Powolniak to jesienne ciasto dla zabieganych. Jest miękkie i wilgotne jak mało które
15.10.2024 10:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Powolniak wbrew nazwie jest gotowy szybko, ale warto cieszyć się jego smakiem kęs po kęsie, powoli i w skupieniu. Być może właśnie stąd wzięła się nazwa deseru. Tego nie wiemy, ale wiemy, że to jedna z najlepszych propozycji na jesień.
Na powolniaka skusi się każdy. innego scenariusza nikt nie przewiduje. To deser maksymalnie aromatyczny, puszysty i miękki, a przy tym idealnie wilgotny. Do kawy czy rozgrzewającej herbaty pasuje jak ulał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto powolniak z dynią. Jest miękkie i wilgotne
Powolniak to deser dla zabieganych, ale też dobrze przygotowanych, bo bez purée z dyni się nie obejdzie. Jesienią dobrze mieć w zanadrzu (np. w zamrażalniku) kilka porcji takiego musu. Sprawdzi się nie tylko do ciast, ale może być też składnikiem pysznego pieczywa, dyniowego tiramisu czy kanapkowej pasty.
Purée z dyni wystarczy później wymieszać ze składnikami, które większość znajdzie w kuchennych szafkach. I gotowe. Dodatkowym plusem powolniaka jest to, że możesz wmieszać w dyniowe ciasto trochę zamrożonych jagód. Jeśli w twoim zamrażalniku owoce te czekają na swoją kolej, przepis ten z pewnością ułatwi znalezienie dla nich zastosowania.
Dyniowo-jagodowe ciasto powolniak. Przepis
Składniki:
- 250 g purée z dyni, najlepiej dyni hokkaido,
- 3 jajka,
- 150 g brązowego cukru,
- 160 g oleju,
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
- 50 g orzechów włoskich lub pekan,
- 100 g mrożonych jagód.
Przygotowanie:
- Olej wymieszaj z purée z dyni, dodaj jajka i cukier na jednolitą masę.
- Mąkę przesiej, dodaj sodę, przyprawę piernikową. Suche składniki przełóż do mokrych i wymieszaj całość.
- Orzechy posiekaj, możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni. Orzechy wmieszaj z mrożonymi jagodami do ciasta.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy i piecz w 175 st. C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
Źródło: smaker.pl