Dawniej wszyscy obgryzali, dzisiaj cierpnie skóra. To skarb dla stawów
Kiedyś często trafiały do zup, a po ugotowaniu nie brakowało chętnych do obgryzania. Kurze łapki u wielu osób wywołują dziś dreszcze na samą myśl.
W krajach azjatyckich są rarytasem, a ich atrakcyjna cena sprawia, że stają się także przystępne dla każdego. Można na nich gotować bulion albo smażyć i podawać jako przekąskę. To świetny sposób na to, by spożytkować całego kurczaka. Kurzym łapkom warto dać szansę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym
Domowy sposób na kolagen
Kurze łapki na pierwszy rzut oka wyglądają nieatrakcyjnie, ale skrywają w sobie wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim są naturalnym źródłem kolagenu, który chętnie kupujemy pod postacią suplementów. Kolagen odpowiada za sprawne i zdrowe stawy oraz elastyczność skóry, włosów i paznokci.
Zawarty w nich wapń, fosfor i magnez odgrywają kluczową rolę w budowie i utrzymaniu zdrowych kości i zębów, zmniejszają ryzyko osteoporozy. Zdecydowanie warto dać szansę kurzym łapkom.
Przepis na kurze łapki
Najczęściej z kurzych łapek przygotowuje się bulion kolagenowy, ale sprawdzą się także w formie grillowanej lub pieczonej, jak w krajach azjatyckich. Z dodatkiem lekko ostrego, lepkiego sosu staną się przekąską, która przekona do siebie niejednego sceptyka.
Nie daj się zrazić wyglądem i przygotuj kurze łapki, jakich jeszcze nie jadłeś. To idealne danie dla miłośników orientalnych smaków.
Składniki:
- 5-7 kurzych łapek,
- 4 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki sosu teriyaki,
- 2 łyżki słodko-ostrego sosu chilli,
- 2 łyżki masła,
- suszone płatki chilli,
- sezam.
Sposób przygotowania:
- Z kurzych łapek odetnij końcówki z pazurami i wrzuć do garnka z wrzącą wodą.
- Gotuj, aż kurze łapki będą miękkie.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na małym ogniu drobno posiekany czosnek.
- Dorzuć kurze łapki i podsmaż chwilę.
- Dodaj sos sojowy, słodko-ostry, teriyaki oraz płatki chilli. Dosyp sezam i podsmażaj, aż sos nieco zgęstnieje, oblepiając kurze łapki.
Proporcje sosu sojowego oraz teriyaki możesz dowolnie modyfikować, dopasowując do własnych preferencji. Nie żałuj z kolei czosnku. Gotowe kurze łapki podawaj na ciepło. Smacznego!