PrzepisDania mięsneDawniej wszyscy obgryzali, dzisiaj cierpnie skóra. To skarb dla stawów

Dawniej wszyscy obgryzali, dzisiaj cierpnie skóra. To skarb dla stawów

Kiedyś często trafiały do zup, a po ugotowaniu nie brakowało chętnych do obgryzania. Kurze łapki u wielu osób wywołują dziś dreszcze na samą myśl.

Kurze łapki to przysmak w krajach azjatyckich
Kurze łapki to przysmak w krajach azjatyckich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W krajach azjatyckich są rarytasem, a ich atrakcyjna cena sprawia, że stają się także przystępne dla każdego. Można na nich gotować bulion albo smażyć i podawać jako przekąskę. To świetny sposób na to, by spożytkować całego kurczaka. Kurzym łapkom warto dać szansę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Domowy sposób na kolagen

Kurze łapki na pierwszy rzut oka wyglądają nieatrakcyjnie, ale skrywają w sobie wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim są naturalnym źródłem kolagenu, który chętnie kupujemy pod postacią suplementów. Kolagen odpowiada za sprawne i zdrowe stawy oraz elastyczność skóry, włosów i paznokci.

Jedz kurze łapki regularnie. Twoja skóra będzie piękna jak po wyjściu od kosmetyczki
Jedz kurze łapki regularnie. Twoja skóra będzie piękna jak po wyjściu od kosmetyczki© Adobe Stock

Zawarty w nich wapń, fosfor i magnez odgrywają kluczową rolę w budowie i utrzymaniu zdrowych kości i zębów, zmniejszają ryzyko osteoporozy. Zdecydowanie warto dać szansę kurzym łapkom.

Przepis na kurze łapki

Najczęściej z kurzych łapek przygotowuje się bulion kolagenowy, ale sprawdzą się także w formie grillowanej lub pieczonej, jak w krajach azjatyckich. Z dodatkiem lekko ostrego, lepkiego sosu staną się przekąską, która przekona do siebie niejednego sceptyka.

Nie daj się zrazić wyglądem i przygotuj kurze łapki, jakich jeszcze nie jadłeś. To idealne danie dla miłośników orientalnych smaków.

Składniki:

  • 5-7 kurzych łapek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki sosu teriyaki,
  • 2 łyżki słodko-ostrego sosu chilli,
  • 2 łyżki masła,
  • suszone płatki chilli,
  • sezam.

Sposób przygotowania:

  1. Z kurzych łapek odetnij końcówki z pazurami i wrzuć do garnka z wrzącą wodą.
  2. Gotuj, aż kurze łapki będą miękkie.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na małym ogniu drobno posiekany czosnek.
  4. Dorzuć kurze łapki i podsmaż chwilę.
  5. Dodaj sos sojowy, słodko-ostry, teriyaki oraz płatki chilli. Dosyp sezam i podsmażaj, aż sos nieco zgęstnieje, oblepiając kurze łapki.

Proporcje sosu sojowego oraz teriyaki możesz dowolnie modyfikować, dopasowując do własnych preferencji. Nie żałuj z kolei czosnku. Gotowe kurze łapki podawaj na ciepło. Smacznego!

przepiskurze łapkikuchnia azjatycka

Wybrane dla Ciebie