Śledzie po królewsku to u mnie obowiązkowa pozycja świąteczna. Są gotowe w 15 minut

Szybka sałatka śledziowa doskonale sprawdza się w roli przystawki lub przekąski – nie tylko na Wigilię, ale także na sylwestra. Dobrze smakuje z kromką świeżego pieczywa, domowymi bułeczkami lub świeżą bagietką, więc z powodzeniem możesz ją podać także na śniadanie. Śledzie po królewsku są bardzo łatwe do przygotowania. To tylko 3 składniki zmieszane razem w kremowym sosie.

Wyrazisty smak śledzi łagodzą dodatki, takie jak groszek i jajkaWyrazisty smak śledzi łagodzą dodatki, takie jak groszek i jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka śledziowa z jajkiem i groszkiem przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za wyrazistym smakiem słonych filetów. Śledzie z cebulą podawane w oleju to też nie moja bajka. Wybieram takie kompozycje, które łagodzą mocny smak ryby. W tym roku na Wigilię przygotuję śledzie po królewsku – z subtelnymi dodatkami i kremowym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Tradycyjny śledź na Wigilię to zdrowy wybór

Ryby na stołach Polaków nie są codziennym gościem. W grudniu wszystko zmienia się o 180 stopni. W wigilijnym menu ryby wskakują na pierwsze miejsce. Równolegle z tradycyjnym karpiem najwyższą pozycję zajmują śledzie. Według dietetyczki Joanny Zielewskiej to zdecydowanie najlepszy wybór.

Niepozorne filety zawierają nawet 3 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż na przykład pstrąg czy łosoś. Co więcej, w porównaniu do dużych ryb morskich, śledzie zawierają niewielką ilość metali ciężkich. Żyją krótko, więc nie zdążą przyjąć tak dużych zanieczyszczeń.

Najczęściej sięgamy po filety śledziowe.
Najczęściej sięgamy po filety śledziowe © Adobe Stock

Jak zrobić śledzie po królewsku?

Sałatkę możesz przygotować z filetów z solanki lub z oleju. Te pierwsze warto namoczyć dzień wcześniej, aby złagodzić ich smak. Przed połączeniem z innymi składnikami opłucz i osusz śledzie ręcznikiem papierowym. Śledzie w oleju również dobrze jest opłukać pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 puszka groszku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • mała łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • koperek lub szczypiorek z dymki.

Wykonanie: 

  1. Ugotuj jajka na twardo, przestudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  2. Drobno posiekaj cebulę dymkę.
  3. Groszek konserwowy odsącz z zalewy.
  4. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Dodaj majonez, śmietanę, odrobinę musztardy, na przykład stołowej.
  6. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej