Co zrobić ze śledzi po świętach? Przerabiam je na pyszny dodatek na śniadanie

Tradycyjny śledzik kusi przed świętami, a po wigilii zalega w lodówce. Smakowita przystawka ginie w bogactwie innych potraw serwowanych na ciepło. Jednak po świętach warto sobie o niej przypomnieć, bo z dodatkiem śledzi możesz przygotować pyszną pastę do kanapek.

Pasta śledziowa idealnie nada się na kanapkęPasta śledziowa idealnie nada się na kanapkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiem z własnego doświadczenia, jak trudno jest ogarnąć chaos w lodówce po świętach. Resztki pieczeni, pasztety, ryby w galarecie, sałatki, ciasta – nie wiadomo, co gdzie pakować. Co najpierw zjeść, a co potem? Jednak porządki są niezbędne, aby misternie przygotowane pyszności nie wylądowały w koszu na śmieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba

Na co możesz przerobić śledzie z wigilii?

To zależy, z czym zostały przygotowane. Najłatwiej jest wykorzystać tradycyjne śledzie w oleju. Możesz je przerobić na sałatkę, zrobić z nich tatar lub podać z ziemniaczkami w mundurkach i wielkopolskim gzikiem.

Na szczęście nie tylko filety w oleju możesz przerobić na inną potrawę. Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie pasty z gotowanym jajkiem. Z takim dodatkiem możesz zrobić nawet kanapkę do pracy. Dodaj rukolę i kilka plasterków ogórka, a zobaczysz, że będzie smakować jak kupiona w dobrej kawiarni.

Z jakich śledzi zrobisz pastę do chleba?

Pastę śledziową możesz zrobić zarówno ze śledzi z olejem i cebulką, jak i płatów przygotowanych w sosie curry lub musztardowym. Do smarowidła raczej nie będą pasowały zalewy słodkie lub korzenne. Takie śledzie lepiej sprawdzą się w sałatce, na przykład z młodymi ziemniaczkami i suszonymi pomidorami.

Przepis na pastę ze śledzi

Podaję proporcję na pastę śniadaniową dla 3-4 osób:

  • 200 g śledzi wigilijnych,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 5 jajek,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie

  1. Śledzie odsączasz z nadmiaru zalewy lub sosu i kroisz w drobną kostkę.
  2. Jajka gotujesz na twardo. Następnie obierasz je z łupin i rozdrabniasz widelcem.
  3. Ogórki kiszone kroisz drobno, siekasz szczypiorek.
  4. Całość mieszasz z majonezem i doprawiasz do smaku pieprzem.

Pasta śledziowa na szybko

Jeśli lubisz szybkie rozwiązania, sięgnij po blender. Wrzuć kawałki śledzi i jajka ugotowane na twardo, a następnie zmiksuj wszystko na pastę. Posiekane ogórki i szczypiorek dodaj później. Zamiast szczypiorku możesz wybrać świeży koperek lub natkę pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej