Powolniak to jesienne ciasto dla zabieganych. Jest miękkie i wilgotne jak mało które

Powolniak wbrew nazwie jest gotowy szybko, ale warto cieszyć się jego smakiem kęs po kęsie, powoli i w skupieniu. Być może właśnie stąd wzięła się nazwa deseru. Tego nie wiemy, ale wiemy, że to jedna z najlepszych propozycji na jesień.

Ciasto dyniowe z jagodami, czyli powolniakCiasto dyniowe z jagodami, czyli powolniak
Źródło zdjęć: © Canva | A_Lein

Na powolniaka skusi się każdy. innego scenariusza nikt nie przewiduje. To deser maksymalnie aromatyczny, puszysty i miękki, a przy tym idealnie wilgotny. Do kawy czy rozgrzewającej herbaty pasuje jak ulał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Ciasto powolniak z dynią. Jest miękkie i wilgotne

Powolniak to deser dla zabieganych, ale też dobrze przygotowanych, bo bez purée z dyni się nie obejdzie. Jesienią dobrze mieć w zanadrzu (np. w zamrażalniku) kilka porcji takiego musu. Sprawdzi się nie tylko do ciast, ale może być też składnikiem pysznego pieczywa, dyniowego tiramisu czy kanapkowej pasty.

Purée z dyni wystarczy później wymieszać ze składnikami, które większość znajdzie w kuchennych szafkach. I gotowe. Dodatkowym plusem powolniaka jest to, że możesz wmieszać w dyniowe ciasto trochę zamrożonych jagód. Jeśli w twoim zamrażalniku owoce te czekają na swoją kolej, przepis ten z pewnością ułatwi znalezienie dla nich zastosowania.

Powolniak to ciasto dyniowe z dodatkiem jagód
Powolniak to ciasto dyniowe z dodatkiem jagód © Canva | tvirbickis

Dyniowo-jagodowe ciasto powolniak. Przepis

Składniki:

  • 250 g purée z dyni, najlepiej dyni hokkaido,
  • 3 jajka,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 160 g oleju,
  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan,
  • 100 g mrożonych jagód.

Przygotowanie:

  1. Olej wymieszaj z purée z dyni, dodaj jajka i cukier na jednolitą masę.
  2. Mąkę przesiej, dodaj sodę, przyprawę piernikową. Suche składniki przełóż do mokrych i wymieszaj całość.
  3. Orzechy posiekaj, możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni. Orzechy wmieszaj z mrożonymi jagodami do ciasta.
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy i piecz w 175 st. C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

Źródło: smaker.pl

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej