Jeżowska od lat jest wierna jednej diecie. Dzięki niej wygląda młodo i jest wulkanem energii
Dieta Majki Jeżowskiej nie należy do mocno restrykcyjnych, natomiast dla wielu osób taki rodzaj odżywiania mógłby okazać się wyzwaniem nie do pokonania. Znana piosenkarka obchodzi dziś 63. urodziny, a wciąż pochwalić się może nienaganną sylwetką, promienistą cerą i zdrowym, młodym wyglądem. Jak ona ta robi, że jest takiej formie?
25.05.2023 15:37
Jeżowska podkreśla, że swój młody wygląd zawdzięcza rezygnacji z jednej grupy produktów. W wielu wywiadach przyznawała, że dzięki nowym nawykom żywieniowym pozbyła się opuchlizny z twarzy, ma więcej energii i nie czuje się ociężała po jedzeniu. Ponadto, piosenkarka powtarza, że jemy za dużo, ponieważ wciąż mówimy i myślimy o jedzeniu.
Na czym polega dieta Majki Jeżowskiej?
Majka Jeżowska zrezygnowała z jedzenia mięsa kilkanaście lat temu. Jak przyznała w wywiadzie dla "Pytania na śniadanie", z diety wyeliminowała również jajka, ale zachowała w jadłospisie ryby. Prócz warzyw i owoców w menu znajduje też miejsce na nabiał i odrobinę owoców morza. Piosenkarka zdradziła też, że kolejnym jej sekretem na utrzymanie wagi jest spożywanie małych porcji posiłków.
Największą słabością gwiazdy są słodycze. W lecie uwielbia sięgać po lody, których potrafi zjeść całe pudełko, oglądając film. Majka Jeżowska nie zapomina jednak o aktywności fizycznej. Dba o kondycję i się wysypia. Zdrowe przyzwyczajenia sprawiają, że mimo upływu czasu wygląda promiennie i młodo. Przyznaje też, że pomocne w dbaniu o zgrabną sylwetkę jest... niemyślenie o jedzeniu.
Korzyści płynące z diety bezmięsnej
Rezygnacja z jedzenia mięsa może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób serca. Badania sugerują, że osoby praktykujące dietę bezmięsną mają niższe stężenie cholesterolu, ciśnienie krwi oraz ryzyko wystąpienia udaru i choroby wieńcowej. Światowa Fundacja Badań nad Rakiem podkreśla, że ograniczenie spożycia czerwonego mięsa do 500 gram tygodniowo może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego.
Jak wskazuje portal zywienie.abczdrowie.pl, specjaliści od żywienia są zgodni, że nie trzeba jeść mięsa, by zdrowo się odżywiać. Jednak rezygnacja z niego może wywołać niedobory składników odżywczych. Dlatego konieczne jest staranne planowanie diety i świadome wprowadzanie różnorodnych źródeł roślinnych białka, takich jak rośliny strączkowe, soja, orzechy i nasiona.