Piekę ciasto czekoladowe z 4 składników. Mięciutkie i bez grama mąki

Nie oszukujmy się, ciasto czekoladowe to deser, na który koniec końców skusi się każdy. Wyczuwalne kakao i nieprzesadzona słodycz to najczęściej wymieniane walory smakowe tego wypieku. A jak zrobić ciasto czekoladowe bez mąki, a z dodatkiem jabłka? Szczegóły poniżej.

Ciasto czekoladowe uda się bez mąkiCiasto czekoladowe uda się bez mąki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Wariantów na ciasto czekoladowe jest sporo. Można postawić na przepis na klasyczne brownie, wybrać ciasto salceson lub coś bez pieczenia np. trzykolorowe ciasto czekoladowe bez pieczenia. Okazuje się, że można upiec je też na bazie jabłkowego musu i bez użycia mąki. Takie bezglutenowe ciasto czekoladowe (pod warunkiem, że użyjesz odpowiedniego proszku do pieczenia) może być deserem dla osób na diecie bezglutenowej. Żeby cieszyć się odpowiednią teksturą ciasta i nie naciąć się na gliniasty zakalec (chociaż ciasto będzie przypominać brownie), wystarczy postępować zgodnie z krokami przygotowania.

Jak podkręcić smak ciasta czekoladowego

Oprócz czterech podstawowych składników, ciasto czekoladowe bez mąki możesz udoskonalić, dodając ulubione słodzidło (np. 2-3 łyżki syropu klonowego), 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub/i szczypta soli. W podstawowej wersji gwarancja sukcesu, aby czekoladowe ciasto smakowało też bez słodkiego dodatku, to użycie odpowiednio słodkich jabłek. Ligol, szampion albo malinówka będą najlepsze. Możesz samodzielnie je zblendować na świeżo lub wykorzystać domowe przetwory np. mus jabłkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie czekoladowy deser. Tak pyszny, że wyjadamy łyżeczką z foremki

Przepis na ciasto czekoladowe bez mąki

Bardzo kakaowe ciasto, najlepsze na jesienne chłody, bo pasuje zarówno do herbaty bawarki czy kawy z mlekiem.

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 2 duże jajka,
  • 50 g dobrej jakości kakao,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu lub klasycznego).

Przygotowanie:

  1. Oddziel jajka od białek, białka wstaw na chwilę do lodówki.
  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokój na mniejsze kawałki. Przełóż do blendera i połącz z żółtkami.
  3. Dodaj kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie zblenduj.
  4. Białka ubij na sztywno.
  5. Za pomocą szkatuły wmieszaj do czekoladowej masy.
  6. Masę przełóż do formy do pieczenia (15x15cm) i piecz ok. 25 minut w 180 stopniach C. Piekarnik powinien być wcześniej dobrze rozgrzany.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku