Powolniak to jesienne ciasto dla zabieganych. Jest miękkie i wilgotne jak mało które

Powolniak wbrew nazwie jest gotowy szybko, ale warto cieszyć się jego smakiem kęs po kęsie, powoli i w skupieniu. Być może właśnie stąd wzięła się nazwa deseru. Tego nie wiemy, ale wiemy, że to jedna z najlepszych propozycji na jesień.

Ciasto dyniowe z jagodami, czyli powolniakCiasto dyniowe z jagodami, czyli powolniak
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein

Na powolniaka skusi się każdy. innego scenariusza nikt nie przewiduje. To deser maksymalnie aromatyczny, puszysty i miękki, a przy tym idealnie wilgotny. Do kawy czy rozgrzewającej herbaty pasuje jak ulał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Ciasto powolniak z dynią. Jest miękkie i wilgotne

Powolniak to deser dla zabieganych, ale też dobrze przygotowanych, bo bez purée z dyni się nie obejdzie. Jesienią dobrze mieć w zanadrzu (np. w zamrażalniku) kilka porcji takiego musu. Sprawdzi się nie tylko do ciast, ale może być też składnikiem pysznego pieczywa, dyniowego tiramisu czy kanapkowej pasty.

Purée z dyni wystarczy później wymieszać ze składnikami, które większość znajdzie w kuchennych szafkach. I gotowe. Dodatkowym plusem powolniaka jest to, że możesz wmieszać w dyniowe ciasto trochę zamrożonych jagód. Jeśli w twoim zamrażalniku owoce te czekają na swoją kolej, przepis ten z pewnością ułatwi znalezienie dla nich zastosowania.

Powolniak to ciasto dyniowe z dodatkiem jagód
Powolniak to ciasto dyniowe z dodatkiem jagód © Canva | tvirbickis

Dyniowo-jagodowe ciasto powolniak. Przepis

Składniki:

  • 250 g purée z dyni, najlepiej dyni hokkaido,
  • 3 jajka,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 160 g oleju,
  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan,
  • 100 g mrożonych jagód.

Przygotowanie:

  1. Olej wymieszaj z purée z dyni, dodaj jajka i cukier na jednolitą masę.
  2. Mąkę przesiej, dodaj sodę, przyprawę piernikową. Suche składniki przełóż do mokrych i wymieszaj całość.
  3. Orzechy posiekaj, możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni. Orzechy wmieszaj z mrożonymi jagodami do ciasta.
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy i piecz w 175 st. C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

Źródło: smaker.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny