Dosłownie z trzech składników robię genialne poduszki, w których ukrywam ulubione dodatki

Jeśli szukasz nowego, ciekawego i przede wszystkim sprawdzonego patentu na smaczną przekąskę, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Nasz przepis z pewnością zostanie z tobą na dłużej.

Obok takich pyszności nie sposób przejść obojętnieObok takich pyszności nie sposób przejść obojętnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Masz dość jedzenia na okrągło kanapek, roladek, koreczków i tortilli? Chciałbyś spróbować czegoś zupełnie nowego? Tak się składa, że mam coś, co na pewno cię zainteresuje. 

Jak się okazuje, dosłownie z kilku składników można przygotować ekspresowe placki prosto z patelni, które potem wystarczy nafaszerować ulubionymi dodatkami. Chrupiące placuszki z kolorowymi dodatkami prezentują się wręcz jak puszyste poduszki, stąd też ich nazwa. Cała procedura ich przygotowania jest naprawdę bajecznie prosta, dlatego też poradzi sobie z nią nawet osoba, która stawia dopiero swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie. Nie zwlekaj więc i jeszcze dziś zaskoczyć bliskich wyjątkową przekąską na ciepło.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z trzech składników robię genialne poduszki, w których ukrywam ulubione dodatki

Placuszki z patelni w formie poduszek staną się hitem w każdym domu. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Składniki:

Placuszki:

  • 200 g mąki typ 00,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. 

Dodatki: 

  • sałata lodowa,
  • kukurydza,
  • pomidor,
  • ogórek zielony,
  • ser feta,
  • czerwona cebula,
  • sos czosnkowy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na przyszłe placuszki. W tym celu łączę ze sobą mąkę, jogurt grecki oraz sodę oczyszczoną. Po dokładnym wymieszaniu składników, wyrobione ciasto odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. 

To ciasto składa się zaledwie z 3 składników
To ciasto składa się zaledwie z 3 składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy ciasto jest już gotowe, dzielę je na 4 równe części, po czym każdy kawałek dodatkowo rozwałkowuję na cienki placek. 

Czas użyć wałka, aby nadać placuszkom odpowiednie kształty
Czas użyć wałka, aby nadać placuszkom odpowiednie kształty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane placki smażę następnie na rozgrzanej patelni z każdej strony do chwili, aż nabiorą złocistych rumieńców

W trakcie smażenia placuszki nabiorą złocistych rumieńców
W trakcie smażenia placuszki nabiorą złocistych rumieńców © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W usmażonych plackach robię kieszeń przy pomocy zwykłych nożyczek, po czym wypełniam każdy element ulubionymi dodatkami. Tym razem postawiłam na mieszankę sałaty lodowej, pomidora, kukurydzy, zielonego ogórka, fety, czerwonej cebuli oraz sosu czosnkowego. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodatki dobrać pod własne upodobania. W przepisie mogą pojawić się również mięsne kęski, jak chociażby kawałki kurczaka w aromatycznej marynacie upieczone w piekarniku lub usmażone na patelni.

W każdym placuszku umieszczam ulubione dodatki
W każdym placuszku umieszczam ulubione dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki