Do mielonych ścieram pyszny owoc. Są niesamowicie soczyste i mają chrupką skórkę

Klasyczne kotlety mielone wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Ostatnio dorzucam do nich pewien nietypowy składnik, który sprawia, że są wyjątkowo pyszne i soczyste.

Do mielonych dodaję pewien nietypowy składnikDo mielonych dodaję pewien nietypowy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety mielone to bez wątpienia jeden z klasyków polskiej kuchni. Ale co powiesz na mały eksperyment, który może całkowicie odmienić ich smak? Dodatek startej gruszki sprawia, że mięso staje się niezwykle soczyste, delikatne i zyskuje subtelnie słodką nutę, która idealnie komponuje się z przyprawami. Choć twoi bliscy mogą być zaskoczeni tym składnikiem, to z pewnością pokochają smak nietypowych mielonych. A co najważniejsze – ten przepis nie jest trudny ani czasochłonny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenne kotlety śledziowe. Obiad idealny na postny dzień

Dlaczego dodajemy gruszkę?

Choć może się to wydawać zaskakujące, w wielu kuchniach świata do mięsa dodaje się owoce – nie tylko dla smaku, ale i ze względów praktycznych. Gruszka zawiera enzymy i naturalne cukry, które zmiękczają włókna mięśniowe i nadają potrawie wyjątkową soczystość. Podobnie działa np. ananas w kuchni azjatyckiej czy mango w marynatach. W przypadku kotletów mielonych z gruszką nie tylko zyskujemy ciekawy smak, ale też unikamy suchego środka, który czasem zdarza się w klasycznej wersji.

Przepis na kotlety mielone z gruszką

Składniki starczą na zrobienie około 8 kotletów. Najlepiej smakują z ziemniakami puree lub kaszą jęczmienna czy bulgur. Warto dorzucić świeżą, lekką sałatkę –świetnie sprawdzi się mieszanka rukoli z plasterkami jabłka, odrobiną czerwonej cebuli i klasycznym winegretem. Możesz też przygotować do kotletów prosty, domowy sos, np. jogurtowo-ziołowy.

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki),
  • 2 dojrzałe gruszki,
  • 2 jajka,
  • ok. 6 łyżek bułki tartej + dodatkowa ilość do obtaczania,
  • 1 średnia czerwona papryka,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1–1,5 łyżeczki suszonego majeranku,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. W dużej misce połącz mięso mielone z gruszkami, papryką, jajkami i bułką tartą. Dodaj sól, pieprz oraz majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj – masa powinna być zwarta, ale wilgotna. Jeśli wydaje się zbyt rzadka, dosyp jeszcze odrobinę bułki tartej.
  3. Z gotowej masy uformuj średniej wielkości kotlety, obtocz je w bułce tartej i odłóż na chwilę, by "odpoczęły".
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu, aż będą rumiane i dobrze wysmażone w środku (ok. 4–5 minut z każdej strony).
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący