Sekretny przepis babci na domową szynkę. Smakuje o niebo lepiej niż z marketu!

Domowe wędliny bez wątpienia wygrywają z tymi, które możesz znaleźć w markecie. Zobacz, jak robi to prawdziwa, polska babcia!

Obrazek
Ewa

Porządne wiązanie to podstawa

Na filmiku widzimy, jak poprawnie zawiązać szynkę. Mięso jest z pewnego źródła, a mianowicie... z własnego świniaka. Możesz też kupić mięso w dobrej masarni, prosto od rzeźnika.

Szynkę trzeba skręcić i uwędzić. Gruby sznurek pozwoli na sprawnie zawiązanie, bez kaleczenia palców. Czasami przyda się pomoc dziadka ;)

Obrazek

Piękny kolor zawdzięcza naturze

Dwie godziny w wędzarce z drzewem liściastym, najlepiej olcha lub jabłoń. To właśnie ona nadaje piękny kolor. Później dokłada się jałowca, żeby mięso zyskało jeszcze więcej aromatu.

Domowa wędzarka to prawdziwy skarb! Szczerze zazdrościmy każdemu, kto ma do niej dostęp.

Po wędzeniu szynkę parzy się w gorącej wodzie.

Zobacz, jak robi to babcia!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej