WAŻNE
TERAZ

Prokuratura działa ws. Ziobry. Jest postanowienie po decyzji Sejmu

Czy cukinię można jeść na surowo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Cukinię można kupić w sklepach przez cały rok. Jednak wiele osób decyduje się na samodzielną uprawę tych warzyw w ogródku, aby mieć pewność co do bezpieczeństwa zastosowanych środków ochrony roślin. Niedługo w Polsce będziemy mogli cieszyć się pięknymi okazami w zielonym lub żółtym kolorze. Czy taką cukinię możemy jeść na surowo?

Plasterki cukinii – na patelnię czy do sałatki?Plasterki cukinii – na patelnię czy do sałatki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Raczej niewiele osób decyduje się na spożywanie surowej cukinii. Najczęściej kroimy ją w plasterki i wrzucamy na patelnię, do piekarnika lub na grilla. Wystarczy tylko chwilka na ruszcie, aby warzywo zrobiło się miękkie i rumiane. Jednak nie ma przeciwwskazań do spożywania surowej cukinii – pod warunkiem, że uważamy na zawartość jednej substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Jesz surową cukinię? Uważaj na jedną rzecz

Cukinia, podobnie jak ogórek czy dynia, zawiera goryczkę, która pochodzi od związków chemicznych, które są określane jako kukurbitacyny. W niewielkiej ilości nie są one szkodliwe, ale w nadmiarze mogą powodować problemu ze strony układu pokarmowego. W warzywach dostępnych w sklepach ilość tych substancji znajduje się pod ścisłą kontrolą. Jednak cukinia z własnej uprawy nie musi spełniać żadnych wymagań. Dlatego, gdy tylko wyczujesz w niej gorzki smak, zaprzestań jedzenia jej na surowo.

Jak jeść surową cukinię?

Aby ograniczyć ilość szkodliwych substancji, warto wybierać młode, niewielkie cukinie – są one delikatniejsze, mniej gorzkie i mają cieńszą skórkę. Starsze, przerośnięte okazy mogą zawierać więcej niepożądanych związków. W małych ilościach kukurbitacyna może działać pozytywnie na organizm – pomaga zwalczyć pasożyty i redukuje stany zapalne. Warzywa z niewielką zawartością tej substancji mogą być również uzupełnieniem profilaktyki antynowotworowej.

Surowa cukinia świetnie sprawdza się w lekkich daniach, sałatkach i przekąskach. Można ją kroić w cienkie plasterki, ścierać na tarce lub spiralizować, tworząc warzywne "makarony". Doskonale smakuje z oliwą, cytryną, świeżymi ziołami i orzechami. To także dobry składnik do smoothie lub zdrowych przekąsek, również dla dzieci – o ile nie mają przeciwwskazań.

Wartości odżywcze

Cukinia to niskokaloryczne warzywo bogate w witaminę C, potas, magnez, kwas foliowy oraz błonnik. Spożywana na surowo zachowuje o wiele więcej cennych składników niż po ugotowaniu, usmażeniu czy upieczeniu. Nie spożywasz jej wtedy z żadnym dodatkowym tłuszczem.

W postaci surowej warzywo dostarcza do organizmu także wartościowy beta-karoten i luteinę, które wspierają wzrok i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika, sprzyja prawidłowemu trawieniu i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Włączenie surowej cukinii do diety to prosty sposób na wzbogacenie codziennego jadłospisu o witaminy i minerały, bez zbędnych kalorii.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby