Co roku przed świętami wkładam schab do pończochy i wieszam na karniszu. Bije na głowę sklepowe wędliny

Dojrzewający schab z pończochy rokrocznie pojawia się na stole wigilijnym w moim rodzinnym domu. Za jego przygotowanie zabieram się już na początku grudnia, by w święta móc poczęstować bliskich domowym wyrobem. Wykonanie go nie jest trudne, ale potrzebujesz dozy cierpliwości. Zobacz przepis.

Co roku przed świętami wkładam schab do pończochy i wieszam na karniszu. Bije na głowę sklepowe wędlinyDojrzewający schab z pończochy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Schab dojrzewający to jeden z najprostszych sposobów na domowe wyroby mięsne. Wystarczy cieniutki plasterek własnoręcznie przygotowanej wędliny, by poczuć prawdziwą eksplozję w smaków w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Schab z pończochy dojrzewający

Istotne jest, by zabrać się za przygotowanie schabu z wielką dbałością o szczegóły - tak, by mięso nie uległo zepsuciu. Temu zapobiec mają m.in. dodatki, jakimi będzie traktowany schab w czasie obróbki. Jednak najważniejsze jest mięso, jego jakość. Stawiajmy na wyrób nienastrzyknięty (od sprawdzonego dostawcy), o jasnej barwie.

Niezbędna w wyrobie schabu dojrzewającego jest sól. Nie tylko walory smakowe są mocną stroną przyprawy. Dodać trzeba, że sól wykazuje działanie bakteriostatycznie przez odwodnienie produktu. Szczególnie polecana jest peklosól, która działa bakteriobójczo na bakterie wytwarzające botulinę (jad kiełbasiany).

Wiele osób dziwić może zastosowanie pończochy w przepisie na schab dojrzewający. Nie jest to jednak żaden wymysł, a sposób na przygotowanie idealnej szynki. Pończocha bowiem tworzy na powierzchni mięsa "półprzepuszczalną barierę". Przez to schab nie jest narażony na szybkie wysychanie. Co więcej, materiał, z jakiego zrobiona jest pończocha, jest materiałem kurczliwym, a więc powoduje ucisk, zwiększając tym samym ilość wody wyciskanej z produktu.

Zobacz, jak zrobić schab dojrzewający w pończosze
Zobacz, jak zrobić schab dojrzewający w pończosze © Adobe Stock

Schab dojrzewający z pończochy. Przepis

Składniki:

  • 1,2 kg szynki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki soli do peklowania (można wymieszać pół na pół z solą spożywczą warzoną niejodowaną),
  • majeranek, czosnek, pieprz czarny mielony, papryka czerwona słodka mielona,
  • pończocha.

Przygotowanie:

  1. Schab opłucz i oczyść z błonek. Mięso osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Mięso posyp cukrem i mocno ubij dłonią, by kryształki cukru wbiły się we włókna. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na 36 godzin.
  3. Co 8 godzin odlej sok i przewróć mięso na drugą stronę.
  4. Po 36 godzinach wyjmij schab i opłucz z cukru.
  5. Mięso osusz, a następnie posyp solą. Tak jak wcześniej, dobrze bij dłonią schab, by przyprawa weszła między włókna.
  6. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki pod przykryciem na 36 godzin, regularnie odlewając pojawiające się soki.
  7. Po tym czasie schab należy obficie posypać mieszanką przypraw i znów włożyć do lodówki na 36 godzin.
  8. Następnie przełóż schab do pończochy (mięso najlepiej obwiązać pończochą trzy razy).
  9. Mięso zawieś w przewiewnym i ciepłym miejscu (ok. 16 – 18 st. C) na minimum 5 dni, choć im dłużej, tym lepiej.

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę