Spróbowaliśmy klopsików w IKEA w Szwecji. Od polskich różni je tylko jedno

Dla wielu wizyta w Ikea kojarzy się nie tylko z zakupami. Na końcu drogi czeka bowiem nagroda, po którą zawsze ustawiają się kolejki najwytrwalszych. Klopsiki z purée i śmietankowym sosem można śmiało nazwać kultowymi. Uwielbiają je Polacy, a Szwedzi pękają z dumny, bo dostać je można we wszystkich restauracjach znanej sieciówki z meblami.

Jak smakują klopsiki w Szwecji?Jak smakują klopsiki w Szwecji?
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Małe, mięsne kuleczki są niczym nagroda po ciężkiej batalii w sklepie meblowym. Nie bez powodu mówi się, że zakupy w Ikea przyczyniły się do niejednej małżeńskiej kłótni. Rozjemcą wszystkich sporów na temat wyboru odpowiedniego blatu do kuchni oraz zagorzałych dyskusji na temat tego, czy na pewno potrzebujemy kolejnej świeczki, jest znajdująca się w Ikea restauracja. Sieć pomyślała, że klient głodny, to klient zły i przygotowała całkiem szeroką ofertę.

Zdecydowanie można się najeść
Zdecydowanie można się najeść © Pyszności

Można znaleźć tutaj norweskiego łososia, skusić się na dewolaja, nalać sobie porcję zupy czy chwycić za sałatkę. Bez względu na to, jakie nowości pojawiłyby się w ofercie, to właśnie klopsiki przyciągają najwięcej fanów.

Kultowe danie ze Szwecji

Klopsiki to danie, które zyskało ogromną popularność na całym świecie, stając się wizytówką szwedzkiej kuchni. Ich prosty, ale niezwykle smaczny przepis sprawia, że są chętnie przygotowywane zarówno w domach, jak i restauracjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wózki sklepowe bez monety lub żetonu? Oto, jak Polacy wolą robić zakupy

Ikea chwali się, że klopsiki w ofercie mają od 1985 roku. To danie międzynarodowe - zamówisz je zarówno w szczecińskiej Ikea, jak i tej w Malmö. Podobnie jak w przypadku słynnych burgerów z sieci fast food, smak ma być spójny, niezależnie od tego, w którym kraju odwiedzimy sklep meblowy. Ta powtarzalność jest efektem starannie opracowanej receptury i rygorystycznych standardów produkcji. To swego rodzaju bezpieczna kotwica, która ma być pewniakiem na całym świecie.

Przygotujesz je również w domu

Niektórzy nie rozumieją tego fenomenu, a inni narzekają, że trochę im za daleko, żeby pojechać tylko na obiad do IKEA. Na szczęście nic straconego. Po pierwsze, przy okazji zakupów można zaopatrzyć się w mrożone półprodukty, a i borówka brusznica w słoiku również znajdzie się w przydomowym sklepiku ze smakołykami. Po drugie takie klopsiki możesz przygotować również od podstaw w swoim domu.

Jak smakują klopsiki w Szwecji?

Być w Szwecji i nie zjeść klopsików, to jak być w Paryżu i ominąć wizytę w piekarni. Podczas wakacyjnego wyjazdu kroki poniosły nas do jednej z restauracji Ikea. Mięsne kulki z Polski znamy doskonale, ale jak wypadają one w swojej ojczyźnie?

Klopsiki wegetariańskie i mięsne w IKEA
Klopsiki wegetariańskie i mięsne w IKEA © Pyszności

Na pierwszy rzut oka - jest tak samo. Na talerzu są klopsiki, gładkie purée, jasny sos, porcja borówki i zielonego groszku.

W przeliczeniu na złotówki za 12 klopsików mięsnych trzeba zapłacić ok. 25 zł, roślinne są nieco tańsze i kosztowały 21 zł. Porcja tiramisu dla osłodzenia zakupów kosztowała ok. 15 zł, a napoje 7,60 zł. Za obiad dla dwóch osób z jednym deserem zapłaciliśmy niecałe 68 zł. Patrząc na ceny w Szwecji, można bez wątpienia powiedzieć - jest tanio. W polskiej IKEA jest jeszcze taniej, bo talerz z klopsikami (8 sztuk) kosztuje 16 zł.

Gdyby tak wstawić to zdjęcie i podpisać, że właśnie wyszliśmy z gdańskiej Ikea, nikt nie pomyślałby nawet, że nie jest to prawda. Pierwszy kęs, drugi, trzeci i można poczuć delikatną różnicę. Smakują niemal identycznie. Ale to "niemal" jest tutaj kluczowym słowem.

Trawa bardziej zielona

Wydawały się bardziej świeże i smaczniejsze niż te z polskich restauracji. Możliwe, że był przygotowane świeżo przed podaniem i trafiliśmy na porcję prosto z piekarnika. Wegetariańskie z kolei były po prostu identyczne. Skąd może brać się różnica w przypadku tych mięsnych?

Klopsiki z IKEA w Szwecji
Klopsiki z IKEA w Szwecji © Pyszności

Z siły naszej autosugestii. To trochę jak z pizzą, która we Włoszech smakuje jakoś lepiej. Trafiamy do ojczyzny danego dania i podświadomie czujemy, że tutaj to będzie lepsze. Wszak w szwedzkiej IKEA muszą się na tym znać, prawda?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"