PrzepisSłodkościSzwedzi jedzą na kilogramy. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach

Szwedzi jedzą na kilogramy. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach

Ze szwedzką kuchnią kojarzą się przede wszystkim kultowe klopsiki i kardamonki, ale skrywa ona jeszcze więcej przysmaków. Na podwieczorek warto zaserwować semle, czyli pyszne bułeczki z kremem migdałowym i bitą śmietaną. Na jednej zdecydowanie się nie skończy.

Semlor to pyszny szwedzki deser
Semlor to pyszny szwedzki deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.12.2024 11:20

Szwedzkie ciastka, nazywane semla lub semlor, to popularny deser w czasie karnawału, ale ich smak sprawia, że warto cieszyć się nimi przez cały rok. Bułeczki drożdżowe są nadziewane masą migdałową i bitą śmietaną, co czyni je wyjątkowym deserem, idealnym na chłodne, zimowe wieczory. Po takim deserze uśmiech na twarzy gwarantowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Semla - idealna bułeczka na podwieczorek

Pochodzenie semlor sięga starożytnego Rzymu, gdzie chętnie jadano chleb namoczony w mleku. Słowo "semla" wywodzi się od łacińskiego "semila", oznaczającego drobną mąkę. Z biegiem czasu tradycja ta przywędrowała do krajów germańskich, a stamtąd do Skandynawii.

Szwedzka bułeczka semla
Szwedzka bułeczka semla© Pixabay

Semlory (semle) w Skandynawii są znane już od XVI wieku, a do Szwecji sprowadziła je Katarzyna Saska. Jednym z największych miłośników szwedzkich bułeczek był król Adolf Fryderyk. Nie wyszło mu to jednak na zdrowie. Po obfitym posiłku zjadł sporą ilość semli, dostał skurczy żołądka, a kilka godzin później już nie żył. Nie bez powodu nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu uznawane jest za grzech główny.

Przepis na szwedzkie semlory

Dawniej w Szwecji podawano semlor na głębokich talerzach z ciepłym mlekiem. Teraz te bułeczki są bardziej popularne niż kiedykolwiek i spożywa się je od Bożego Narodzenia aż do Wielkanocy. To jeden z symboli szwedzkiej kuchni.

Semla świetnie smakuje do popołudniowej kawy
Semla świetnie smakuje do popołudniowej kawy© Adobe Stock

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 100 g mielonych migdałów,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka marcepanu (opcjonalnie),
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżkę mąki i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zacznie rosnąć.
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozczyn, roztopione masło, jajko i żółtko. Wyrób gładkie ciasto.
  3. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
  4. W misce wymieszaj mielone migdały, masło, cukier puder, jajko i marcepan. Zblenduj lub rozdrobnij na gładką masę.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na porcje, uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Odstaw na 10-15 minut pod ściereczką, by nieco podrosły.
  7. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż bułki będą złote.
  9. Ostudzone bułki przekrój na pół. Na dolną połówkę nałóż grubą warstwę masy migdałowej, a następnie bitą śmietanę.
  10. Przykryj górną połówką i posyp cukrem pudrem.

Pyszne bułeczki z migdałowym nadzieniem i bitą śmietaną są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie