PrzepisBoże NarodzenieDo świątecznego makowca dodaję sekretny składnik. Ciasto znika w mgnieniu oka

Do świątecznego makowca dodaję sekretny składnik. Ciasto znika w mgnieniu oka

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy w wielu domach pojawiają się tradycyjne wypieki, w tym makowiec. Ten popularny deser ma wiele odmian, ale moim zdaniem najsmaczniejszy jest makowiec z budyniem. Jest on prosty w przygotowaniu, a jego smak jest niepowtarzalny.

Do świątecznego makowca dodaję sekretny składnik. Ciasto znika w mgnieniu oka
Do świątecznego makowca dodaję sekretny składnik. Ciasto znika w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ingrid Heczko

17.11.2024 13:01

Święta to czas, kiedy każdy z nas pragnie zaskoczyć bliskich wyjątkowym smakiem. Dlatego do tradycyjnego makowca dodaję mój sekretny składnik, który sprawia, że to ciasto znika z talerzy w mgnieniu oka. Zapraszam do odkrycia prostego przepisu na makowiec z budyniem, który nie tylko zachwyci podniebienia, ale także oszczędzi cenny czas w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na prosty makowiec z budyniem

Ten makowiec z budyniem jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale również zachwyca swoim smakiem. Sekretem jego wyjątkowości jest dodatek mielonych migdałów. Dzięki nim ciasto zyskuje delikatny, orzechowy aromat i smak.

Do przygotowania makowca z budyniem potrzebujesz następujących składników:

  • 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 400 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 budynie w proszku waniliowym,
  • 250 g maku mielonego,
  • kilka kropli aromatu migdałowego,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • bułka tarta do wysypania blachy,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaję mieszankę cukru i soli. Następnie dodaję zimne masło i jajko, szybko zagniatam ciasto. Owijam je folią i wstawiam do zamrażarki na około 30 minut.

Wykonanie:

Z całej ilości mleka odlewam 1 szklankę i rozpuszczam w niej budynie. Resztę mleka gotuję z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Następnie dolewam masę budyniową, gotuję, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Do ostudzonego budyniu dodaję mak, mielone migdały i aromat migdałowy. Wszystko dokładnie mieszam.

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Na dnie formy układam 2/3 kruchego ciasta. Wylewam na nie masę makową. Na wierzchu rozsypuję pozostałe 1/3 ciasta, pokruszonego na kawałki.

Piekę makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po upieczeniu studzę ciasto i posypuję cukrem pudrem. To moje ulubione danie świąteczne, które zawsze cieszy się uznaniem mojej rodziny i gości.

Jeśli szukacie przepisu na świąteczny makowiec, który zachwyci wszystkich gości, to ten przepis jest dla was idealny. Smacznego.

Wybrane dla Ciebie