Ciasto z owocami i masą śmietankową. Przepis na pyszny, letni deser
Czekoladowy spód, śmietankowa masa z sezonowymi owocami i delikatnie chrupiące wykończenie z jasnego ciasta to przepis na słodki sukces. Ten deser skrywa w sobie smaki lata z sadów i ogrodów.
12.08.2024 06:05
To deser idealny niemal na wszystkie okazje: wizyta teściowej, impreza w ogrodzie, przyjęcie urodzinowe lub po prostu ochota na coś słodkiego. Kruche ciasto przełożone śmietankową masą z zatopionymi w niej owocami to podwieczorek idealny.
Ciasto z owocami i masą śmietankową
Świeże owoce najlepiej smakują latem, gdy zrywane są prosto z ogrodów i sadów. Naturalne warunki sprawiają, że mają w sobie wtedy najwięcej aromatu. Staram się ten czas wykorzystać w pełni. Nie wyobrażam sobie letniego ciasta bez dodatku owoców. Świetnie przełamują smak słodkiego ciasta i masy, dodając lekkości i świeżości.
W tym przepisie wykorzystuję czerwoną porzeczkę. Mam wrażenie, że jest nieco zapomniana w deserach, będąc w cieniu malin, borówek czy jagód. Jednak zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi - jest zdrowa i smaczna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 kostka margaryny,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka kakao.
Masa śmietankowa:
- 4 białka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 400 ml śmietany 18 proc.
Dodatkowo:
- 200 g czerwonej porzeczki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mąkę pszenną przesypuję na blat. Dodaję do niej proszek do pieczenia, cukier zwykły oraz waniliowy i mieszam. Formuję kopczyk i wlewam do środka żółtka jaj.
Krok 2. Dodaję margarynę lub masło i siekam całość nożem. Następnie formuję kulę z ciasta i dzielę ją na dwie części. Jedną z nich posypuję mąkę, do drugiej dodaję kakao i zagniatam. Oba ciasta owijam folią spożywczą i wstawiam do zamrażarki na pół godziny.
Krok 3. Białka ubijam na pianę, dodając stopniowo cukier. Do ubitych białej dodaję kwaśną śmietanę oraz opakowanie budyniu śmietankowego i miksuję.
Krok 4. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Ścieram ciasto kakaowe i rozprowadzam je po całej powierzchni, tworząc spód. Przelewam masę śmietankową i dodaję porzeczki.
Krok 5. Na wierzch ścieram jasne ciasto i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 60 minut. Po wystudzeniu kroję na kawałki. Smacznego!