Dodaj odrobinę do zupy pomidorowej. Będzie jeszcze smaczniejsza niż u mamy

Zupa pomidorowa wydaje się taka prosta do przygotowania, jednak nie zawsze jej smak jest idealny. Często wychodzi po prostu zbyt kwaśna. Jest jednak wiele sposobów, które uratują to danie i pomidorówka będzie pyszna jak w rodzinnym domu. Warto je znać.

Pomidorowa to jedna z naszych ulubionych zup. Pomidorowa to jedna z naszych ulubionych zup.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomidorowa, obok rosołu, to jedna z najbardziej tradycyjnych i lubianych zup. Latem przygotowywana jest z użyciem świeżych warzyw, natomiast zimą z pomidorowych przetworów. Często wspominana jako danie z dzieciństwa, uchodzi za klasyczny comfort food, które podbija serca swoim smakiem. Jednak co zrobić w przypadku, gdy zupa wyjdzie nam zbyt kwaśna? Jest kilka trików, dzięki którym smak się poprawi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Pomoże soda

Zupa pomidorowa zazwyczaj powstaje na bazie niedzielnego rosołu, do którego wystarczy dodać pomidorowe przetwory lub świeże warzywa w sezonie. Jej smak jest mocno uzależniony od rodzaju użytych pomidorów – kwaśne pomidory mogą sprawić, że zupa również taka się stanie. Rozwiązaniem jest dodanie pół łyżeczki sody oczyszczonej do garnka zupy o pojemności około pięciu litrów. Soda, posiadająca zasadowy odczyn, skutecznie redukuje kwasowość zupy pomidorowej, ale w smaku jest niewyczuwalna.

Ratunek dla kwaśnej zupy

Dla tych, którzy nie są przekonani do stosowania sody oczyszczonej, istnieją alternatywne metody na zrównoważenie kwaśnego smaku zupy. Kwaśne zupy, takie jak barszcz na zakwasie, pomidorowa czy ogórkowa, mogą być złagodzone przez różne dodatki.

  • Mleko lub śmietana – im wyższa zawartość tłuszczu i słodyczy, tym bardziej neutralny staje się smak zupy. Kremówka doskonale komponuje się z kwaśnymi zupami.
  • Cukier, miód lub syrop klonowy – słodycz należy dawkować z umiarem, ale jej obecność wzmacnia smak potraw i łagodzi kwasowość.
  • Ryż – często podawany z pomidorówką, ale w innych zupach można stosować ziemniaki pokrojone w kostkę lub maślane purée.
  • Słodkie warzywa – w przypadku zbyt kwaśnych zup lub sosów pomidorowych warto dodać marchewkę, bataty, dynię, czy nawet blendowane warzywa, jak buraki lub upieczoną dynię.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik