NewsySklepy w USA mają nakaz trzymania jajek w lodówkach. Dlaczego w Polsce leżą na regałach?

Sklepy w USA mają nakaz trzymania jajek w lodówkach. Dlaczego w Polsce leżą na regałach?

Sklepy w USA mają nakaz trzymania jajek w lodówkach. Dlaczego w Polsce leżą na regałach?
Agnieszka
06.10.2022 16:47, aktualizacja: 07.10.2022 07:30

Czy wiesz, że w USA trzymają jajka w lodówce? Okazuje się, że jest to zupełnie inna praktyka, niż ta, z którą spotykamy się na co dzień w sklepach na terenie Polski. W związku z tym, dlaczego tak się dzieje? Gdzie najlepiej przetrzymywać jajka? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania. 

Dlaczego sklepy USA trzymają jajka w lodówce?

Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli kiedykolwiek udało wam się zajrzeć do sklepu na terenie Stanów Zjednoczonych, to na pewno zauważyliście, że zapakowane jajka stoją w lodówce. Niektórzy z was zastanawiają się nad tym co może być tego przyczyną. Okazuje się, że odpowiedź jest banalnie prosta. 

W USA jajka przeznaczone do sprzedaży powinny być uprzednio dokładnie umyte. Czynność tą stosuje się w celu zmniejszenia ryzyka zarażenia się salmonellą.

Podczas mycia jajek, usuwa się z nich przy okazji naturalną warstwę ochronną. Produkt taki jest bardziej narażony na zepsucie. W związku z tym musi on być przetrzymywany w lodówkach.

Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych ( USDA ) uprzednio schłodzone jajka nie powinny stać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny. W przeciwnym razie mogą na nich rozwinąć się szkodliwe drobnoustroje. W konsekwencji ryzykujemy zdrowie swoje i swoich bliskich.

Sytuacja w Europie i obowiązujące zasady

Supermarket - Pyszności; Foto: Canva.com
Supermarket - Pyszności; Foto: Canva.com

W Europie jajka, które są przeznaczone do sprzedaży i spożycia przez konsumentów z reguły nie są myte, ani czyszczone. W konsekwencji takich produktów nie należy przechowywać w niskich temperaturach. Najlepiej sprawdzą się tutaj sklepowe półki. Oprócz tego, warto również zaznaczyć, że w Europie właściciele kur poddają zwierzęta szczepieniom przeciwko salmonelli. 

Po zakupie jajek wielu z nas myje te produkty, a następnie umieszcza je w lodówce. Okazuje się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Warto być świadomym tego, że usuwamy przy okazji ich naturalną warstwę ochronną. W konsekwencji jaja szybciej mogą się zepsuć.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko sadzone z piekarnika krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na śniadanie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także