WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

Dodaj nie tylko do makowca. Świąteczne ciasto zyska nowy smak

Wśród świątecznych ciast nie może zabraknąć makowca. Jeśli w kuchennej szafce zostanie ci nieco maku, ukręć inne, równie smaczne ciasto. Jest wilgotne, miękkie i tak smaczne, że ze stołu zniknie jeszcze przed serniczkiem.

Pyszne ciasto z makiem i bakaliamiPyszne ciasto z makiem i bakaliami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Keks to klasyczne, domowe ciasto, które swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim prostocie przygotowania. Często gości w czasie Świąt, zajmując honorowe miejsce koło makowca. Na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, ale po przekrojeniu ujawnia się piękny, mozaikowy środek z bakaliami. W tym przepisie obok kandyzowanych owoców, rodzynek czy żurawiny wylądował również mak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Puszysta Chmurka zachwyci na Święta. Delikatne i tak smaczne, że weźmiesz dokładkę

Keks z makiem i bakaliami

Keks z makiem to aromatyczne i wilgotne ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i prostotą przygotowania. Mak nadaje mu charakterystyczny, lekko słodkawy smak i przyjemną chrupkość. To doskonała propozycja na słodkie śniadanie, podwieczorek lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzi się również w czasie Świąt. To najlepszy dowód na to, że nie trzeba spędzać w kuchni wielu godzin, by wyczarować pyszny deser. Smak ukryty jest bowiem w prostocie.

Do upieczenia keksu potrzebny jest tłuszcz. Tymczasem cwibak obejdzie się bez oleju, masła czy margaryny
Do upieczenia keksu potrzebny jest tłuszcz. Tymczasem cwibak obejdzie się bez oleju, masła czy margaryny © Pixabay

Mak wprowadza do ciasta nie tylko walory wizualne, ale również podkręca odżywczość. Dodając mak do ciasta, wzbogacasz je o wapń, magnez, fosfor, witaminy z grupy B, błonnik oraz antyoksydanty.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1/4 szklanki maku,
  • pół szklanki posiekanych bakali,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • pół szklanki mleka,
  • aromat pomarańczowy lub rumowy.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, posiekane bakalie, kandyzowaną skórkę oraz mak i wymieszaj.
  2. Dodaj mleko oraz olej i krótko wymieszaj do momentu, aż nie będzie grudek z mąki.
  3. Małą keksówkę o wymiarach ok. 10x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do środka przygotowaną masę.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 40-45 minut, aż do suchego patyczka. Użyj programu góra-dół.
  5. Po upieczeniu odczekaj 5 minut, a następnie wyjmij ciasto z formy.
  6. Odstaw do wystudzenia.

Gotowy keks udekoruj cukrem pudrem. Możesz go również polać lukrem i posypać bakaliami lub kolorową posypką. Przechowuj pod przykryciem, by ciasto nie wyschło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości