Ziemniaki zapiekam z kilkoma dodatkami. To proste danie, które urzeka smakiem i aromatem
Nie ma prostszego, a zarazem bardziej efektownego dania niż dobrze przygotowana zapiekanka ziemniaczana. Boczek, ser i aksamitny sos beszamelowy nadają całości wyjątkowego charakteru, a zapiekane ziemniaki zyskują złocistą, chrupiącą skorupkę i kremowe wnętrze.
Ziemniaki zapiekane to szybki sposób na pożywne danie z prostych składników. Wystarczą ziemniaki, trochę boczku, sera i sos beszamelowy, żeby przygotować potrawę, która dobrze smakuje i syci na długo. Takie zapiekane ziemniaki można podać na obiad jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa czy sałatki. To praktyczny przepis – tani, prosty i niezawodny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Przepis na ziemniaki zapiekane
To proste danie robię wtedy, gdy mam ochotę na coś sycącego i aromatycznego. Ziemniaki zapiekane z boczkiem, serem i beszamelem przygotowuje się łatwo, a efekt zawsze zachwyca – chrupiąca góra, kremowe wnętrze i dużo smaku.
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków (najlepiej owalnych, podobnej wielkości),
- 100 g boczku wędzonego w plastrach,
- 100 g sera żółtego,
- 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła,
- sól i pieprz.
Beszamel:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 300 ml mleka,
- ½ łyżeczki musztardy Dijon,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie przez około 10 minut, tak aby były lekko miękkie, ale nie całkowicie ugotowane.
- Odcedzam i studzę, a następnie kroję je w plastry. W rondelku rozpuszczam masło, wsypuję mąkę i mieszam, aż powstanie jasna zasmażka.
- Powoli wlewam mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem, musztardą Dijon i gałką muszkatołową.
- Naczynie żaroodporne smaruję oliwą lub masłem. Układam warstwę ziemniaków, posypuję boczkiem i startym serem, polewam beszamelem.
- Powtarzam warstwy do wyczerpania składników, kończąc serem. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni, a ser ładnie się roztopi. Podaję od razu, najlepiej jeszcze gorące.
Wskazówki: co zrobić, by ziemniaki zapiekane były jeszcze lepsze?
- Jakie ziemniaki wybrać? Najlepiej sprawdzają się ziemniaki o zwartym miąższu, które nie rozpadają się podczas gotowania – np. odmiany typu Irga, Gala, Vineta.
- Wersja wegetariańska: boczek można zastąpić podsmażoną cebulą, suszonymi pomidorami albo podsmażonymi pieczarkami – zapiekanka wciąż będzie aromatyczna i sycąca.
- Ser: najlepiej użyć sera, który dobrze się topi (np. gouda, cheddar, ementaler). Można też wymieszać kilka rodzajów sera dla intensywniejszego smaku.
- Odgrzewanie: zapiekane ziemniaki najlepiej smakują świeże, ale jeśli zostaną, można je podgrzać w piekarniku lub na patelni pod przykrywką – wtedy odzyskają chrupkość.
- Dodatki: do beszamelu można dodać szczyptę ostrej papryki albo czosnek granulowany, żeby sos był bardziej wyrazisty.