Sekretny przepis babci na domową szynkę. Smakuje o niebo lepiej niż z marketu!
Domowe wędliny bez wątpienia wygrywają z tymi, które możesz znaleźć w markecie. Zobacz, jak robi to prawdziwa, polska babcia!
23.02.2021 11:45
Porządne wiązanie to podstawa
Na filmiku widzimy, jak poprawnie zawiązać szynkę. Mięso jest z pewnego źródła, a mianowicie... z własnego świniaka. Możesz też kupić mięso w dobrej masarni, prosto od rzeźnika.
Szynkę trzeba skręcić i uwędzić. Gruby sznurek pozwoli na sprawnie zawiązanie, bez kaleczenia palców. Czasami przyda się pomoc dziadka ;)
Piękny kolor zawdzięcza naturze
Dwie godziny w wędzarce z drzewem liściastym, najlepiej olcha lub jabłoń. To właśnie ona nadaje piękny kolor. Później dokłada się jałowca, żeby mięso zyskało jeszcze więcej aromatu.
Domowa wędzarka to prawdziwy skarb! Szczerze zazdrościmy każdemu, kto ma do niej dostęp.
Po wędzeniu szynkę parzy się w gorącej wodzie.