Długo szukałam ciasta na Wszystkich Świętych. To jest pyszne, a nazwa idealnie pasuje

Wszystkich Świętych to nie tylko czas nostalgii i wizyt na cmentarzach, ale również okazja, by spotkać się z rodziną. Gdy wszyscy zasiadają do stołów, a w domu słychać gwar rozmów, warto zaserwować coś pysznego, by umilić dzień. Po obiedzie do kawy obowiązkowo wjeżdża również ciasto. W tym roku stawiam na

Ciasto Dotyk AniołaCiasto Dotyk Anioła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto Dotyk Anioła to proste połączenie miękkiego biszkoptu z pyszną masą na bazie ubitej śmietanki z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi oraz migdałami. Świetnie sprawdzi się na różne okazje, a dzięki swojej niecodziennej nazwie zrobi też furorę na Wszystkich Świętych. Jest mięciutkie, wilgotne i po prostu przepyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowe kudłacze babci Janinki zachwycą każdego. Proste ciasteczka z kokosem jak za dawnych lat

Ciasto Dotyk Anioła - prosty przepis na Wszystkich Świętych

Ciasto Dotyk Anioła to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości w każdym wieku. Jego delikatna, puszysta struktura i słodki smak sprawiają, że jest idealnym deserem na każdą okazję. Biała czekolada w połączeniu z wiórkami kokosa i migdałami to rajski deser, który skradnie podniebienia twoich bliskich.

Ciasto Dotyk Anioła
Ciasto Dotyk Anioła © Adobe Stock | Guzowski

Biszkopt możesz przekroić na dwie części i przełożyć raz, grubszą warstwą kremu. Możesz również zrobić dwie kremowe warstwy - wybierz taką opcję, jaka będzie dla ciebie najwygodniejsza.

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • 500 ml śmietany 30 proc.,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 1 opakowanie płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  2. Dodaj do białek cukier i ubijaj, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
  3. Po jednym dodawaj żółtka, cały czas delikatnie mieszając.
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.
  5. Na koniec dodaj olej i ponownie delikatnie wymieszaj
  6. Przełóż ciasto do formy i piecz przez około 30-35 minut w 180 st. Celsjusza lub do suchego patyczka.
  7. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  8. Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone.
  9. Dodaj do ubitej masy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, wiórki kokosowe oraz płatki migdałów i delikatnie wymieszaj. Część kokosa i migdałów oraz porcję odłóż do udekorowania ciasta.
  10. Przekrój ostudzony biszkopt na pół lub na trzy części.
  11. Na jedną część biszkoptu wyłóż krem, a następnie przykryj drugim blatem.
  12. Posmaruj pozostałym kremem i posyp migdałami i wiórkami.

Ciasto Dotyk Anioła jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat