Dodawaj do owsianki zamiast mleka czy wody. Brzuch stanie się płaski, a talia widoczna
Owsianka dawniej kojarzyła się ze śniadaniem w przedszkolach, ale obecnie wraca do łask. Odpowiednio przygotowana staje się zdrowym startem w poranek i bombą składników odżywczych.
Podstawą owsianki są oczywiście płatki owsiane, które gotuje się najczęściej na krowim mleku lub na wodzie. Jest jednak jeszcze lepszy sposób, który dostarczy dodatkową porcję witamin i minerałów. Podczas przygotowywania śniadania, sięgnij po kefir. Ten prosty dodatek zamieni zwykłą owsiankę w wartościowy i odżywczy posiłek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na owsiankę
Owsianka jest jednym z najlepszych źródeł błonnika, zarówno rozpuszczalnego (beta-glukanów), jak i nierozpuszczalnego. Błonnik reguluje pracę układu trawiennego, zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Owsianka dostarcza organizmu witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera również magnez, żelazo, cynk i potas, które wspierają wiele procesów zachodzących w organizmie.
Kefir z kolei to bardzo dobre źródło wapnia oraz naturalnych probiotyków. Te dobre bakterie pomagają utrzymać zdrowy układ pokarmowy i wzmacniają odporność. Zawiera również ważne w procesie odchudzania białko oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie.
W płatkach owsianych znaleźć można kwas fitynowy. Wiąże się on z minerałami takimi jak żelazo, cynk czy magnez, utrudniając ich wchłanianie przez organizm. Bakterie probiotyczne obecne w kefirze wytwarzają enzymy, które rozkładają kwas fitynowy. Dzięki temu minerały zawarte w płatkach owsianych stają się bardziej dostępne dla naszego organizmu. Połączenie probiotyków z błonnikiem zawartym w owsiance korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit i poprawia pracę układu pokarmowego.
Owsianka na kefirze
Mając dwa tak wartościowe produkty, warto połączyć je ze sobą w pyszny i zdrowy posiłek. Taka owsianka to witaminowa bomba, która pobudzi układ pokarmowy do pracy, pozwoli pozbyć się złogów oraz zapewni uczucie sytości. Dzięki temu stanie się sprzymierzeńcem w procesie odchudzania.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych górskich,
- 200 ml kefiru naturalnego,
- ulubione owoce (świeże lub mrożone),
- orzechy lub nasiona,
- miód do smaku,
- szczypta cynamonu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Wieczorem wsyp płatki owsiane do słoika lub miseczki i zalej je kefirem. Przykryj i odstaw do lodówki na noc.
- Rano dodaj do owsianki pokrojone owoce, orzechy, nasiona, miód oraz cynamon.
- Dokładnie wymieszaj.
Prosta owsianka na kefirze jest już gotowa. Smacznego!