Ziemniaki zapiekam z kilkoma dodatkami. To proste danie, które urzeka smakiem i aromatem

Nie ma prostszego, a zarazem bardziej efektownego dania niż dobrze przygotowana zapiekanka ziemniaczana. Boczek, ser i aksamitny sos beszamelowy nadają całości wyjątkowego charakteru, a zapiekane ziemniaki zyskują złocistą, chrupiącą skorupkę i kremowe wnętrze.

Zapiekanka ziemniaczana to sycące danie dla całej rodzinyZapiekanka ziemniaczana to sycące danie dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki zapiekane to szybki sposób na pożywne danie z prostych składników. Wystarczą ziemniaki, trochę boczku, sera i sos beszamelowy, żeby przygotować potrawę, która dobrze smakuje i syci na długo. Takie zapiekane ziemniaki można podać na obiad jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa czy sałatki. To praktyczny przepis – tani, prosty i niezawodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Przepis na ziemniaki zapiekane

To proste danie robię wtedy, gdy mam ochotę na coś sycącego i aromatycznego. Ziemniaki zapiekane z boczkiem, serem i beszamelem przygotowuje się łatwo, a efekt zawsze zachwyca – chrupiąca góra, kremowe wnętrze i dużo smaku.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków (najlepiej owalnych, podobnej wielkości),
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła,
  • sól i pieprz.

Beszamel:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie przez około 10 minut, tak aby były lekko miękkie, ale nie całkowicie ugotowane.
  2. Odcedzam i studzę, a następnie kroję je w plastry. W rondelku rozpuszczam masło, wsypuję mąkę i mieszam, aż powstanie jasna zasmażka.
  3. Powoli wlewam mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem, musztardą Dijon i gałką muszkatołową.
  4. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą lub masłem. Układam warstwę ziemniaków, posypuję boczkiem i startym serem, polewam beszamelem.
  5. Powtarzam warstwy do wyczerpania składników, kończąc serem. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni, a ser ładnie się roztopi. Podaję od razu, najlepiej jeszcze gorące.

Wskazówki: co zrobić, by ziemniaki zapiekane były jeszcze lepsze?

  • Jakie ziemniaki wybrać? Najlepiej sprawdzają się ziemniaki o zwartym miąższu, które nie rozpadają się podczas gotowania – np. odmiany typu Irga, Gala, Vineta.
  • Wersja wegetariańska: boczek można zastąpić podsmażoną cebulą, suszonymi pomidorami albo podsmażonymi pieczarkami – zapiekanka wciąż będzie aromatyczna i sycąca.
  • Ser: najlepiej użyć sera, który dobrze się topi (np. gouda, cheddar, ementaler). Można też wymieszać kilka rodzajów sera dla intensywniejszego smaku.
  • Odgrzewanie: zapiekane ziemniaki najlepiej smakują świeże, ale jeśli zostaną, można je podgrzać w piekarniku lub na patelni pod przykrywką – wtedy odzyskają chrupkość.
  • Dodatki: do beszamelu można dodać szczyptę ostrej papryki albo czosnek granulowany, żeby sos był bardziej wyrazisty.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇