Powolniak to jesienne ciasto dla zabieganych. Jest miękkie i wilgotne jak mało które
Powolniak wbrew nazwie jest gotowy szybko, ale warto cieszyć się jego smakiem kęs po kęsie, powoli i w skupieniu. Być może właśnie stąd wzięła się nazwa deseru. Tego nie wiemy, ale wiemy, że to jedna z najlepszych propozycji na jesień.
15.10.2024 10:49
Na powolniaka skusi się każdy. innego scenariusza nikt nie przewiduje. To deser maksymalnie aromatyczny, puszysty i miękki, a przy tym idealnie wilgotny. Do kawy czy rozgrzewającej herbaty pasuje jak ulał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto powolniak z dynią. Jest miękkie i wilgotne
Powolniak to deser dla zabieganych, ale też dobrze przygotowanych, bo bez purée z dyni się nie obejdzie. Jesienią dobrze mieć w zanadrzu (np. w zamrażalniku) kilka porcji takiego musu. Sprawdzi się nie tylko do ciast, ale może być też składnikiem pysznego pieczywa, dyniowego tiramisu czy kanapkowej pasty.
Purée z dyni wystarczy później wymieszać ze składnikami, które większość znajdzie w kuchennych szafkach. I gotowe. Dodatkowym plusem powolniaka jest to, że możesz wmieszać w dyniowe ciasto trochę zamrożonych jagód. Jeśli w twoim zamrażalniku owoce te czekają na swoją kolej, przepis ten z pewnością ułatwi znalezienie dla nich zastosowania.
Dyniowo-jagodowe ciasto powolniak. Przepis
Składniki:
- 250 g purée z dyni, najlepiej dyni hokkaido,
- 3 jajka,
- 150 g brązowego cukru,
- 160 g oleju,
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
- 50 g orzechów włoskich lub pekan,
- 100 g mrożonych jagód.
Przygotowanie:
- Olej wymieszaj z purée z dyni, dodaj jajka i cukier na jednolitą masę.
- Mąkę przesiej, dodaj sodę, przyprawę piernikową. Suche składniki przełóż do mokrych i wymieszaj całość.
- Orzechy posiekaj, możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni. Orzechy wmieszaj z mrożonymi jagodami do ciasta.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy i piecz w 175 st. C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
Źródło: smaker.pl