Do kawy serwuję ciasto ze śliwkami i budyniem. Tak pyszne, że piekę dużą blachę
Śliwki coraz częściej spadają z drzew, więc i ceny tych owoców stają się bardzo atrakcyjne. Sezon warto wykorzystać w pełni, piekąc na przykład pyszne ciasto ze śliwkami i budyniem. Jest tak smaczne, że nie znam osoby, która odmówiłaby kawałka.
15.08.2024 12:18
To ciasto jest prawdziwą pochwałą prostoty - mamy tutaj kruche ciasto, soczyste śliwki, pyszny budyń i kruszonkę. Nic więcej tutaj do szczęścia nie potrzeba, czego dowodem są puste talerzyki po deserze. Takie ciasto piekła moja babcia i mama, a teraz ja serwuję je moim bliskim.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Słodkie, proste i pyszne - tak w trzech słowach można opisać to ciasto. Nawet jeśli pieczenie nie jest twoją najmocniejszą stroną, to w tym przepisie nie masz czym się martwić. Połączenie słodkich śliwek, śmietankowego budyniu i kruchego ciasta pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Najlepsze do tego ciasta będą śliwki węgierki. Są one słodkie, soczyste i mają intensywny aromat. Ważne, aby były dojrzałe i słodkie.
Składniki:
- 500 g śliwek,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 120 g cukru,
- 200 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 1 budyń śmietankowy,
- 500 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj do kruszonki jajko i szybko zagnieć ciasto, aż utworzy się gładka kula.
- Zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 30 minut.
- W międzyczasie umyj śliwki i podziel na połówki, usuwając ze środka pestkę.
- Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 500 ml mleka, 3 łyżek cukru i 1 łyżeczki cukru wanilinowego.
- Wyłóż formę do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm papierem do pieczenia.
- Podziel ciasto na 2/3 i 1/3.
- Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy.
- Podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na około 15 minut.
- Na podpieczony spód wyłóż jeszcze ciepły budyń. Następnie ułóż połówki śliwek, skórką do góry.
- Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach i posyp wierzch ciasta.
- Piecz ciasto przez około 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Nie krój od razu, bo budyń może się rozpłynąć. Przestudź deser i udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!