Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść

Czarne plamki na ziemniakach często budzą wątpliwości. Czy można bezpiecznie jeść taką bulwę? To, czy taki ziemniak nadaje się do spożycia, zależy od kilku ważnych czynników.

Czy można jeść ziemniaki z czarnymi plamkami?Czy można jeść ziemniaki z czarnymi plamkami?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czarne plamki na ziemniakach to problem, z którym spotkał się chyba każdy. Pojawiają się nagle – tuż po wykopkach, w skrzynce w piwnicy albo dopiero podczas obierania. Te niewielkie ciemne zmiany na skórce mogą mieć kilka źródeł. Najczęściej są wynikiem działania bakterii lub grzybów, które trafiają do ziemniaka przez mikrouszkodzenia, na przykład przez otarcia czy zadrapania. Niestety, ale w ciepłym i wilgotnym środowisku patogeny mają idealne warunki do rozwoju, dlatego często można je zauważyć po dłuższym czasie, szczególnie nieodpowiedniego przechowywania.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Czy można jeść ziemniaki z plamkami?

To pytanie zadaje sobie wielu z nas podczas gotowania obiadu. Czy taka bulwa nadal się nadaje? Co prawda sama czarna plamka nie musi oznaczać zagrożenia, ale bardzo ważne jest to, aby zachować ostrożność. Jeśli zmiana jest powierzchowna, bez śladu zgnilizny, wystarczy ją wyciąć. Natomiast, gdy ziemniak ma nieprzyjemny zapach, jest miękki lub mokry – trzeba go wyrzucić. W takich przypadkach może to być oznaka rozkładu, który już zaszedł głębiej i zjedzenie go może być niebezpieczne dla zdrowia.

Ziemniaki z czarnymi plamkami prosto z pola

Czarne plamki nie zawsze pojawiają się dopiero w piwnicy – czasem wszystko zaczyna się znacznie wcześniej, jeszcze w ziemi. Niektóre grzyby i szkodniki atakują roślinę już w czasie wzrostu, a ich działanie może dać o sobie znać dopiero po wykopkach. Plamy wychodzą wtedy na skórce albo w środku bulwy, chociaż z zewnątrz wszystko mogło wyglądać dobrze. Wpływ na to może mieć też sama odmiana ziemniaka – jedne są bardziej delikatne i łatwiej łapią różne choroby, inne radzą sobie znacznie lepiej.

Przechowywanie ma znaczenie

Przyczyną powstania czarnych plamek na ziemniakach jest często ich niepoprawne przechowywanie. Ziemniaki lubią chłód i suchą atmosferę, najlepiej około 10 stopni Celsjusza, a jeśli w piwnicy jest zbyt wilgotno lub zbyt ciepło, to niestety szybciej się psują i stają się podatne na choroby. Oprócz temperatury należy zwrócić uwagę na to czy nie przebywają w miejscu zbyt nasłonecznionym, ponieważ światło może wywołać zielenienie oraz zmiany, przez które ziemniak nie będzie nadawał się do zjedzenia. Dodatkowo, nie każdy wie, że nie powinno się nie trzymać ziemniaków razem z owocami, które wydzielają etylen, ponieważ ten gaz przyspiesza procesy starzenia.

Wybrane dla Ciebie

Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita