PrzepisProste przepisyŚledzie po królewsku to u mnie obowiązkowa pozycja świąteczna. Są gotowe w 15 minut

Śledzie po królewsku to u mnie obowiązkowa pozycja świąteczna. Są gotowe w 15 minut

Szybka sałatka śledziowa doskonale sprawdza się w roli przystawki lub przekąski – nie tylko na Wigilię, ale także na sylwestra. Dobrze smakuje z kromką świeżego pieczywa, domowymi bułeczkami lub świeżą bagietką, więc z powodzeniem możesz ją podać także na śniadanie. Śledzie po królewsku są bardzo łatwe do przygotowania. To tylko 3 składniki zmieszane razem w kremowym sosie.

Wyrazisty smak śledzi łagodzą dodatki, takie jak groszek i jajka
Wyrazisty smak śledzi łagodzą dodatki, takie jak groszek i jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.11.2024 09:24

Sałatka śledziowa z jajkiem i groszkiem przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za wyrazistym smakiem słonych filetów. Śledzie z cebulą podawane w oleju to też nie moja bajka. Wybieram takie kompozycje, które łagodzą mocny smak ryby. W tym roku na Wigilię przygotuję śledzie po królewsku – z subtelnymi dodatkami i kremowym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjny śledź na Wigilię to zdrowy wybór

Ryby na stołach Polaków nie są codziennym gościem. W grudniu wszystko zmienia się o 180 stopni. W wigilijnym menu ryby wskakują na pierwsze miejsce. Równolegle z tradycyjnym karpiem najwyższą pozycję zajmują śledzie. Według dietetyczki Joanny Zielewskiej to zdecydowanie najlepszy wybór.

Niepozorne filety zawierają nawet 3 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż na przykład pstrąg czy łosoś. Co więcej, w porównaniu do dużych ryb morskich, śledzie zawierają niewielką ilość metali ciężkich. Żyją krótko, więc nie zdążą przyjąć tak dużych zanieczyszczeń.

Najczęściej sięgamy po filety śledziowe
Najczęściej sięgamy po filety śledziowe© Adobe Stock

Jak zrobić śledzie po królewsku?

Sałatkę możesz przygotować z filetów z solanki lub z oleju. Te pierwsze warto namoczyć dzień wcześniej, aby złagodzić ich smak. Przed połączeniem z innymi składnikami opłucz i osusz śledzie ręcznikiem papierowym. Śledzie w oleju również dobrze jest opłukać pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 puszka groszku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • mała łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • koperek lub szczypiorek z dymki.

Wykonanie: 

  1. Ugotuj jajka na twardo, przestudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  2. Drobno posiekaj cebulę dymkę.
  3. Groszek konserwowy odsącz z zalewy.
  4. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Dodaj majonez, śmietanę, odrobinę musztardy, na przykład stołowej.
  6. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie