Dodaj nie tylko do makowca. Świąteczne ciasto zyska nowy smak
Wśród świątecznych ciast nie może zabraknąć makowca. Jeśli w kuchennej szafce zostanie ci nieco maku, ukręć inne, równie smaczne ciasto. Jest wilgotne, miękkie i tak smaczne, że ze stołu zniknie jeszcze przed serniczkiem.
Keks to klasyczne, domowe ciasto, które swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim prostocie przygotowania. Często gości w czasie Świąt, zajmując honorowe miejsce koło makowca. Na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie, ale po przekrojeniu ujawnia się piękny, mozaikowy środek z bakaliami. W tym przepisie obok kandyzowanych owoców, rodzynek czy żurawiny wylądował również mak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Keks z makiem i bakaliami
Keks z makiem to aromatyczne i wilgotne ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i prostotą przygotowania. Mak nadaje mu charakterystyczny, lekko słodkawy smak i przyjemną chrupkość. To doskonała propozycja na słodkie śniadanie, podwieczorek lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzi się również w czasie Świąt. To najlepszy dowód na to, że nie trzeba spędzać w kuchni wielu godzin, by wyczarować pyszny deser. Smak ukryty jest bowiem w prostocie.
Mak wprowadza do ciasta nie tylko walory wizualne, ale również podkręca odżywczość. Dodając mak do ciasta, wzbogacasz je o wapń, magnez, fosfor, witaminy z grupy B, błonnik oraz antyoksydanty.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki maku,
- pół szklanki posiekanych bakali,
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego,
- pół szklanki mleka,
- aromat pomarańczowy lub rumowy.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, posiekane bakalie, kandyzowaną skórkę oraz mak i wymieszaj.
- Dodaj mleko oraz olej i krótko wymieszaj do momentu, aż nie będzie grudek z mąki.
- Małą keksówkę o wymiarach ok. 10x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do środka przygotowaną masę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 40-45 minut, aż do suchego patyczka. Użyj programu góra-dół.
- Po upieczeniu odczekaj 5 minut, a następnie wyjmij ciasto z formy.
- Odstaw do wystudzenia.
Gotowy keks udekoruj cukrem pudrem. Możesz go również polać lukrem i posypać bakaliami lub kolorową posypką. Przechowuj pod przykryciem, by ciasto nie wyschło. Smacznego!