Jeżowska od lat jest wierna jednej diecie. Dzięki niej wygląda młodo i jest wulkanem energii

Dieta Majki Jeżowskiej nie należy do mocno restrykcyjnych, natomiast dla wielu osób taki rodzaj odżywiania mógłby okazać się wyzwaniem nie do pokonania. Znana piosenkarka obchodzi dziś 63. urodziny, a wciąż pochwalić się może nienaganną sylwetką, promienistą cerą i zdrowym, młodym wyglądem. Jak ona ta robi, że  jest takiej formie?

ObrazekNa czym polega diety Majki Jeżowskiej - Pyszności; Fot. Instagram: Majka Jeżowska (screenshot)

Jeżowska podkreśla, że swój młody wygląd zawdzięcza rezygnacji z jednej grupy produktów. W wielu wywiadach przyznawała, że dzięki nowym nawykom żywieniowym pozbyła się opuchlizny z twarzy, ma więcej energii i nie czuje się ociężała po jedzeniu. Ponadto, piosenkarka powtarza, że jemy za dużo, ponieważ wciąż mówimy i myślimy o jedzeniu.

Na czym polega dieta Majki Jeżowskiej?

Majka Jeżowska zrezygnowała z jedzenia mięsa kilkanaście lat temu. Jak przyznała w wywiadzie dla "Pytania na śniadanie", z diety wyeliminowała również jajka, ale zachowała w jadłospisie ryby. Prócz warzyw i owoców w menu znajduje też miejsce na nabiał i odrobinę owoców morza. Piosenkarka zdradziła też, że kolejnym jej sekretem na utrzymanie wagi jest spożywanie małych porcji posiłków.

"Zmieniają się nam rysy twarzy, naprawdę, proszę mi wierzyć. Znika opuchnięcie, taka pewna ociężałość, którą mamy, jedząc te rzeczy [mięso - przyp. red.], które się długo, długo, długo odkładają" - zdradziła wokalistka w rozmowie z agencja informacyjną "Newseria Lifestyle". "Jakbyście weszli do mnie do mieszkania i zobaczyli co mam w lodówce, to naprawdę nie ma tam wielu produktów. Jem surowe jarzyny, bo nie chce mi się ich gotować. Wolę wziąć dwie marchewki i sobie schrupać, by zabić pierwszy głód".

Największą słabością gwiazdy są słodycze. W lecie uwielbia sięgać po lody, których potrafi zjeść całe pudełko, oglądając film. Majka Jeżowska nie zapomina jednak o aktywności fizycznej. Dba o kondycję i się wysypia. Zdrowe przyzwyczajenia sprawiają, że mimo upływu czasu wygląda promiennie i młodo. Przyznaje też, że pomocne w dbaniu o zgrabną sylwetkę  jest... niemyślenie o jedzeniu.

- Ja mam dużo znajomych, którzy cały czas myślą: co ja zrobię na obiad, co ja za chwilę zjem. I potem jemy za dużo - powiedziała w "Pytaniu na śniadanie".

Korzyści płynące z diety bezmięsnej

Rezygnacja z jedzenia mięsa może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób serca. Badania sugerują, że osoby praktykujące dietę bezmięsną mają niższe stężenie cholesterolu, ciśnienie krwi oraz ryzyko wystąpienia udaru i choroby wieńcowej. Światowa Fundacja Badań nad Rakiem podkreśla, że ograniczenie spożycia czerwonego mięsa do 500 gram tygodniowo może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego.

Jak wskazuje portal zywienie.abczdrowie.pl, specjaliści od żywienia są zgodni, że nie trzeba jeść mięsa, by zdrowo się odżywiać. Jednak rezygnacja z niego może wywołać niedobory składników odżywczych. Dlatego konieczne jest staranne planowanie diety i  świadome wprowadzanie różnorodnych źródeł roślinnych białka, takich jak rośliny strączkowe, soja, orzechy i nasiona.

Wybrane dla Ciebie

Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze