PrzepisŚniadanieDodawaj do owsianki zamiast mleka czy wody. Brzuch stanie się płaski, a talia widoczna

Dodawaj do owsianki zamiast mleka czy wody. Brzuch stanie się płaski, a talia widoczna

Owsianka dawniej kojarzyła się ze śniadaniem w przedszkolach, ale obecnie wraca do łask. Odpowiednio przygotowana staje się zdrowym startem w poranek i bombą składników odżywczych.

Najlepsza owsianka na diecie
Najlepsza owsianka na diecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podstawą owsianki są oczywiście płatki owsiane, które gotuje się najczęściej na krowim mleku lub na wodzie. Jest jednak jeszcze lepszy sposób, który dostarczy dodatkową porcję witamin i minerałów. Podczas przygotowywania śniadania, sięgnij po kefir. Ten prosty dodatek zamieni zwykłą owsiankę w wartościowy i odżywczy posiłek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na owsiankę

Owsianka jest jednym z najlepszych źródeł błonnika, zarówno rozpuszczalnego (beta-glukanów), jak i nierozpuszczalnego. Błonnik reguluje pracę układu trawiennego, zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Owsianka dostarcza organizmu witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera również magnez, żelazo, cynk i potas, które wspierają wiele procesów zachodzących w organizmie.

Złota owsianka
Złota owsianka© Adobe Stock

Kefir z kolei to bardzo dobre źródło wapnia oraz naturalnych probiotyków. Te dobre bakterie pomagają utrzymać zdrowy układ pokarmowy i wzmacniają odporność. Zawiera również ważne w procesie odchudzania białko oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie.

W płatkach owsianych znaleźć można kwas fitynowy. Wiąże się on z minerałami takimi jak żelazo, cynk czy magnez, utrudniając ich wchłanianie przez organizm. Bakterie probiotyczne obecne w kefirze wytwarzają enzymy, które rozkładają kwas fitynowy. Dzięki temu minerały zawarte w płatkach owsianych stają się bardziej dostępne dla naszego organizmu. Połączenie probiotyków z błonnikiem zawartym w owsiance korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit i poprawia pracę układu pokarmowego.

Owsianka na kefirze

Mając dwa tak wartościowe produkty, warto połączyć je ze sobą w pyszny i zdrowy posiłek. Taka owsianka to witaminowa bomba, która pobudzi układ pokarmowy do pracy, pozwoli pozbyć się złogów oraz zapewni uczucie sytości. Dzięki temu stanie się sprzymierzeńcem w procesie odchudzania.

Owsianka -  Pyszności
Owsianka - Pyszności© Canva | molenira

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich,
  • 200 ml kefiru naturalnego,
  • ulubione owoce (świeże lub mrożone),
  • orzechy lub nasiona,
  • miód do smaku,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem wsyp płatki owsiane do słoika lub miseczki i zalej je kefirem. Przykryj i odstaw do lodówki na noc.
  2. Rano dodaj do owsianki pokrojone owoce, orzechy, nasiona, miód oraz cynamon.
  3. Dokładnie wymieszaj.

Prosta owsianka na kefirze jest już gotowa. Smacznego!

przepiszdrowe dietyowsianka

Wybrane dla Ciebie