PrzepisDeseryCzekoladowo-miętowe babeczki, dzięki którym poczujesz delikatną nutkę świeżości. Super deser!
Czekoladowo-miętowe babeczki, dzięki którym poczujesz delikatną nutkę świeżości. Super deser!
Pyszności
21.06.2016 16:18, aktual.: 01.06.2017 14:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Babeczki, czyli tak zwane muffiny cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Ludzie je pokochali, ponieważ łatwo się je przyrządza i spożywa. Można częstować nimi gości, a nawet zabierać je ze sobą, na przykład do pracy.
Istnieje wiele rodzajów i smaków babeczek. Dzisiaj jednak zaproponuję ci je o smaku czekoladowo-miętowym. Kiedy ich spróbujesz, poczujesz delikatną nutkę świeżości i orzeźwienie. Oprócz tego, są naprawdę smaczne. Dokładna instrukcja, jak je wykonać, znajduje się poniżej.
Składniki:
- Warstwa miętowa:
- 225 g serek śmietankowy
- 70 g kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki soda
- 110 g masło roztopione
- 2 szt. jajka
- 60 g cukier
- 1 szt. jajko
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z mięty
- 4 krople zielony barwnik spożywczy
- 230 g mini chipsy czekoladowe
- Warstwa czekoladowa:
- 110 g mąka
- 220 g cukier
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż serek śmietankowy i delikatnie ubijaj go za pomocą miksera, aż będzie gładki.
2. Do serka dodaj 60 g cukru, 1 jajko, ekstrakt z mięty i zielony barwnik spożywczy. Ubij mikserem na gładką masę.
3. Do zielonej masy dodaj także mini chipsy czekoladowe i wymieszaj za pomocą łyżki.
4. Do osobnej miski włóż 110 g mąki, 220 g cukru, kakao i sodę. Wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło i 2 jajka. Ubij mikserem na gładką masę.
5. Do foremek równomiernie nałóż masę czekoladową, a na masę czekoladową nałóż masę miętową.
6. Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut. Po 30 minutach wyjmij babeczki. Możesz udekorować je bitą śmietaną i świeżymi liśćmi mięty.
7. Smacznego!