Co zrobić ze śledzi po świętach? Przerabiam je na pyszny dodatek na śniadanie
Tradycyjny śledzik kusi przed świętami, a po wigilii zalega w lodówce. Smakowita przystawka ginie w bogactwie innych potraw serwowanych na ciepło. Jednak po świętach warto sobie o niej przypomnieć, bo z dodatkiem śledzi możesz przygotować pyszną pastę do kanapek.
Wiem z własnego doświadczenia, jak trudno jest ogarnąć chaos w lodówce po świętach. Resztki pieczeni, pasztety, ryby w galarecie, sałatki, ciasta – nie wiadomo, co gdzie pakować. Co najpierw zjeść, a co potem? Jednak porządki są niezbędne, aby misternie przygotowane pyszności nie wylądowały w koszu na śmieci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba
Na co możesz przerobić śledzie z wigilii?
To zależy, z czym zostały przygotowane. Najłatwiej jest wykorzystać tradycyjne śledzie w oleju. Możesz je przerobić na sałatkę, zrobić z nich tatar lub podać z ziemniaczkami w mundurkach i wielkopolskim gzikiem.
Na szczęście nie tylko filety w oleju możesz przerobić na inną potrawę. Świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie pasty z gotowanym jajkiem. Z takim dodatkiem możesz zrobić nawet kanapkę do pracy. Dodaj rukolę i kilka plasterków ogórka, a zobaczysz, że będzie smakować jak kupiona w dobrej kawiarni.
Z jakich śledzi zrobisz pastę do chleba?
Pastę śledziową możesz zrobić zarówno ze śledzi z olejem i cebulką, jak i płatów przygotowanych w sosie curry lub musztardowym. Do smarowidła raczej nie będą pasowały zalewy słodkie lub korzenne. Takie śledzie lepiej sprawdzą się w sałatce, na przykład z młodymi ziemniaczkami i suszonymi pomidorami.
Przepis na pastę ze śledzi
Podaję proporcję na pastę śniadaniową dla 3-4 osób:
- 200 g śledzi wigilijnych,
- 2 ogórki kiszone,
- 5 jajek,
- szczypiorek,
- 2 łyżki majonezu,
- świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie
- Śledzie odsączasz z nadmiaru zalewy lub sosu i kroisz w drobną kostkę.
- Jajka gotujesz na twardo. Następnie obierasz je z łupin i rozdrabniasz widelcem.
- Ogórki kiszone kroisz drobno, siekasz szczypiorek.
- Całość mieszasz z majonezem i doprawiasz do smaku pieprzem.
Pasta śledziowa na szybko
Jeśli lubisz szybkie rozwiązania, sięgnij po blender. Wrzuć kawałki śledzi i jajka ugotowane na twardo, a następnie zmiksuj wszystko na pastę. Posiekane ogórki i szczypiorek dodaj później. Zamiast szczypiorku możesz wybrać świeży koperek lub natkę pietruszki.