Długo szukałam ciasta na Wszystkich Świętych. To jest pyszne, a nazwa idealnie pasuje
Wszystkich Świętych to nie tylko czas nostalgii i wizyt na cmentarzach, ale również okazja, by spotkać się z rodziną. Gdy wszyscy zasiadają do stołów, a w domu słychać gwar rozmów, warto zaserwować coś pysznego, by umilić dzień. Po obiedzie do kawy obowiązkowo wjeżdża również ciasto. W tym roku stawiam na
16.10.2024 10:21
Ciasto Dotyk Anioła to proste połączenie miękkiego biszkoptu z pyszną masą na bazie ubitej śmietanki z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi oraz migdałami. Świetnie sprawdzi się na różne okazje, a dzięki swojej niecodziennej nazwie zrobi też furorę na Wszystkich Świętych. Jest mięciutkie, wilgotne i po prostu przepyszne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Dotyk Anioła - prosty przepis na Wszystkich Świętych
Ciasto Dotyk Anioła to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości w każdym wieku. Jego delikatna, puszysta struktura i słodki smak sprawiają, że jest idealnym deserem na każdą okazję. Biała czekolada w połączeniu z wiórkami kokosa i migdałami to rajski deser, który skradnie podniebienia twoich bliskich.
Biszkopt możesz przekroić na dwie części i przełożyć raz, grubszą warstwą kremu. Możesz również zrobić dwie kremowe warstwy - wybierz taką opcję, jaka będzie dla ciebie najwygodniejsza.
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 500 ml śmietany 30 proc.,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 200 g serka mascarpone,
- 250 g wiórków kokosowych,
- 1 opakowanie płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno.
- Dodaj do białek cukier i ubijaj, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
- Po jednym dodawaj żółtka, cały czas delikatnie mieszając.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.
- Na koniec dodaj olej i ponownie delikatnie wymieszaj
- Przełóż ciasto do formy i piecz przez około 30-35 minut w 180 st. Celsjusza lub do suchego patyczka.
- Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
- Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone.
- Dodaj do ubitej masy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, wiórki kokosowe oraz płatki migdałów i delikatnie wymieszaj. Część kokosa i migdałów oraz porcję odłóż do udekorowania ciasta.
- Przekrój ostudzony biszkopt na pół lub na trzy części.
- Na jedną część biszkoptu wyłóż krem, a następnie przykryj drugim blatem.
- Posmaruj pozostałym kremem i posyp migdałami i wiórkami.
Ciasto Dotyk Anioła jest już gotowe. Smacznego!