Unikaj tych lodów na wakacjach. Chwila przyjemności może cię sporo kosztować

Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo rozpocznie się ten czas beztroski, na który czekają wszyscy uczniowie. Ci, którzy pracują, również mają szansę na skorzystanie z pięknej pogody i uroków lata. Niezależnie od wieku powinniśmy jednak wystrzegać się tych lodów. Dlaczego nie należy dać się na nie skusić? Odpowiadamy.

ObrazekLody, fot. Freepik

Lody to jeden z najlepszych sposobów na ochłodę, gdy na dworze są wysokie temperatury. Jeśli chcemy, by ten produkt przyniósł nam ulgę, powinniśmy zrezygnować z ciężkich i mlecznych, a postawić na orzeźwiające sorbety owocowe. Lodów z automatu powinniśmy jednak unikać jak ognia. I nie chodzi tu o to, czy poradzą sobie z przyniesieniem nam ulgi w upalny dzień, ale o troskę o nasze zdrowie.

Lody z automatu. Dlaczego powinniśmy ich unikać?

Wielu z nas daje się skusić na lody z automatu. Trzeba przyznać, że wyglądają naprawdę smacznie i mają interesujący kształt, który zwraca uwagę szczególnie dzieci. Nie powinniśmy jednak sięgać po te popularne świderki. W 2021 roku Główny Inspektorat Sanitarny przeprowadził kontrolę. Z 50 miejsc, w których sprzedawano takie lody, pobrano około 250 próbek.

Wyniki były zatrważające. Aż w 115 próbkach z 23 partii wykryto zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae. Choć występują one naturalnie w naszych jelitach, to mogą wywoływać problemy żołądkowe, jeśli dostaną się do organizmu z zewnątrz. Na największe niebezpieczeństwo narażeni są ci, którzy mają problemy z układem pokarmowym i odpornością.

Wiele osób może zastanawiać się, skąd w lodach pojawiły się te bakterie. Odpowiedź jest jednak bardzo prosta i smutna zarazem. Na stoiskach sprzedających świderki z automatu nie dba się po prostu o odpowiednią higienę. Nie oznacza to więc, że musimy całkowicie zrezygnować z tego typu lodów. Klucz tkwi w tym, by znaleźć odpowiedni lokal, który oferuje wysokiej jakości usługi.

Lody z automatu. Fot. Pexels
Lody z automatu. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"