Dodaj do pomidorowej składnik, który stosujesz przy wielu wypiekach. Będzie o wiele lepsza

Myślisz, że o gotowaniu zupy pomidorowej, wiesz już wszystko? Zaraz przekonasz się, że warto dodać do niej niestandardowy składnik. Po co? Jej smak będzie dużo lepszy!

Jak przygotować idealną zupę pomidorową?Jak przygotować idealną zupę pomidorową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rawpixel.com
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że zupa pomidorowa to klasyk naszej kuchni. Uwielbiają ją zarówno maluchy, jak i starsze pokolenia. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że gości na naszych stołach nawet kilka razy w ciągu jednego tygodniu. 

Ogromnym atutem zupy pomidorowej jest też możliwość podania jej na kilka ciekawych sposobów. Możesz postawić na standardowe połączenie z makaronem lub ryżem. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w formie gęstego kremu i podać m.in. z pysznymi grzankami lub chrupiącymi ptysiami. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Zupa pomidorowa w nowym wydaniu

To jednak nadal nie koniec. Dziś przychodzę do ciebie z konkretnego powodu. Otóż odkryłam niedawno genialny patent na podkręcenie smaku przepysznej zupy pomidorowej. 

Co więcej, cała procedura zajmie ci dokładnie 15 sekund dodatkowej pracy, przy czym nie wydasz na produkty ani jednej dodatkowej złotówki. Jak to jest możliwe? Po prostu użyjesz składnika, który na pewno jest już w twojej kuchni. W końcu co chwilę dodajesz go do domowych wypieków. Czy wiesz już, o jaki produkt dokładnie chodzi?

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa © Adobe Stock | shaiith

Korzenna przyprawa kluczem do sukcesu

Ostatnio przekonałam się, że do zupy pomidorowej warto dodać odrobinę cynamonu. Tym genialnym patentem podzieliła się ze mną, moja koleżanka Ania. I choć początkowo podchodziłam do tego pomysłu sceptycznie, postanowiłam go wykorzystać przy najbliższej okazji. I faktycznie, okazuje się, że zupa z dodatkiem korzennej przyprawy jest dużo lepsza

Dzięki niewielkiej ilości cynamonu nadasz swojej zupie głębszego i niepowtarzalnego smaku. Przyprawa ta to również świetny pomysł na zniwelowanie kwaskowatego posmaku pomidorów. Co więcej, to właśnie dzięki cynamonowi wydobędziesz z czerwonych owoców ich niesamowitą słodkość w pełnej krasie.

Cynamon w mielonej wersji
Cynamon w mielonej wersji © Adobe Stock | Viktor

Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania w kuchni nowego patentu. Czas więc zdradzić, w jakiej ilości i kiedy najlepiej dodać cynamon do gotującej się zupy. Po pierwsze, wystarczy już płaska łyżeczka produktu, aby podkręcić smak zupy na 1000 proc. Po drugie, najlepiej dodać go wraz z koncentratem pomidorowym, pod koniec gotowania. 

I to wszystko. Teraz dokładnie wiesz, co zrobić, aby domowa zupa pomidorowa była jeszcze lepsza. Kiedy już przetestujesz to rozwiązanie w swojej kuchni, koniecznie napisz mi, co o nim myślisz. Ja na pewno będę stosować je za każdym razem, kiedy będę robić pomidorówkę. 

Wybrane dla Ciebie
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥