Czy można jeść pestki z arbuza? Wiele osób do teraz się ich boi

Upalne dni już nas zaskoczyły, ale będą jeszcze zaskakiwać. W takie dni ratują nas owoce z dużą zawartością wody. Jednym z nich jest arbuz, który wszyscy uwielbiamy. Duża zawartość wody czyni go też niskokalorycznym. Nadal wielu z nas zastanawia się czy można jeść pestki z arbuza? Liczne grono osób pozostawia je na talerzu i wyrzuca. Czy słusznie? Oto kilka faktów na temat pestek.

Obrazek
Paulina

Czy można jeść pestki z arbuza bez obaw?

Pewnie będąc małym dzieckiem słyszałeś, że po zjedzenie pestek od arbuza wyrośnie Ci drzewko w brzuchu. Możesz mieć pewność, że nic takiego się nie wydarzy. Natomiast okazuje się, że pestki z arbuza są źródłem wielu składników odżywczych. Niektórzy uważają je nawet za tak zwane superfoods. Produkty tego typu mają bardzo dużo wartości odżywczych w małej objętości.

Obrazek

Właściwości pestek arbuza:

  • mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe,
  • wspomagają leczenie infekcji bakteryjnych, grzybiczych oraz chorób skóry,
  • pomagają na zaparcia

W związku z tym arbuz może być przez nas zajadany razem z pestkami. Zawierają takie witaminy jak A, B1, B2, B6, C oraz miedź, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor, magnez. Nie możną zapomnieć też o przeciwutleniaczach. Są to zbawiane składniki dla naszego organizmu.

Pyszny arbuz sam w sobie jest owocem, który pozytywnie oddziałuje na nasz organizm. Usprawnia pracę układu krążenia, ma działanie moczopędne, pozytywnie wpływa na trawienie w naszych jelitach. Wspomaga koncentrację, więc świetnie sprawdzi się jako przekąska w pracy przy komputerze. Ułatwia zasypianie i poprawia jakość naszego snu.

Lemoniada z arbuza

To będzie totalny hit na nadchodzące upalne dni. Oto receptura na pyszny i orzeźwiający napój. Lemoniada z arbuza, bo o niej mowa, stanie się zbawieniem na najbliższe miesiące!

Obrazek

Składniki:

  • 1 szt. arbuz
  • 1 szt. cytryny
  • 1 szkl. lodu
  • 2 łyżki. miodu

Sposób przygotowania lemoniady:

Aby przygotować pyszną lemoniadę, użyj blendera. W tym celu umieść w kielichu cytrynę, arbuza,lód oraz miód. Zmiksuj wszystkie składniki. I gotowe! Orzeźwiającą lemoniadę podawaj z kostkami lodu, plastrami cytryny i świeżą miętą.

Obrazek

Zobacz super przepis na ciasto Arbuz na naszym kanale YouTube: 

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu