PrzepisOkazjeDługo szukałam ciasta na Wszystkich Świętych. To jest pyszne, a nazwa idealnie pasuje

Długo szukałam ciasta na Wszystkich Świętych. To jest pyszne, a nazwa idealnie pasuje

Ciasto Dotyk Anioła
Ciasto Dotyk Anioła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.10.2024 10:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wszystkich Świętych to nie tylko czas nostalgii i wizyt na cmentarzach, ale również okazja, by spotkać się z rodziną. Gdy wszyscy zasiadają do stołów, a w domu słychać gwar rozmów, warto zaserwować coś pysznego, by umilić dzień. Po obiedzie do kawy obowiązkowo wjeżdża również ciasto. W tym roku stawiam na

Ciasto Dotyk Anioła to proste połączenie miękkiego biszkoptu z pyszną masą na bazie ubitej śmietanki z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi oraz migdałami. Świetnie sprawdzi się na różne okazje, a dzięki swojej niecodziennej nazwie zrobi też furorę na Wszystkich Świętych. Jest mięciutkie, wilgotne i po prostu przepyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dotyk Anioła - prosty przepis na Wszystkich Świętych

Ciasto Dotyk Anioła to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości w każdym wieku. Jego delikatna, puszysta struktura i słodki smak sprawiają, że jest idealnym deserem na każdą okazję. Biała czekolada w połączeniu z wiórkami kokosa i migdałami to rajski deser, który skradnie podniebienia twoich bliskich.

Ciasto Dotyk Anioła
Ciasto Dotyk Anioła© Adobe Stock | Guzowski

Biszkopt możesz przekroić na dwie części i przełożyć raz, grubszą warstwą kremu. Możesz również zrobić dwie kremowe warstwy - wybierz taką opcję, jaka będzie dla ciebie najwygodniejsza.

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • 500 ml śmietany 30 proc.,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 1 opakowanie płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  2. Dodaj do białek cukier i ubijaj, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
  3. Po jednym dodawaj żółtka, cały czas delikatnie mieszając.
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.
  5. Na koniec dodaj olej i ponownie delikatnie wymieszaj
  6. Przełóż ciasto do formy i piecz przez około 30-35 minut w 180 st. Celsjusza lub do suchego patyczka.
  7. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  8. Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone.
  9. Dodaj do ubitej masy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, wiórki kokosowe oraz płatki migdałów i delikatnie wymieszaj. Część kokosa i migdałów oraz porcję odłóż do udekorowania ciasta.
  10. Przekrój ostudzony biszkopt na pół lub na trzy części.
  11. Na jedną część biszkoptu wyłóż krem, a następnie przykryj drugim blatem.
  12. Posmaruj pozostałym kremem i posyp migdałami i wiórkami.

Ciasto Dotyk Anioła jest już gotowe. Smacznego!

przepisInspiracjeciasto