Domowe lody malinowe - przepis. Skuteczny sposób na letnią ochłodę

Maliny to owoce, które ceni się za smak, właściwości i możliwości wykorzystania. W przypadku, gdy chcesz przygotować z nich coś smacznego i jednocześnie charakterystycznego, gdy akurat trwa sezon na maliny, to sięgnij po recepturę, która zapewni ci ochłodę w te upalne dni. Domowe lody malinowe, przygotowane na bazie świeżych malin, są dużo lepsze niż te zakupione w lokalnej lodziarni rzemieślniczej. Ich przygotowanie jest banalnie proste.

ObrazekDomowe lody malinowe - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Co jest w stanie zapewnić ochłodę w te gorące, letnie dni? Z jednej strony, na pewno będzie to domowa lemoniada, którą można przygotować w różnych wariantach smakowych. Ale najlepszym rozwiązaniem wydają się być domowe lody. Jeśli lubisz owoce i szukasz możliwości orzeźwienia, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać świeże maliny i zrobić z nich domowe lody malinowe. Są mleczne, aksamitne i przywołują wspomnienia z czasów dzieciństwa, gdy chodziło się na nie do swojej ulubionej lodziarni.

Domowe lody malinowe - świeży i prosty w przygotowaniu letni deser

W chwili, gdy trwa maliny sezon, niemal każdy decyduje się na przygotowanie z nich pysznych przetworów. Można też pójść zupełnie inną drogą i zdecydować się na lody. Co ważne, masz pełną kontrolę nad tym, jak powstaną i jakich składników użyjesz. Oczywiście, podstawą będą świeżo zebrane lub zakupione maliny. Samo przygotowanie nie jest skomplikowaną czynnością, dlatego z powodzeniem możesz zrobić domowe lody malinowe ze swoimi dziećmi.

Obrazek
Malina - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Lody malinowe to doskonały sposób na schłodzenie się i cieszenie się świeżym smakiem malin w sezonie letnim. Przygotowanie ich w domu jest prostsze, niż się wydaje i daje satysfakcję ze spożycia własnoręcznie zrobionego deseru. Nie ma nic lepszego niż pyszne i orzeźwiające lody malinowe w upalne dni!

Lody malinowe przepis — jak zrobić je w swoim domu?

Przepis na lody malinowe jest banalnie prosty. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, będziesz potrzebował zaledwie trzech składników. Cały proces przygotowania powinien być przyjemnością. Dlatego, jeśli masz chęć na coś słodkiego i jednocześnie orzeźwiającego i zdrowego, to postaw na domowe lody malinowe przepis.

Składniki:

  • pół szklanki cukru,
  • 500 g świeżych malin,
  • małe opakowanie śmietanki 36 proc.
Obrazek
Przygotowanie domowych lodów malinowych - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Nutka Smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz maliny pod zimną wodą i ostrożnie odcedź na sitku.
  2. Przełóż owoce do garnka i dodaj cukier, zostawiając 3 łyżki cukru do śmietanki i gotuj na małej mocy palnika, aż maliny się rozpadną, a cukier rozpuści.
  3. Przestudź i następnie przetrzyj maliny z pestek, wykorzystując łyżkę lub sitko.
  4. Otrzymany syrop, odstaw do lodówki.
  5. Wyjmij z lodówkę śmietankę i umieść ją w wysokim naczyniu. Początkowo ubijaj mikserem na małych obrotach, by nie zachlapać kuchni i następnie stopniowo zwiększaj obroty.
  6. Po kilku minutach cały czas miksując, dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Miksuj przez 5 minut.
  7. Część śmietanki dodaj do miski z syropem malinowym i wymieszaj. Następnie dodaj pozostałą część śmietanki i delikatnie wymieszaj.
  8. Przełóż masę do szczelnie zamykanego pojemnika lub foremek z patyczkami.
  9. Odstaw lody na kilka godzin do całkowitego zamrożenia. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa