Ciasto z owocami i masą śmietankową. Przepis na pyszny, letni deser

Czekoladowy spód, śmietankowa masa z sezonowymi owocami i delikatnie chrupiące wykończenie z jasnego ciasta to przepis na słodki sukces. Ten deser skrywa w sobie smaki lata z sadów i ogrodów.

Ciasto z owocami i masą śmietankowąCiasto z owocami i masą śmietankową
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

To deser idealny niemal na wszystkie okazje: wizyta teściowej, impreza w ogrodzie, przyjęcie urodzinowe lub po prostu ochota na coś słodkiego. Kruche ciasto przełożone śmietankową masą z zatopionymi w niej owocami to podwieczorek idealny.

Ciasto z owocami i masą śmietankową

Świeże owoce najlepiej smakują latem, gdy zrywane są prosto z ogrodów i sadów. Naturalne warunki sprawiają, że mają w sobie wtedy najwięcej aromatu. Staram się ten czas wykorzystać w pełni. Nie wyobrażam sobie letniego ciasta bez dodatku owoców. Świetnie przełamują smak słodkiego ciasta i masy, dodając lekkości i świeżości.

W tym przepisie wykorzystuję czerwoną porzeczkę. Mam wrażenie, że jest nieco zapomniana w deserach, będąc w cieniu malin, borówek czy jagód. Jednak zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi - jest zdrowa i smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z owocami i masą śmietankową. Przepis na pyszny, letni deser

Składniki:

Ciasto: 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka kakao.

Masa śmietankowa: 

  • 4 białka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 400 ml śmietany 18 proc.

Dodatkowo: 

  • 200 g czerwonej porzeczki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mąkę pszenną przesypuję na blat. Dodaję do niej proszek do pieczenia, cukier zwykły oraz waniliowy i mieszam. Formuję kopczyk i wlewam do środka żółtka jaj.

Ciasto
Ciasto © Pyszności

Krok 2. Dodaję margarynę lub masło i siekam całość nożem. Następnie formuję kulę z ciasta i dzielę ją na dwie części. Jedną z nich posypuję mąkę, do drugiej dodaję kakao i zagniatam. Oba ciasta owijam folią spożywczą i wstawiam do zamrażarki na pół godziny.

Ciasto w dwóch odsłonach
Ciasto w dwóch odsłonach © Pyszności

Krok 3. Białka ubijam na pianę, dodając stopniowo cukier. Do ubitych białej dodaję kwaśną śmietanę oraz opakowanie budyniu śmietankowego i miksuję.

Masa śmietankowa
Masa śmietankowa © Pyszności

Krok 4. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Ścieram ciasto kakaowe i rozprowadzam je po całej powierzchni, tworząc spód. Przelewam masę śmietankową i dodaję porzeczki.

Warstwa z porzeczkami
Warstwa z porzeczkami © Pyszności

Krok 5. Na wierzch ścieram jasne ciasto i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 60 minut. Po wystudzeniu kroję na kawałki. Smacznego!

Ciasto z owocami sezonowymi i śmietankową masą
Ciasto z owocami sezonowymi i śmietankową masą © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm