Ścieram na tarce i dodaję do ziemniaków. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze

Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane zna każda polska gospodyni i każda wie również, że odpowiednie dodatki do masy mogą jeszcze bardziej podbić ich smak. Często spotyka się placki wzbogacone startą cukinią czy marchewką, ale inne dodatki również zasługują na uwagę i swoje pięć minut.

Domowe placki ziemniaczane z tartymi dodatkamiDomowe placki ziemniaczane z tartymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Justyna

Placki ziemniaczane to jeden z najbardziej rozpoznawalnych klasyków kuchni polskiej – proste, sycące i lubiane przez niemal wszystkich. Choć tradycyjna wersja opiera się wyłącznie na ziemniakach, coraz częściej sięgamy po sezonowe warzywa, które świetnie odnajdują się w tej formie. Najczęściej dodaje się cukinię, ale warto spróbować również mniej oczywistych składników, jak pieczarki i młoda kalarepka. To świetny sposób na wykorzystanie warzyw, które zalegają w lodówce, a przy okazji podkręcenie klasyki w bardzo prosty sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Jak je ulepszyć?

Zamiast świeżego czosnku warto sięgnąć po suszony czosnek niedźwiedzi, który ma łagodniejszy, ziołowy smak i nie przytłacza pozostałych składników. Do warzyw możesz dodać odrobinę soku z cytryny, co podkreśli smak i zapobiegnie ciemnieniu masy ziemniaczanej. Starte warzywa dobrze odciśnij z nadmiaru wody, dzięki czemu placki będą bardziej chrupiące. Jeśli zależy ci na lżejszej wersji, usmaż je na minimalnej ilości oleju lub upiecz w piekarniku. To danie z łatwością dopasujesz do zawartości lodówki, dodając na przykład startą marchewkę, pietruszkę albo kawałek kalarepy.

Placuszki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami

Składniki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 100 g młodej kalarepki,
  • 80-100 g pieczarek,
  • 1 mała szalotka,
  • 2 jajka,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a następnie odstaw na około 10 minut, by puściły sok.
  2. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
  3. Obierz kalarepkę i szalotkę, oczyść pieczarki.
  4. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do ziemniaków.
  5. Do warzywnej masy wbij jajka, dodaj mąkę, czosnek niedźwiedzi, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  6. Całość dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita i lekko wilgotna, powinna mieć konsystencję umożliwiającą formowanie placuszków.
  7. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
  8. Łyżką nakładaj porcje ciasta i delikatnie je spłaszczaj.
  9. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, po 2–3 minuty z każdej strony.
  10. Usmażone placuszki odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  11. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu