Ziemniaki zapiekam z kilkoma dodatkami. To proste danie, które urzeka smakiem i aromatem

Nie ma prostszego, a zarazem bardziej efektownego dania niż dobrze przygotowana zapiekanka ziemniaczana. Boczek, ser i aksamitny sos beszamelowy nadają całości wyjątkowego charakteru, a zapiekane ziemniaki zyskują złocistą, chrupiącą skorupkę i kremowe wnętrze.

Zapiekanka ziemniaczana to sycące danie dla całej rodzinyZapiekanka ziemniaczana to sycące danie dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki zapiekane to szybki sposób na pożywne danie z prostych składników. Wystarczą ziemniaki, trochę boczku, sera i sos beszamelowy, żeby przygotować potrawę, która dobrze smakuje i syci na długo. Takie zapiekane ziemniaki można podać na obiad jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa czy sałatki. To praktyczny przepis – tani, prosty i niezawodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na ziemniaki zapiekane

To proste danie robię wtedy, gdy mam ochotę na coś sycącego i aromatycznego. Ziemniaki zapiekane z boczkiem, serem i beszamelem przygotowuje się łatwo, a efekt zawsze zachwyca – chrupiąca góra, kremowe wnętrze i dużo smaku.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków (najlepiej owalnych, podobnej wielkości),
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła,
  • sól i pieprz.

Beszamel:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie przez około 10 minut, tak aby były lekko miękkie, ale nie całkowicie ugotowane.
  2. Odcedzam i studzę, a następnie kroję je w plastry. W rondelku rozpuszczam masło, wsypuję mąkę i mieszam, aż powstanie jasna zasmażka.
  3. Powoli wlewam mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem, musztardą Dijon i gałką muszkatołową.
  4. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą lub masłem. Układam warstwę ziemniaków, posypuję boczkiem i startym serem, polewam beszamelem.
  5. Powtarzam warstwy do wyczerpania składników, kończąc serem. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni, a ser ładnie się roztopi. Podaję od razu, najlepiej jeszcze gorące.

Wskazówki: co zrobić, by ziemniaki zapiekane były jeszcze lepsze?

  • Jakie ziemniaki wybrać? Najlepiej sprawdzają się ziemniaki o zwartym miąższu, które nie rozpadają się podczas gotowania – np. odmiany typu Irga, Gala, Vineta.
  • Wersja wegetariańska: boczek można zastąpić podsmażoną cebulą, suszonymi pomidorami albo podsmażonymi pieczarkami – zapiekanka wciąż będzie aromatyczna i sycąca.
  • Ser: najlepiej użyć sera, który dobrze się topi (np. gouda, cheddar, ementaler). Można też wymieszać kilka rodzajów sera dla intensywniejszego smaku.
  • Odgrzewanie: zapiekane ziemniaki najlepiej smakują świeże, ale jeśli zostaną, można je podgrzać w piekarniku lub na patelni pod przykrywką – wtedy odzyskają chrupkość.
  • Dodatki: do beszamelu można dodać szczyptę ostrej papryki albo czosnek granulowany, żeby sos był bardziej wyrazisty.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
Naturalny detoks dla brzucha. Działa skuteczniej niż inne modne nasiona
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Czy czarna plamka na ziemniaku jest szkodliwa? Wiele osób ma wątpliwości, czy można takie jeść
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki