Wystarczy naprawdę niewiele, aby płyta indukcyjna wyglądała jak nowa. Nawet po wielu latach

Coraz częściej w polskich kuchniach pojawiają się płyty indukcyjne. Takie rozwiązania nie tylko dodają uroku naszej kuchni, ale też ułatwiają codziennie przygotowywanie posiłków.

Obrazek
Pyszności

Nie wiem jak Ty, ale ja nie znosiłam czyścić tradycyjnej kuchenki gazowej z palnikami. Było to żmudne i wyczerpujące zadanie, biorąc pod uwagę liczbę zakamarków, gdzie mogło znaleźć się jedzenie lub różnego rodzaju zabrudzenia.

Dlatego kiedy wprowadzałam się do nowego mieszkania, wiedziałam, że musi znaleźć się w nim płyta indukcyjna, której czyszczenie jest znacznie prostsze i przyjemniejsze!

Obrazek

BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

  • gąbki do mycia naczyń, ewentualnie ściereczek z mikrofibry
  • płynu do mycia naczyń
  • wody
  • octu
  • skrobaczki przeznaczonej do czyszczenia płyty indukcyjnej
  • ręcznika papierowego
Obrazek

OD CZEGO ZACZĄĆ:

  1. Warto podkreślić, że płytę należy czyścić, kiedy nie jest nagrzana. Jeśli nie jest mocno zabrudzona, wystarczy miękka część gąbki i płyn do mycia naczyń, aby wyglądała ponownie jak nowa. Następnie wypoleruj ją przy pomocy ściereczki z mikrofibry lub ręcznika papierowego.
  2. W przypadku trudniejszych plam, namocz gąbkę w wodzie z octem, po czym połóż na zabrudzeniu i zostaw na kilka minut. Następnie usuń. Jeśli pojawią się problemy, użyj specjalnej skrobaczki. Po czym przemyj wodą i wypoleruj.
  3. Pamiętaj, że pod żadnym pozorem płyty indukcyjnej nie wolno czyścić ostrymi narzędziami, ponieważ takie zachowanie grozi uszkodzeniem sprzętu.
  4. Jeśli codziennie po przygotowaniu posiłku, znajdziesz kilka minut, aby przetrzeć swoją płytę indukcyjną, będzie wyglądała jak nowa!
Koniecznie daj mi znać, czy masz w kuchni płytę indykcyjną i w jaki sposób ją czyścisz ?
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej