PoradyCo zrobić, żeby grzyby marynowane nie były obślizgłe? Śluz zniknie, jeśli zastosujesz jeden trik

Co zrobić, żeby grzyby marynowane nie były obślizgłe? Śluz zniknie, jeśli zastosujesz jeden trik

Marynowane grzyby w ciemnej miseczce
Marynowane grzyby w ciemnej miseczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.10.2024 10:27, aktual.: 05.10.2024 10:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mimo że śluzowata zalewa to znak rozpoznawczy marynowanych grzybów, nie każdy przepada za tego typu specjałami. Obślizgłe grzyby ze słoika są bezpieczne do spożycia, a charakterystyczna konsystencja jest wynikiem działania naturalnych substancji obecnych w grzybach. Niemniej, jeśli przeszkadza ci śluz obecny w słoiku z grzybowym specjałem, możesz zastosować jeden trik.

Dla jednych to zaleta, kolejni nie są w stanie przełknąć marynowanych grzybów pokrytych śluzem. Dobra wiadomość jest taka, że grzybowe przetwory nie muszą być obślizgłe. Wystarczy zastosować jeden trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby marynowane ze śluzem - czy można je jeść?

Mimo że grzyby zalewa się płynną zalewą, po otwarciu słoika staje się ona ciągnąca, przybiera śluzowatą konsystencję. To zupełnie naturalne, nie należy obawiać się obślizgłych grzybów marynowanych. Charakterystyczna śluzowata zalewa wynika m.in. z obecności chityny w grzybach, która jest specyficznym rodzajem błonnika i naturalnym składnikiem ścian komórkowych grzybów.

Jedynym niepokojącym rodzajem śluzu, jest ten obecny na maślakach. Grzyby te produkują niezwykle gęsty i lepki śluz oraz, co istotne, niemożliwy do strawienia przez nasz organizm (podobnie jest ze skórką maślaków). Dlatego też przed spożyciem należy pozbyć się skórki i śluzu z maślaków. W przeciwnym razie może pojawić się biegunka lub wymioty.

Grzyby marynowane nie muszą być obślizgłe
Grzyby marynowane nie muszą być obślizgłe© Canva | MarinaParshina

Co zrobić, aby grzybki w zalewie nie były śliskie?

Śluz pokrywający marynowane grzyby jest niemalże znakiem rozpoznawczym tego rarytasu. Nie każdy jednak jest w stanie przełknąć taki specjał. Dobra wiadomość jest taka, że grzyby marynowane można przygotować tak, by nie były obślizgłe. Warto jednak mieć z tyłu głowy, że trudnym zadaniem jest całkowite pozbycie się śluzowatej konsystencji.

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na przygotowanie grzybów marynowanych bez śluzu jest wcześniejsze zalanie ich solanką i pozostawienie w takiej kąpieli na 60 minut. Solanka powinna być 10-procentowa. Po godzinie moczenia grzybów należy je dobrze opłukać, najlepiej kilka razy, by pozbyć się nadmiaru soli.

Jeśli jednak nie przekonuje się moczenie grzybów w solance, możesz zastosować inny patent na przygotowanie grzybów marynowanych bez śluzu. Do wody, w której będą gotowane, wystarczy dodać ocet i sól. Grzyby powinny być gotowane w takiej mieszance przez ok. 10 minut. Następnie grzyby należy odcedzić, przerzucić do słoików i zalać zalewą.

marynowane grzybygrzybykulinarne triki