Ciasto z owocami i masą śmietankową. Przepis na pyszny, letni deser

Czekoladowy spód, śmietankowa masa z sezonowymi owocami i delikatnie chrupiące wykończenie z jasnego ciasta to przepis na słodki sukces. Ten deser skrywa w sobie smaki lata z sadów i ogrodów.

Ciasto z owocami i masą śmietankowąCiasto z owocami i masą śmietankową
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

To deser idealny niemal na wszystkie okazje: wizyta teściowej, impreza w ogrodzie, przyjęcie urodzinowe lub po prostu ochota na coś słodkiego. Kruche ciasto przełożone śmietankową masą z zatopionymi w niej owocami to podwieczorek idealny.

Ciasto z owocami i masą śmietankową

Świeże owoce najlepiej smakują latem, gdy zrywane są prosto z ogrodów i sadów. Naturalne warunki sprawiają, że mają w sobie wtedy najwięcej aromatu. Staram się ten czas wykorzystać w pełni. Nie wyobrażam sobie letniego ciasta bez dodatku owoców. Świetnie przełamują smak słodkiego ciasta i masy, dodając lekkości i świeżości.

W tym przepisie wykorzystuję czerwoną porzeczkę. Mam wrażenie, że jest nieco zapomniana w deserach, będąc w cieniu malin, borówek czy jagód. Jednak zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi - jest zdrowa i smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z owocami i masą śmietankową. Przepis na pyszny, letni deser

Składniki:

Ciasto: 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka kakao.

Masa śmietankowa: 

  • 4 białka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 400 ml śmietany 18 proc.

Dodatkowo: 

  • 200 g czerwonej porzeczki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę pszenną przesypuję na blat. Dodaję do niej proszek do pieczenia, cukier zwykły oraz waniliowy i mieszam. Formuję kopczyk i wlewam do środka żółtka jaj.

Ciasto
Ciasto © Pyszności

Krok 2. Dodaję margarynę lub masło i siekam całość nożem. Następnie formuję kulę z ciasta i dzielę ją na dwie części. Jedną z nich posypuję mąkę, do drugiej dodaję kakao i zagniatam. Oba ciasta owijam folią spożywczą i wstawiam do zamrażarki na pół godziny.

Ciasto w dwóch odsłonach
Ciasto w dwóch odsłonach © Pyszności

Krok 3. Białka ubijam na pianę, dodając stopniowo cukier. Do ubitych białej dodaję kwaśną śmietanę oraz opakowanie budyniu śmietankowego i miksuję.

Masa śmietankowa
Masa śmietankowa © Pyszności

Krok 4. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Ścieram ciasto kakaowe i rozprowadzam je po całej powierzchni, tworząc spód. Przelewam masę śmietankową i dodaję porzeczki.

Warstwa z porzeczkami
Warstwa z porzeczkami © Pyszności

Krok 5. Na wierzch ścieram jasne ciasto i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 60 minut. Po wystudzeniu kroję na kawałki. Smacznego!

Ciasto z owocami sezonowymi i śmietankową masą
Ciasto z owocami sezonowymi i śmietankową masą © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej