Śledzie po królewsku to u mnie obowiązkowa pozycja świąteczna. Są gotowe w 15 minut
Szybka sałatka śledziowa doskonale sprawdza się w roli przystawki lub przekąski – nie tylko na Wigilię, ale także na sylwestra. Dobrze smakuje z kromką świeżego pieczywa, domowymi bułeczkami lub świeżą bagietką, więc z powodzeniem możesz ją podać także na śniadanie. Śledzie po królewsku są bardzo łatwe do przygotowania. To tylko 3 składniki zmieszane razem w kremowym sosie.
29.11.2024 09:24
Sałatka śledziowa z jajkiem i groszkiem przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za wyrazistym smakiem słonych filetów. Śledzie z cebulą podawane w oleju to też nie moja bajka. Wybieram takie kompozycje, które łagodzą mocny smak ryby. W tym roku na Wigilię przygotuję śledzie po królewsku – z subtelnymi dodatkami i kremowym sosem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjny śledź na Wigilię to zdrowy wybór
Ryby na stołach Polaków nie są codziennym gościem. W grudniu wszystko zmienia się o 180 stopni. W wigilijnym menu ryby wskakują na pierwsze miejsce. Równolegle z tradycyjnym karpiem najwyższą pozycję zajmują śledzie. Według dietetyczki Joanny Zielewskiej to zdecydowanie najlepszy wybór.
Niepozorne filety zawierają nawet 3 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż na przykład pstrąg czy łosoś. Co więcej, w porównaniu do dużych ryb morskich, śledzie zawierają niewielką ilość metali ciężkich. Żyją krótko, więc nie zdążą przyjąć tak dużych zanieczyszczeń.
Jak zrobić śledzie po królewsku?
Sałatkę możesz przygotować z filetów z solanki lub z oleju. Te pierwsze warto namoczyć dzień wcześniej, aby złagodzić ich smak. Przed połączeniem z innymi składnikami opłucz i osusz śledzie ręcznikiem papierowym. Śledzie w oleju również dobrze jest opłukać pod bieżącą wodą.
Składniki:
- 300 g filetów śledziowych,
- 3 jajka,
- 1 cebula dymka,
- 1 puszka groszku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- mała łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz do smaku,
- koperek lub szczypiorek z dymki.
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo, przestudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Drobno posiekaj cebulę dymkę.
- Groszek konserwowy odsącz z zalewy.
- Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj majonez, śmietanę, odrobinę musztardy, na przykład stołowej.
- Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.