Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest delikatnie słodki i cudownie chrupiący – groszek cukrowy uwielbiają nawet ci, którzy zazwyczaj stronią od strączków. Właśnie rozpoczyna się sezon, co oznacza, że już nie musisz myśleć o innych przekąskach między posiłkami.
Zazwyczaj jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania strączków. W przypadku fasolki szparagowej jest to niezbędne, aby zneutralizować toksyczną fazynę, która może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Fasolę jaś czy ciecierzycę trzeba dodatkowo namaczać przez kilka godzin, aby ograniczyć właściwości wzdymające. W przypadku groszku cukrowego to wszystko jest niepotrzebne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami
W jakiej formie można jeść groszek cukrowy?
Groszek cukrowy często jest mylony z zielonym groszkiem, którego jadalne są tylko nasiona, a łupinki mogą co najwyżej służyć za kompost. W przypadku groszku cukrowego można jeść całe strąki – są smaczne nawet wtedy, gdy w środku nie rozwinęły się jeszcze zielone kuleczki.
Chrupiące strączki są doskonałe i najzdrowsze na surowo. Jeśli jednak chcesz przygotować je na ciepło, wystarczy gotować je na parze przez krótką chwilę (wystarczy dosłownie 1 minuta). Następnie dobrze jest je zblanszować, czyli przepłukać pod strumieniem zimnej bieżącej wody.
Przed spożyciem umyj groszek i odetnij końcówki – jeśli groszki są bardziej wyrośnięte, wraz z nimi ściągniesz włókno rozpięte wzdłuż strąka.
Wartościowy składnik diety, zwłaszcza seniorów
Ta odmiana groszku idealnie sprawdza się do pochrupania między posiłkami. Zawiera niewielką ilość kalorii i pełno wartości odżywczych. W 100 g groszku cukrowego znajduje się ok. 42 kcal, prawie 3 g białka i ok. 2,6 g błonnika. Warzywo posiada niski indeks glikemiczny (ok. 29 jednostek), co oznacza, że nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. To dlatego, że oprócz węglowodanów zawiera także białko roślinne i błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru.
Bogactwo witamin C, A i K, witamin z grupy B i minerałów takich jak potas, żelazo czy magnez sprawia, że groszek cukrowy korzystnie wpływa na układ krążenia, który często jest obciążony u osób z cukrzycą. Jest nieoceniony w diecie osób starszych, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i poprawiając krzepliwość krwi.
Ograniczenia odnośnie spożywania groszku
Jak w każdym innym, również w przypadku groszku cukrowego, nie należy popadać w przesadę. Strączki są pyszne i zdrowe, ale pamiętaj o tym, że są także źródłem węglowodanów, których nie powinniśmy spożywać w nadmiarze. U osób z problemami układu pokarmowego, podobnie jak inne strączki, groszek cukrowy możesz powodować wzdęcia, gazy lub refluks.
Pyszne dania z groszkiem cukrowym
Słodkie zielone strączki są znakomitym dodatkiem do letnich sałatek w każdej możliwej odsłonie. Sprawdzają się także jako komponent dań typu stir fry, czyli warzyw smażonych w woku. Możesz dodać groszek cukrowy do curry lub risotto, jednak pamiętaj, aby nie gotować go zbyt długo – inaczej straci kolor i znaczną część wartości odżywczych.