PrzepisProste przepisyDietetycy polecają ten rodzaj mięsa na diecie. Ma mniej tłuszczu niż kurczak

Dietetycy polecają ten rodzaj mięsa na diecie. Ma mniej tłuszczu niż kurczak

A może coś z drobiu? Gdy słyszymy takie pytanie, od razu myślimy o kurczaku. To zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj mięsa. Tak często po niego sięgamy, że zdarza się zapominać o innych. Na szczęście możemy liczyć na dietetyków, którzy systematycznie przypominają o... indyku.

Mięso z indyka jest chudsze niż z kurczaka
Mięso z indyka jest chudsze niż z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Viktor

Dlaczego według ekspertów indyk w diecie lepiej się sprawdzi? Przede wszystkim ma mniej kalorii i tłuszczu niż kurczak, a jego mięso jest delikatniejsze i bogate w wartościowe składniki odżywcze. Charakteryzuje je także korzystny stosunek tłuszczów nasyconych do nienasyconych oraz niższa zawartość cholesterolu. Ten rodzaj drobiu polecany jest szczególnie na diecie redukcyjnej oraz kiedy na uwadze jest dobra kondycja serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Właściwości mięsa z indyka

Mięso indyka dostarcza także żelaza, cynku, selenu, miedzi, magnezu, sodu i potasu, a także witamin z grupy B. Dzięki nim znacznie lepiej może funkcjonować układ nerwowy. Wspierają również pamięć i koncentrację, a ryzyko zaburzeń nastroju jest znacznie mniejsze.

Indyk to także doskonałe źródło białka, które pomaga budować masę mięśniową oraz gwarantuje długotrwałe uczucie sytości. Każda porcja dostarcza około 22 g łatwo przyswajalnego białka, co sprawia, że to doskonały wybór nie tylko dla osób aktywnych, ale również dzieci i seniorów. Kolejna zaleta? Mięso z indyka jest lekkostrawne i nie obciąża układu pokarmowego, co jest istotne gdy dbamy o dobre funkcjonowanie żołądka.

Łatwo go przygotować

Indyk doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Można go podawać na różnorodne sposoby. Jest delikatniejszy od kurczaka i pozwala na nieco większą kreatywność w kuchni. Możemy go grillować, piec w folii lub gotować na parze, a wtedy zachowuje wszystkie swoje walory smakowe i odżywcze. Ważne jest również to, że mięso z indyka jest wolne od dużych ilości alergenów i jest bezpieczne dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Potrawka z indyka z warzywami

Składniki:

  • 6 plastrów z filetu z indyka,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 por,
  • 1-2 marchewki,
  • pół szklanki mrożonego groszku,
  • po ok. 1,5 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżka posiekanej natki lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry indyka rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem.
  2. Obsmaż je krótko na rozgrzanej oliwie, a potem przełóż do gorącego bulionu.
  3. Na tej samej patelni przesmaż drobno pokrojone warzywa: pora i marchewki.
  4. Dodaj je do bulionu wraz z groszkiem.
  5. Doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem, papryką i czosnkiem. Gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez ok. 30 minut.
  6. Pod koniec zagęść sos, dolewając mieszaninę mąki z wodą.
  7. Podawaj z zieleniną. Idealnie pasuje do takiej potrawki ryż.
indykdróbdieta
Wybrane dla Ciebie