Do rozgniecionych jaj dodaję to warzywo. Po tej paście jelita w końcu pracują jak należy

Pasta jajeczna to klasyczne śniadaniowe danie, które cieszy się dużą popularnością. W podstawowej wersji jest pyszna, ale łatwo też dobrać do niej dodatki. Warto postawić na takie, które jeszcze zwiększą jej potencjał odżywczy.

Pasta jajeczna jest idealna na kanapkiPasta jajeczna jest idealna na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Dorota Gepert

Pasta jajeczna w podstawowej wersji to dosłownie kilka składników. Wystarczy jajka ugotować na twardo i rozetrzeć je z przyprawami i majonezem. Ten przepis daje jednak duże pole do popisu. Lista dodatków do tego smarowidła nie ma końca. Są na niej popularne zioła jak szczypiorek czy koperek, świeże warzywa, ziarna, nasiona czy przyprawy. Szczególnie jednak polecamy dodać do niej ogórki kiszone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Jajka na śniadanie to dobry wybór

Dietetycy często podkreślają, że jajka na śniadanie to najlepszy wybór. Dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych. To przede wszystkim białko, które zapewnia energię i sytość na dłużej. Co więcej zawierają również witaminy D, A, E i te z grupy B, a także jod, fosfor, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3. Warto pamiętać o tym, by jajek na pastę nie gotować zbyt długo. Tracą one wtedy część swoich właściwości, zwłaszcza witaminy z grupy B. Wystarczy 6-8 minut we wrzątku.

Idealny dodatek do pasty jajecznej

Jeśli chcesz dodać paście jajecznej świeżości i kwaskowatości, warto sięgnąć po ogórki kiszone. Będzie to także dodatkowa porcja wartości odżywczych. W trakcie procesu fermentacji powstają probiotyki, które mają dobry wpływ na trawienie i poprawiają pracę jelit. Dzięki temu wzmacniają też odporność. To bardzo ważne podczas przedwiośnia, bo wciąż jesteśmy osłabieni po zimie i o infekcję wcale nie jest trudno.

Ogórki wystarczy zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wilgoci. Do takiego połączenia można dodać serek śmietankowy, aby złagodzić smak majonezu.

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 3 łyżki serka śmietankowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce, odciśnij z nich nadmiar wilgoci.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj.
  4. Serek wymieszaj z majonezem, dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Jajka wymieszaj z ogórkami, a następnie dodaj sos. Ponownie wymieszaj.
  6. Podawaj na kanapkach, najlepiej posyp pastę drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem