Dodaj odrobinę do zupy pomidorowej. Będzie jeszcze smaczniejsza niż u mamy

Zupa pomidorowa wydaje się taka prosta do przygotowania, jednak nie zawsze jej smak jest idealny. Często wychodzi po prostu zbyt kwaśna. Jest jednak wiele sposobów, które uratują to danie i pomidorówka będzie pyszna jak w rodzinnym domu. Warto je znać.

Pomidorowa to jedna z naszych ulubionych zup.
Pomidorowa to jedna z naszych ulubionych zup.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomidorowa, obok rosołu, to jedna z najbardziej tradycyjnych i lubianych zup. Latem przygotowywana jest z użyciem świeżych warzyw, natomiast zimą z pomidorowych przetworów. Często wspominana jako danie z dzieciństwa, uchodzi za klasyczny comfort food, które podbija serca swoim smakiem. Jednak co zrobić w przypadku, gdy zupa wyjdzie nam zbyt kwaśna? Jest kilka trików, dzięki którym smak się poprawi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Pomoże soda

Zupa pomidorowa zazwyczaj powstaje na bazie niedzielnego rosołu, do którego wystarczy dodać pomidorowe przetwory lub świeże warzywa w sezonie. Jej smak jest mocno uzależniony od rodzaju użytych pomidorów – kwaśne pomidory mogą sprawić, że zupa również taka się stanie. Rozwiązaniem jest dodanie pół łyżeczki sody oczyszczonej do garnka zupy o pojemności około pięciu litrów. Soda, posiadająca zasadowy odczyn, skutecznie redukuje kwasowość zupy pomidorowej, ale w smaku jest niewyczuwalna.

Ratunek dla kwaśnej zupy

Dla tych, którzy nie są przekonani do stosowania sody oczyszczonej, istnieją alternatywne metody na zrównoważenie kwaśnego smaku zupy. Kwaśne zupy, takie jak barszcz na zakwasie, pomidorowa czy ogórkowa, mogą być złagodzone przez różne dodatki.

  • Mleko lub śmietana – im wyższa zawartość tłuszczu i słodyczy, tym bardziej neutralny staje się smak zupy. Kremówka doskonale komponuje się z kwaśnymi zupami.
  • Cukier, miód lub syrop klonowy – słodycz należy dawkować z umiarem, ale jej obecność wzmacnia smak potraw i łagodzi kwasowość.
  • Ryż – często podawany z pomidorówką, ale w innych zupach można stosować ziemniaki pokrojone w kostkę lub maślane purée.
  • Słodkie warzywa – w przypadku zbyt kwaśnych zup lub sosów pomidorowych warto dodać marchewkę, bataty, dynię, czy nawet blendowane warzywa, jak buraki lub upieczoną dynię.
zupazupa pomidorowadomowe triki

Wybrane dla Ciebie