pożałujesz. W szybki i prosty sposób w twojej kuchni pojawi się smaczne i ciekawe danie w jesiennym wydaniu.

Ten obiad stanie się hitem w każdym domuTen obiad stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena PęcakSebastian Lubera

Przygotowanie każdego dnia oryginalnego obiadu, który nie wymaga dużego nakładu pracy, to nie lada wyzwanie. Ale od tego masz właśnie nas. W naszej bogatej bazie z przepisami znajdziesz całą masę inspiracji, które możesz wykorzystywać na co dzień. 

Nie inaczej jest w przypadku tych ciętych kluseczek. Receptura powstała bardzo spontanicznie. Gdy w kuchni została nam połówka dyni piżmowej, rozpoczęła się dyskusja, co by tu z niej wyczarować. I mamy to!

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi minidyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Cięte kluseczki dyniowe

Pomysł na szybkie kluseczki dyniowe na orkiszowej mące zaproponował Sebastian. I był to strzał w dziesiątkę. Okazało się, że dynia jest świetnym dodatkiem do dobrze znanych kluseczek. Nie dość, że nadaje im lekko słodkiego posmaku, to jeszcze jest źródłem pięknego pomarańczowego koloru. Tym samym idealnie wpisuje się w jesienne menu. 

Kluseczki z naszego przepisu robi się naprawdę bardzo szybko. Wystarczy zagnieść ciasto i podzielić je na mniejsze kawałki przy pomocy zwykłych nożyczek. Ta technika naprawdę sprawdza się w kuchni, kiedy chcemy przygotować ekspresowy obiad dla całej rodziny. Do kluseczek dyniowych dodaliśmy suszone pomidory, czosnek i parmezan. I to naprawdę wystarczyło.

Jak zrobić kluseczki dyniowe z suszonymi pomidorami krok po kroku?

Składniki:

  • 450 g dyni piżmowej,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 240 g mąki orkiszowej,
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
  • 2 posiekane suszone pomidory w oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • parmezan do posypania. 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i wydrąż dynię piżmową.
  2. Potem pokrój ją w kostkę i wstaw do mikrofalówki na 10-15 minut. Po wyjęciu dynia powinna być całkowicie miękka.
  3. Przełóż kawałki dyni do wysokiego naczynia i zblenduj je z dodatkiem soli. 
  4. Do powstałej mieszanki dodaj mąkę orkiszową; dokładnie wymieszaj składniki. 
  5. Następnie przesyp zawartość miski na stolnicę i zagnieć ją na zwarte ciasto. 
  6. Po zagotowaniu i osoleniu wody zacznij wrzucać do środka kluseczki dyniowe.
  7. Jak je zrobić? Stań nad garnkiem z ciastem w dłoni i po prostu zacznij dzielić je na mniejsze części przy pomocy nożyczek.
  8. Odcięte elementy wrzucaj bezpośrednio do garnka z wodą. Gotuj je ok. 5 minut, licząc czas od chwili wypłynięcia na powierzchnię. 
  9. Na palniku umieść patelnię, po czym połącz na niej posiekane suszone pomidory w oleju, czosnek oraz dyniowe kluski.
  10. Zawartość patelni dokładnie wymieszaj i podawaj z parmezanem. Smacznego.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki