Szwedzi jedzą na kilogramy. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach
Ze szwedzką kuchnią kojarzą się przede wszystkim kultowe klopsiki i kardamonki, ale skrywa ona jeszcze więcej przysmaków. Na podwieczorek warto zaserwować semle, czyli pyszne bułeczki z kremem migdałowym i bitą śmietaną. Na jednej zdecydowanie się nie skończy.
10.12.2024 11:20
Szwedzkie ciastka, nazywane semla lub semlor, to popularny deser w czasie karnawału, ale ich smak sprawia, że warto cieszyć się nimi przez cały rok. Bułeczki drożdżowe są nadziewane masą migdałową i bitą śmietaną, co czyni je wyjątkowym deserem, idealnym na chłodne, zimowe wieczory. Po takim deserze uśmiech na twarzy gwarantowany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Semla - idealna bułeczka na podwieczorek
Pochodzenie semlor sięga starożytnego Rzymu, gdzie chętnie jadano chleb namoczony w mleku. Słowo "semla" wywodzi się od łacińskiego "semila", oznaczającego drobną mąkę. Z biegiem czasu tradycja ta przywędrowała do krajów germańskich, a stamtąd do Skandynawii.
Semlory (semle) w Skandynawii są znane już od XVI wieku, a do Szwecji sprowadziła je Katarzyna Saska. Jednym z największych miłośników szwedzkich bułeczek był król Adolf Fryderyk. Nie wyszło mu to jednak na zdrowie. Po obfitym posiłku zjadł sporą ilość semli, dostał skurczy żołądka, a kilka godzin później już nie żył. Nie bez powodu nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu uznawane jest za grzech główny.
Przepis na szwedzkie semlory
Dawniej w Szwecji podawano semlor na głębokich talerzach z ciepłym mlekiem. Teraz te bułeczki są bardziej popularne niż kiedykolwiek i spożywa się je od Bożego Narodzenia aż do Wielkanocy. To jeden z symboli szwedzkiej kuchni.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie
- 100 g mielonych migdałów,
- 50 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka marcepanu (opcjonalnie),
- 500 ml śmietany kremówki,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę mąki i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zacznie rosnąć.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozczyn, roztopione masło, jajko i żółtko. Wyrób gładkie ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
- W misce wymieszaj mielone migdały, masło, cukier puder, jajko i marcepan. Zblenduj lub rozdrobnij na gładką masę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na porcje, uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw na 10-15 minut pod ściereczką, by nieco podrosły.
- Posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż bułki będą złote.
- Ostudzone bułki przekrój na pół. Na dolną połówkę nałóż grubą warstwę masy migdałowej, a następnie bitą śmietanę.
- Przykryj górną połówką i posyp cukrem pudrem.
Pyszne bułeczki z migdałowym nadzieniem i bitą śmietaną są już gotowe. Smacznego!