Do kawy serwuję ciasto ze śliwkami i budyniem. Tak pyszne, że piekę dużą blachę

Śliwki coraz częściej spadają z drzew, więc i ceny tych owoców stają się bardzo atrakcyjne. Sezon warto wykorzystać w pełni, piekąc na przykład pyszne ciasto ze śliwkami i budyniem. Jest tak smaczne, że nie znam osoby, która odmówiłaby kawałka.

Ciasto ze śliwkami - PysznościCiasto ze śliwkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To ciasto jest prawdziwą pochwałą prostoty - mamy tutaj kruche ciasto, soczyste śliwki, pyszny budyń i kruszonkę. Nic więcej tutaj do szczęścia nie potrzeba, czego dowodem są puste talerzyki po deserze. Takie ciasto piekła moja babcia i mama, a teraz ja serwuję je moim bliskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Słodkie, proste i pyszne - tak w trzech słowach można opisać to ciasto. Nawet jeśli pieczenie nie jest twoją najmocniejszą stroną, to w tym przepisie nie masz czym się martwić. Połączenie słodkich śliwek, śmietankowego budyniu i kruchego ciasta pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Czy może być coś lepszego?
Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Czy może być coś lepszego? © canva.com

Najlepsze do tego ciasta będą śliwki węgierki. Są one słodkie, soczyste i mają intensywny aromat. Ważne, aby były dojrzałe i słodkie.

Składniki:

  • 500 g śliwek,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120 g cukru,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj do kruszonki jajko i szybko zagnieć ciasto, aż utworzy się gładka kula.
  3. Zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 30 minut.
  4. W międzyczasie umyj śliwki i podziel na połówki, usuwając ze środka pestkę.
  5. Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 500 ml mleka, 3 łyżek cukru i 1 łyżeczki cukru wanilinowego.
  6. Wyłóż formę do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm papierem do pieczenia.
  7. Podziel ciasto na 2/3 i 1/3.
  8. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy.
  9. Podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 15 minut.
  10. Na podpieczony spód wyłóż jeszcze ciepły budyń. Następnie ułóż połówki śliwek, skórką do góry.
  11. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach i posyp wierzch ciasta.
  12. Piecz ciasto przez około 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.

Nie krój od razu, bo budyń może się rozpłynąć. Przestudź deser i udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀