Jeżowska od lat jest wierna jednej diecie. Dzięki niej wygląda młodo i jest wulkanem energii

Dieta Majki Jeżowskiej nie należy do mocno restrykcyjnych, natomiast dla wielu osób taki rodzaj odżywiania mógłby okazać się wyzwaniem nie do pokonania. Znana piosenkarka obchodzi dziś 63. urodziny, a wciąż pochwalić się może nienaganną sylwetką, promienistą cerą i zdrowym, młodym wyglądem. Jak ona ta robi, że  jest takiej formie?

ObrazekNa czym polega diety Majki Jeżowskiej - Pyszności; Fot. Instagram: Majka Jeżowska (screenshot)

Jeżowska podkreśla, że swój młody wygląd zawdzięcza rezygnacji z jednej grupy produktów. W wielu wywiadach przyznawała, że dzięki nowym nawykom żywieniowym pozbyła się opuchlizny z twarzy, ma więcej energii i nie czuje się ociężała po jedzeniu. Ponadto, piosenkarka powtarza, że jemy za dużo, ponieważ wciąż mówimy i myślimy o jedzeniu.

Na czym polega dieta Majki Jeżowskiej?

Majka Jeżowska zrezygnowała z jedzenia mięsa kilkanaście lat temu. Jak przyznała w wywiadzie dla "Pytania na śniadanie", z diety wyeliminowała również jajka, ale zachowała w jadłospisie ryby. Prócz warzyw i owoców w menu znajduje też miejsce na nabiał i odrobinę owoców morza. Piosenkarka zdradziła też, że kolejnym jej sekretem na utrzymanie wagi jest spożywanie małych porcji posiłków.

"Zmieniają się nam rysy twarzy, naprawdę, proszę mi wierzyć. Znika opuchnięcie, taka pewna ociężałość, którą mamy, jedząc te rzeczy [mięso - przyp. red.], które się długo, długo, długo odkładają" - zdradziła wokalistka w rozmowie z agencja informacyjną "Newseria Lifestyle". "Jakbyście weszli do mnie do mieszkania i zobaczyli co mam w lodówce, to naprawdę nie ma tam wielu produktów. Jem surowe jarzyny, bo nie chce mi się ich gotować. Wolę wziąć dwie marchewki i sobie schrupać, by zabić pierwszy głód".

Największą słabością gwiazdy są słodycze. W lecie uwielbia sięgać po lody, których potrafi zjeść całe pudełko, oglądając film. Majka Jeżowska nie zapomina jednak o aktywności fizycznej. Dba o kondycję i się wysypia. Zdrowe przyzwyczajenia sprawiają, że mimo upływu czasu wygląda promiennie i młodo. Przyznaje też, że pomocne w dbaniu o zgrabną sylwetkę  jest... niemyślenie o jedzeniu.

- Ja mam dużo znajomych, którzy cały czas myślą: co ja zrobię na obiad, co ja za chwilę zjem. I potem jemy za dużo - powiedziała w "Pytaniu na śniadanie".

Korzyści płynące z diety bezmięsnej

Rezygnacja z jedzenia mięsa może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób serca. Badania sugerują, że osoby praktykujące dietę bezmięsną mają niższe stężenie cholesterolu, ciśnienie krwi oraz ryzyko wystąpienia udaru i choroby wieńcowej. Światowa Fundacja Badań nad Rakiem podkreśla, że ograniczenie spożycia czerwonego mięsa do 500 gram tygodniowo może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego.

Jak wskazuje portal zywienie.abczdrowie.pl, specjaliści od żywienia są zgodni, że nie trzeba jeść mięsa, by zdrowo się odżywiać. Jednak rezygnacja z niego może wywołać niedobory składników odżywczych. Dlatego konieczne jest staranne planowanie diety i  świadome wprowadzanie różnorodnych źródeł roślinnych białka, takich jak rośliny strączkowe, soja, orzechy i nasiona.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków