Dietetycy polecają ten rodzaj mięsa na diecie. Ma mniej tłuszczu niż kurczak

A może coś z drobiu? Gdy słyszymy takie pytanie, od razu myślimy o kurczaku. To zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj mięsa. Tak często po niego sięgamy, że zdarza się zapominać o innych. Na szczęście możemy liczyć na dietetyków, którzy systematycznie przypominają o... indyku.

Mięso z indyka jest chudsze niż z kurczakaMięso z indyka jest chudsze niż z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Viktor
Dorota Gepert

Dlaczego według ekspertów indyk w diecie lepiej się sprawdzi? Przede wszystkim ma mniej kalorii i tłuszczu niż kurczak, a jego mięso jest delikatniejsze i bogate w wartościowe składniki odżywcze. Charakteryzuje je także korzystny stosunek tłuszczów nasyconych do nienasyconych oraz niższa zawartość cholesterolu. Ten rodzaj drobiu polecany jest szczególnie na diecie redukcyjnej oraz kiedy na uwadze jest dobra kondycja serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Właściwości mięsa z indyka

Mięso indyka dostarcza także żelaza, cynku, selenu, miedzi, magnezu, sodu i potasu, a także witamin z grupy B. Dzięki nim znacznie lepiej może funkcjonować układ nerwowy. Wspierają również pamięć i koncentrację, a ryzyko zaburzeń nastroju jest znacznie mniejsze.

Indyk to także doskonałe źródło białka, które pomaga budować masę mięśniową oraz gwarantuje długotrwałe uczucie sytości. Każda porcja dostarcza około 22 g łatwo przyswajalnego białka, co sprawia, że to doskonały wybór nie tylko dla osób aktywnych, ale również dzieci i seniorów. Kolejna zaleta? Mięso z indyka jest lekkostrawne i nie obciąża układu pokarmowego, co jest istotne gdy dbamy o dobre funkcjonowanie żołądka.

Łatwo go przygotować

Indyk doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Można go podawać na różnorodne sposoby. Jest delikatniejszy od kurczaka i pozwala na nieco większą kreatywność w kuchni. Możemy go grillować, piec w folii lub gotować na parze, a wtedy zachowuje wszystkie swoje walory smakowe i odżywcze. Ważne jest również to, że mięso z indyka jest wolne od dużych ilości alergenów i jest bezpieczne dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Potrawka z indyka z warzywami

Składniki:

  • 6 plastrów z filetu z indyka,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 por,
  • 1-2 marchewki,
  • pół szklanki mrożonego groszku,
  • po ok. 1,5 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżka posiekanej natki lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry indyka rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem.
  2. Obsmaż je krótko na rozgrzanej oliwie, a potem przełóż do gorącego bulionu.
  3. Na tej samej patelni przesmaż drobno pokrojone warzywa: pora i marchewki.
  4. Dodaj je do bulionu wraz z groszkiem.
  5. Doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem, papryką i czosnkiem. Gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez ok. 30 minut.
  6. Pod koniec zagęść sos, dolewając mieszaninę mąki z wodą.
  7. Podawaj z zieleniną. Idealnie pasuje do takiej potrawki ryż.
Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥