Co zrobić, żeby grzyby marynowane nie były obślizgłe? Śluz zniknie, jeśli zastosujesz jeden trik

Mimo że śluzowata zalewa to znak rozpoznawczy marynowanych grzybów, nie każdy przepada za tego typu specjałami. Obślizgłe grzyby ze słoika są bezpieczne do spożycia, a charakterystyczna konsystencja jest wynikiem działania naturalnych substancji obecnych w grzybach. Niemniej, jeśli przeszkadza ci śluz obecny w słoiku z grzybowym specjałem, możesz zastosować jeden trik.

Marynowane grzyby w ciemnej miseczceMarynowane grzyby w ciemnej miseczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla jednych to zaleta, kolejni nie są w stanie przełknąć marynowanych grzybów pokrytych śluzem. Dobra wiadomość jest taka, że grzybowe przetwory nie muszą być obślizgłe. Wystarczy zastosować jeden trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Grzyby marynowane ze śluzem - czy można je jeść?

Mimo że grzyby zalewa się płynną zalewą, po otwarciu słoika staje się ona ciągnąca, przybiera śluzowatą konsystencję. To zupełnie naturalne, nie należy obawiać się obślizgłych grzybów marynowanych. Charakterystyczna śluzowata zalewa wynika m.in. z obecności chityny w grzybach, która jest specyficznym rodzajem błonnika i naturalnym składnikiem ścian komórkowych grzybów.

Jedynym niepokojącym rodzajem śluzu, jest ten obecny na maślakach. Grzyby te produkują niezwykle gęsty i lepki śluz oraz, co istotne, niemożliwy do strawienia przez nasz organizm (podobnie jest ze skórką maślaków). Dlatego też przed spożyciem należy pozbyć się skórki i śluzu z maślaków. W przeciwnym razie może pojawić się biegunka lub wymioty.

Grzyby marynowane nie muszą być obślizgłe
Grzyby marynowane nie muszą być obślizgłe © Canva | MarinaParshina

Co zrobić, aby grzybki w zalewie nie były śliskie?

Śluz pokrywający marynowane grzyby jest niemalże znakiem rozpoznawczym tego rarytasu. Nie każdy jednak jest w stanie przełknąć taki specjał. Dobra wiadomość jest taka, że grzyby marynowane można przygotować tak, by nie były obślizgłe. Warto jednak mieć z tyłu głowy, że trudnym zadaniem jest całkowite pozbycie się śluzowatej konsystencji.

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na przygotowanie grzybów marynowanych bez śluzu jest wcześniejsze zalanie ich solanką i pozostawienie w takiej kąpieli na 60 minut. Solanka powinna być 10-procentowa. Po godzinie moczenia grzybów należy je dobrze opłukać, najlepiej kilka razy, by pozbyć się nadmiaru soli.

Jeśli jednak nie przekonuje się moczenie grzybów w solance, możesz zastosować inny patent na przygotowanie grzybów marynowanych bez śluzu. Do wody, w której będą gotowane, wystarczy dodać ocet i sól. Grzyby powinny być gotowane w takiej mieszance przez ok. 10 minut. Następnie grzyby należy odcedzić, przerzucić do słoików i zalać zalewą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej