Do ziemniaków podam takie śledzie. Na obiad w Popielec sprawdzą się idealnie

Śledzie w śmietanie to klasyka kuchni postnej, idealna na obiad w Popielec. Prosty przepis, który łączy delikatny smak śledzi z kremową, lekko kwaskowatą śmietaną, sprawia, że danie to jest nie tylko smaczne, ale i sycące.

Śledzie w śmietanie to dobry pomysł na danie na PopielecŚledzie w śmietanie to dobry pomysł na danie na Popielec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | juefraphoto
Karol Wiak

Środa Popielcowa, znana również jako Popielec, która wypada 5 marca 2025, to dzień, który oznacza początek Wielkiego Postu. To idealna okazja, aby sięgnąć po tradycyjne postne dania, które będą zarówno smaczne, jak i sycące. W tym dniu szczególnie polecane są potrawy z ryb, a jedną z najchętniej wybieranych jest klasyczne danie – śledzie w śmietanie. To pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która z pewnością zadowoli wszystkich twoich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Popielec 2025 - co przygotować na obiad?

Środa Popielcowa, czyli Popielec, to czas postu i wstrzemięźliwości. Nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować z pysznych, pełnowartościowych posiłków. Wręcz przeciwnie. W Środę Popielcową możesz cieszyć się prostymi, postnymi daniami, które wciąż będą smakować wyjątkowo.

Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na obiad w Popielec, dobrym wyborem będą potrawy lekkie, ale sycące. W tym dniu świetnie sprawdzą się dania z ryb, szczególnie śledzie – doskonałe na początek postu. Propozycje takie jak śledzie w śmietanie to klasyka, która zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Delikatne, dobrze zamarynowane śledzie, podane z ziemniakami lub świeżym pieczywem, będą nie tylko smaczne, ale i w pełni zgodne z tradycjami tego dnia.

Śledzie w śmietanie - przepis na obiad w Środę Popielcową

Śledzie w śmietanie to jedno z najpopularniejszych postnych dań, które doskonale sprawdza się nie tylko w Środę Popielcową, ale również na różnego rodzaju rodzinnych spotkaniach czy świątecznych obiadach. To danie jest idealnym połączeniem delikatnego smaku śledzia i kremowej, lekko kwaskowatej śmietany. Dzięki dodatkowi jabłka, cebuli i korniszonów, śledzie w śmietanie stają się jeszcze smaczniejsze i bardziej wyraziste.

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, a efekt – niezawodny. Doskonale komponuje się z ziemniakami w mundurkach. Jeśli preferujesz bardziej tradycyjne połączenia, możesz także podać je z chlebem, co nada daniu jeszcze bardziej klasyczny charakter.

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych,
  • 200 ml majonezu,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 jabłka winne,
  • 1 cebula,
  • kilka korniszonów.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Śledzie wymocz, odsącz i pokrój w kawałki.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a korniszony w plasterki.
  3. W misce wymieszaj jabłka, cebulę i korniszony z majonezem i śmietaną, a następnie dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  4. Pokrojone śledzie ułóż w salaterce i zalej przygotowanym sosem. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Śledzie w śmietanie to proste, ale wyjątkowo smaczne danie, które z pewnością sprawdzi się jako obiad w Środę Popielcową. Jeżeli nie masz w domu wszystkich składników, nic nie szkodzi. Przepis można łatwo modyfikować, np. rezygnując z jabłka, jeśli wolisz prostsze połączenie cebuli i ogórka.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji